HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ocak 2016 Salı - 09:49

Mavişehir’de ruhsat iptalleri başladı!

İzmir’de imar planı kaosunu 12 yıldır aşamayan Karşıyaka ilçesindeki Mavişehir'de, İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin Kasım 2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mavişehir Bostanlı Toplu Konut Alanı imar planları iptalinin ardından, ilk inşaat ruhsatı iptali kararı çıktı. Henüz inşaata fiilen başlanmayan ruhsat için verilen karardan sonra gözler inşaatı süren veya bitmiş yapıların ne olacağına çevrildi.

Mavişehir’de ruhsat iptalleri başladı!

Mavişehir'de revizyona uğrayan, onaylanmayan planlar hariç, 2003 yılından bugüne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı toplam 5 imar planının mahkeme kararıyla durduruldu veya iptal edildi. En son İzmir 2. İdare Mahkemesi 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı imar planlarını Kasım 2015 tarihinde iptal etti. Planlar yürürlükteyken alınan inşaat ruhsatlarının ne olacağı tartışma konusu oldu.
 
İzmir 4. İdare Mahkemesi'nden çıkan yeni bir karar, bu tartışmalara kısmen nokta koydu. Mahkeme, Şemikler Mahallesi'nde 170 bağımsız bölüm ve 44 bin 132 metreke yüzölçümde olacak yapı için Katal İnşaat'ın 23 Ağustos 2013 tarihinde aldığı ruhsatı, dayanağı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mavişehir Bostanlı Toplu Konut alanınına ilişkin planlar iptal olduğu gerekçesiyle, dayanağı kalmadığı için iptal etti. İnşata başlamamış olan, ruhsatı alan firmanın projeden vazgeçeceği öne sürüldü.
 
İnşaatına başlanmamış olan bu ruhsatın ardından, iptal olan imar planının dayanak olduğu inşaatı süren veya tamamlanmış binaların ne olacağı merak konusu oldu. İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği imar planı iptal kararı, temyiz incelmesi için Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nda görüşelecek. Ancak, Karşıyaka Belediyesi, hukuk gereği plan iptal kararı gereklerine uygun hareket ederek, plansız kalan bölgede yeni ruhsat vermeyecek. Devam eden inşaatları da durduracak, geldiği seviyeleri tespit edecek.
 
Karşıyaka Belediyesi'nin, iptal planlara göre ruhsat alan, inşaatı süren yapıların ruhsatını iptal edip etmeyeceği ve inşaatı tamamlanmış binalarla ilgili ne yapacağı konusunda ise belirsizlik var. Karşıyaka Belediyesi ya ruhsata uygun yapılmış ve yapı kullanma izni alan binalar için plan iptal olduğu için ruhsatı da iptal edecek ya da Danıştay'ın emsal "kazanılmış hak" kararlarını dikkate alacak. Belediye'nin bu tavrı bölgedeki AVM, özel okul gibi tesisleri etkileyecek.
 
Öte yandan bölgenin planıyla ilgili ana karar Toplu Konut Alanı İlanı ile ilgili dava sürecinde Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nca verilecek. Bu karar bağlayıcı ve yön gösterici olacak. Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nun İzmir 2. İdare Mahkemesi'nce verilen kararı kesin olarak ortadan kaldırması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan planlar yeniden geçerli olacak. Yerel mