HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ağustos 2024 Çarşamba - 17:23

Meclis kararını verdi... Bozkurt heykeline veto!

İzmir'de tartışmalara neden olan Merih Demiral’ın bozkurt işareti yapan heykelinin kentin bir noktasına konulması ile ilgili önerge İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından reddedildi.

Meclis kararını verdi... Bozkurt heykeline veto!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisi gerçekleştirdiği oturuma MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser'in önerisi damga vurmuştu.

Meclis oturumunda Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser’in Euro 2024’de bozkurt işareti yapan ve 5 maç ceza alan Merih Demiral’ın bozkurt işareti yapan heykelinin kentin bir noktasında yapılması önerisi meclise sunarken ilgili önerge oy birliği ile komisyonlar sevk edilmişti. Komisyonlara sevki sonrası tartışmalara neden olan CHP Genel Merkezi'nin de devreye girdiği önerge ile ilgili sürpriz bir karar alıdı 

GECE YARISI ACİL TOPLANTIYA ÇAĞRILDILAR
İlgili önergenin Eylül aynında görüşülmesi beklenirken acil kaydı ile dün gece saat 22:00 da komisyon üyelerine mesaj gönderilerek acil toplantı kararı alındı. Bugün saat 14:00 da toplanan komisyonlar ise önerge ile ilgili kararını verdi.

REDDEDİLDİ 
İlgili önergeyi görüşen komisyonlarda CHP'li üyeler ret verirken Cumhur İttifakı kabul oyu verdi. Önerge oy çokluğu ile reddedildi.

GEREKÇE DİKKAT ÇEKTİ
İlgili önerge için CHP grubunun gerekçesi dikkat çekti. Cumhuriyet Halk Partisi grubu heykel teklifinin ret nedenini '5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinde; Belediye Meclisinin görev yetkileri sayılmıştır. Bunlar arasında heykel yapılması gibi, esasen icrayı ilgilendiren bir hüküm yer almamıştır. Bu itibarla, karar organı olan Meclisin görev ve yetkisinde olmayan önergedeki istem konusunun' olarak belirtti.

Karar bu akşam toplanacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında meclis üyelerinin oyuna sunuldu. Meclis üyeleri de oy çokluğu ile ilgili önergeyi reddetti. 

ALTINKESER: SİZE DE NASİP OLUR İNŞALLAH
Önerge ile ilgili ilk olarak söz alan MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser, “2 gün önce soru önergesi verdik. Bu sürpriz bir önerge değil. Bunu vereceğimizi hepiniz biliyordunuz. Komisyonları acil olarak topladık. Biz buna pazartesi acil kodu vermemiştik. Ancak ilginç bir şekilde sizin tepkiniz ile karşılaştık. Biz önergeyi verirken, 2024'te Demiral’ın yaptığı simgeye Avrupa’nın ırkçılık yaparak ceza vermesine tepki göstermemiz gerektiğini düşündük. Bunu yaparken İzmir’den sahip çıkılması gerektiğini düşündük. Bununla ilgili geçtiğimiz yıl CHP’li Bolu Belediye Başkanı Demiral’ın heykelinin dikileceğinin sözünü vermiş. Geçen ay Ankara’da yine MHP’li Grup Başkanvekilinin önerisi ile komisyonlara sevk edildi. Ancak İzmir’de konu gündeme oturdu. Son genel başkanınız Kemal Bey’in bozkurt yapmış birçok fotoğrafı vardı. Demek ki CHP’de de bozkurt simgesi yapılabiliyor. Bir gün size de nasip olur inşallah” diye konuştu.



TUGAY: HEYKEL NİYE DİKELİM?
Siyasi parti simgesi olduğunu belirten Başkan Tugay, “AK Parti'nin hareketi Rabia. Ben AK Parti'yi bozkurt yaparken görmedim. Türklük ile ilgili hepimizin kabul ettiği işaret olsa tamam. Türklerin tarihinde bozkurt olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak burada bir partimize mal olmuş bir işaret var ve o işareti yapan arkadaşımız bir maçtan sonra bu hareketi yapma kararı almış. Ona verilen ceza ile ilgili biz de rahatsız olduk. Tepki de gösterebiliriz, ancak heykel dikmek nedir? Sizler de bizleri sık sık çok fazla heykel dikiyorsunuz diye eleştiriyorsunuz. İstediğiniz heykel futbolcu heykeli değil, bozkurt yaptığı heykel. Neden İzmir'e bozkurt yaptığı heykeli dikelim? Bu sizin kendi partinizin el hareketi yaptığı için bunu istiyor olabilirsiniz, bu hakkınız; ancak biz ne isteyelim? Ben CHP'li İzBB başkanıyım. Cumhurbaşkanımız da AK Partili değil mi? Demagoji mi yapıyoruz burada? Heykel dikmekten bahsediyorsunuz, biz heykel dikmeye karşıyız. Bozkurt işaretine hakaretimiz de yok, ne de futbolcumuzun aldığı cezaya tepki göstermiyor değiliz. Futbolcumuz iyi niyetle yapmış olabilir ancak heykel niye dikelim?” dedi.

ALTINKESER: VENEZUELA SİMGESİNİ DİKİYORSUNUZ
Yeniden söze giren MHP’li Başkanvekili Bahadır Altınkeser, “Venezuela bağımsızlık simgesinin heykelini dikiyorsunuz değil mi Karşıyaka'ya?” diye konuştu.

TUGAY: DİKMEK İÇİN GEREKÇE BULMUYORUZ
Kendisini dikmediğini dile getiren Başkan Cemil Tugay, “Ben dikmedim ama onu. Dünden beri PKK'lı olmadığımız kalmadı, başka iftiralara mı uğramadık? Bir parti genel başkanı ahlaksız ifadeler ile bizleri itham etti. Bunları hak etmiyoruz biz. Hakaret edenlerin hepsine hakaretlerini iade ediyoruz. Biz bu heykeli dikmek için bir gerekçe bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

ALTINKESER: SORUN OLAN TEPKİNİZ
Kabul edilmemesi konusunda bir sorun olmadığını belirten MHP’li Altınkeser, “Bunda sorun yok. Sorun olan tepkiniz. Komisyon üyelerinizi WhatsApp'tan manipüle etmeniz” dedi.

TUGAY: YAPILAN HABERİN DOĞRU OLMADIĞINI BELİRTTİK
Yeniden söze giren Başkan Tugay, “Ben herhangi birine mesaj mı attım? Manipüle mi ettim? Ben sadece kendi görüşümü bildirdim. Bu yalan haberi üstelik AA geçti. Bizim geçmediğimiz bir kararı meclisten geçti dedi, biz de onun doğru olmadığını belirttik” diye konuştu.



YILDIR: BENİM DÜŞÜNCEM BUDUR
Mesajı kendisinin attığını belirten CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, “Ben gönderdim; başkanın en ufak bir bilgisi yok. Benim bu konudaki düşüncem de budur” ifadelerini kullandı.

ALTINKESER: BÖYLE BİR DEMEÇ VERMENİZ DOĞRU DEĞİL
Yeniden konuşan MHP’li Altınkeser, “Meclis toplanmadan, komisyonlar toplanmadan böyle bir manipülasyonunuz var. Müsaade edin komisyonlar toplansın. Dediğimiz illa dikilmesin değil. Dikilmeyebilir ama medenice konuşalım. Ancak sizlerin meclis toplanmadan böyle bir demeç vermeniz doğru değil” diye konuştu.

TUGAY: İŞARETİ BENİMSEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ
Son olarak söz alan Başkan Cemil Tugay, “Aziz Türk Milleti bizden hizmet bekliyor. Burada konuşmamız gereken şehrin sorunları ile ilgili hizmet amaçlı çalışmalardır. Sizlerin de her ne kadar kelimelerle, cümlelerle konuyu farklı yerlere çekmeye çalışsanız da MHP Grup Başkan Vekilinin meclis gündemine bu konuyu getirmesi kendi partisinin simgesi olmasıdır. Burada CHP'li oylarla seçilmiş olmam herkesin malumudur. Başka makamlarda da herkesin kendi partisi vardır. Bunların içinde siyasi görüşü olması kadar doğal bir şey yoktur. Görüşlerimizi dile getirmemiz kadar normal bir şey de yoktur. Ben hiçbir meclis üyesini aramadım. Yalanlara, iftiralara, gerçek dışı konuları taşıyıp toplumu germeye çalışan insanlarla ilgilidir. Bu ülke yeterince kutuplaşmadan çekti. Herkesi hizmet etmede birleşmeye davet ediyorum. Tabii ki siyasi gündemler getirebilirsiniz. Bunların karşı siyasi görüşle reddedilmesini tuhafsamamalısınız. Hepimiz Türk’üz ancak bir partinin siyasi sembolü olan işareti benimsemek zorunda değiliz” dedi.

Rapor şu şekilde: 

Uygun görülen bir noktaya Milli Futbolcumuz Merih DEMİRAL’ın Bozkurt işareti yapan heykelinin yapılması talebine yönelik Yazılı Önergenin; Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunca oyçokluğu ile uygun bulunmadığına; Kent Konseyi Komisyonunca “5393 sayılı Belediye Kanununun Meclisin görev ve yetkileri başlıklı 18. maddesinde belediye sınırları içerisinde herhangi bir yere heykel dikilmesiyle ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Belediye Meclisinin görev ve yetkileri arasında olmayan bir konu hakkında da Belediye Meclisinin karar vermesi uygun olmayacağından” şeklindeki görüş doğrultusunda oyçokluğu ile uygun bulunmadığına; Hukuk Komisyonunca “5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinde; Belediye Meclisinin görev yetkileri sayılmıştır. Bunlar arasında heykel yapılması gibi, esasen icrayı ilgilendiren bir hüküm yer almamıştır. Bu itibarla, karar organı olan Meclisin görev ve yetkisinde olmayan önergedeki istem konusunun” oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin Müşterek Rapor. 

 
Göztepe, Bokele'yi renklerine bağladı!
 
Başkan Tugay'dan yangınlar için çağrı: Bir asker olmanızı diliyorum!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mesaj 14 Ağustos 2024 Çarşamba 22:40

Verilen mesaj yerine ulaşmıştır ey cehalet benim partim

Yorumu oyla      1      1  
TÜRK 14 Ağustos 2024 Çarşamba 20:30

CHP DEN CACIK OLMAZ

Yorumu oyla      2      4  
gündem bey 14 Ağustos 2024 Çarşamba 20:11

aktrolleri delirten haber.

Yorumu oyla      3      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZDOĞA’da müdürlük yapmıştı… Rozetini Erdoğan taktı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan İZDOĞA’DA  4 yıl genel ...
Çiğli’de mutlu son!
Çiğli Belediyesi’nde işten çıkarmalar sonrası başlayan işçi eylemleri ...
Urla'da bağbozumu zamanı
Dünyanın önemli gastronomi duraklarından Urla’nın 2 bin 600 yıllık Geleneksel ...
 
Seferihisar’ın bankları öğrencilerden
Seferihisar Belediyesinin park ve sosyal alanlarda kullanılacak yeni banklarının ...
Sanathane’den bir sembol isim geçti
Konak Belediyesi’nin kültür sanat mekanlarından Sanathane, Dikili’nin ...
7 ayda 10 bin 623 kişi faydalandı... Bayraklı'da ücretsiz sağlık hizmeti!
Bayraklı Belediyesi, sağlık alanındaki projeleri ve ücretsiz poliklinikleriyle ...
 
Karşıyaka'da hedef bilinçli nesiller!
Karşıyaka Belediyesi, LÖSEV çocuklarını 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ...
Bornova’da kışlık sebze eğitimi
Bornova Belediyesi, tarımsal üretim yapan Bornovalılara yönelik eğitimlerini ...
Buca, Zafer Bayramı'na hazır
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlanan Büyük ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva