HABERLER>SAĞLIK
23 Ağustos 2024 Cuma - 09:08

‘Maymun Çiçeği’ endişesi… Çiçek aşısı olanlar paçayı kurtardı mı?

Çiçek aşısı uygulamasının 1980 yılında dünya genelinde tamamen sona erdiğini hatırlatan Dr. Yüce Ayhan, “O yıllarda çiçek aşısı olanlar, iki virüsün akraba olması nedeniyle yüzde 100 olmasa da önemli ölçüde koruma altında. MPOX’a karşı dünyada mevcut iki aşı var ancak o aşılar ülkemizde yok. Yarın bu virüs başımıza gelir mi? Gelebilir! Sorun yaratır mı? Pekala yaratabilir! Şimdiden önlem almakta fayda var” açıklamasında bulundu.

‘Maymun Çiçeği’ endişesi… Çiçek aşısı olanlar paçayı kurtardı mı?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Demokratik Kongo Cumhuriyeti başta olmak üzere Afrika ve bazı Avrupa ülkelerinde görülen Maymun Çiçeği virüsü, dünya genelinde korku saçmaya devam ediyor. Maymun çiçeği hastalığı olarak bilinen MPOX’a karşı koruyucu aşılar konuşulurken, çiçek aşısının MPOX virüsüne karşı etkili olup olmadığı da uzmanlar tarafından tartışılıyor. Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüce Ayhan, bu konuya açıklık getirdi.

ÇİÇEK AŞISI UYGULAMASI 1980 YILINDA SONA ERDİ
Egedesonsöz’e konuşan Dr. Ayhan, 1977’de son olarak çiçek hastalığı vakasının görüldüğünü, aşılamanın da 1980’de Dünya Sağlık Örgütü’nün “çiçek hastalığı eradike oldu” (tamamen yok edildi) açıklamasıyla tüm dünyada sona erdiğini dile getirdi. Çiçek aşısının, MPOX’a karşı koruyucu olduğunu doğrulayan Dr. Ayhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çiçek virüsü başka, Maymun Çiçeği hastalığı olarak bilinen MPOX virüsü başka. İki ayrı virüs ama ikisi aynı aileden ve birbiriyle akrabadır. Dolayısıyla 1980 öncesi yapılan çiçek aşısının, virüslerin akrabalığı nedeniyle ortak yapılarına karşı bir koruyuculuğu var. 1977 yılında en son çiçek hastalığı vakası görülmüş ve aşılama 1980’de sona ermiş. Bu tarihten önce çiçek aşısı yaptırmış olan kişiler, önemli ölçüde koruma altında diyebiliriz. Yüzde 100 korur diyebileceğimiz bir veri yok elimizde ancak teorik olarak bu benzerlikten dolayı, bağışıklığı etkileyecek ve koruyacak öngörüsü mevcut. Dünya Sağlık Örgütü’nün, çiçek hastalığı artık eradike (kesin olarak sona erdiği) olduğunu, dünyada ortadan kaldırıldığına dair bir açıklaması vardı. Biraz önce söylediğim gibi, 1980 yılından bu yana çiçek aşısı uygulaması dünya genelinde tamamen kaldırıldı. Dünyada şu anda çiçek aşısı uygulaması yok, çünkü çiçek hastalığı yok.”

MPOX’A KARŞI İKİ FARKLI AŞI VAR VE SADECE O BÖLGEDE UYGULANIYOR
Şu an itibariyle, MPOX’a karşı koruduğu bilinen çiçek aşısının olmadığını ancak MPOX’u önleyici, bu virüse karşı koruyucu iki farklı aşının olduğunu hatırlatan Dr. Yüce Ayhan, “O iki aşının Türkiye’de uygulaması yok ancak virüsün olduğu bölgede kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, aşının geliştirilmesi için aşı üreticilerine çağrıda bulundu” dedi. Dr. Ayhan, “Covid pandemisindeki durumun aksine, aşılamaya şimdiden başlamak mı lazım?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Böyle bir karar, sayısal kanıtlar temelinde verilecek bir karardır. Ne kadar hızla yayılacağı, nereleri etkileyeceği öngörülebilir ve bu kanıtlar çerçevesinde strateji belirlenebilir. Toplumun önden aşı olmak gerekmeyebilir ama vaka ülkeye girdikten sonra en azından o vakalarla temas edecek sağlık personelinin öncelikli olarak aşılanması düşünülebilir. Peki ansızın yakalanırsak ne yaparız? Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki MPOX, covid kadar kolay bulaşmıyor. En azından solunum yoluyla bulaşmıyor, havadan solunarak vücuda girmiyor. Öksürük, hapşırık sırasında damlacıkların mukozaya temas etmesi halinde bulaşabiliyor. O sırada damlacığın solunmasıyla geçebilir. Ayrıca bilindiği gibi yakın temas ve MPOX’lu bir hastanın kullandığı çarşaf, yastık, havlu gibi şeylerin kullanılmasıyla da bulaşabiliyor. Covid gibi solunum yoluyla çok kolay bir şekilde bulaşmadığını belirtmek isterim.  Korkunun ecele faydası yok. Yarın bu başımıza gelir mi? Gelebilir! Sorun yaratır mı? Pekala yaratabilir! Bir kere bu vaka Türkiye’ye gelirse, bizim bundan kesinlikle haberimizin olması lazım ve şimdiden önlem almakta fayda var.”

BAKANLIK VAKA SAYISI VE İZLEME KONUSUNDA ŞEFFAF OLMALI
Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüce Ayhan, bakanlığın maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir rehber hazırladığını belirtirken, bakanlığa da çağrıda bulundu:

“Bakanlık, sağlık profesyonellerine yönelik bir rehber yayınladı MPOX ile ilgili olarak. Saptanan vakaların veya şüphelilerin numunelerinin Ankara Halk Sağlığı Kurumuna gönderilmesi isteniyor. Bizim isteğimiz, beklentimiz, bakanlığın vaka sayısı ve izleme konusunda bakanlığın şeffaf davranması, kamuoyundan hiçbir şey gizlememesidir. Aşı stratejisi açısından aksiyon almakta fayda görüyoruz. Covid sürecinde çok güçlü bir laboratuvar altyapımız oluştu. Bu laboratuvarlar MPOX testlerini de pekala yapabilecek kapasitedeler. Sağlık bakanlığının aşı üretimi konusunda da strateji geliştirmesi gerekiyor.”

 
Can dostlar yeni yuvalarına kavuştu!
 
Menderes'te hobi bahçelerine geçit yok!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cemre 29 Ağustos 2024 Perşembe 08:29

Lütfen sokak köpekleri toplansin...ve itlaf edilsin...çok hızlı çoğalıyorlar..10 milyon oldular...ve sorunlar daha hızlı artacak..salginlar artacak..kazalar artacak.cocuk ve yaşlı ölümü artacak.bu vahşi sokak köpekleri derhal toplansin.yoksa çok geç olacak..

Yorumu oyla      0      0  
Ayşegül 23 Ağustos 2024 Cuma 17:18

İnsanları korkuymayın artıkya afrikada yasıyan kişiler burda bu hastalık yok diyor yeter bu ne korku salmak

Yorumu oyla      0      1  
kemal 23 Ağustos 2024 Cuma 17:06

siz ne iş yaparsınız herseyı bakanlık yapıyorsa kapatınız tabip odanızı

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halk Sağlığı uzmanından ‘ölü balık kokusu’ uyarısı: Metan gazı olabilir!
İzmir’deki balık ölümleri sonrası oluşan koku hakkında açıklama yapan ...
Sağlık Bakanlığı'ndan topuk kanı kararı
Sağlık Bakanlığı, bebeklerinden topuk kanı alınmasına karşı ailenin talebini ...
6 kişide Batı Nil Virüsü tespit edildi!
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü ...
 
'M çiçeği görüldü' iddialarına yanıt
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ...
Prof. Dr. Ceyhan'dan 'maymun çiçeği' uyarısı
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun ...
Uzmanı uyardı: Saldırganlık ve savaş içerikli oyunlara dikkat!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
 
Maymun çiçeğine karşı aşı çalışması başlıyor
Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), Kongo ...
Maymun çiçeği açıklaması: Ekstra tedbire ihtiyaç yok
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsüne ilişkin, "Bunun ...
Bir ülke daha maymun çiçeği vakası!
DSÖ'nün uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva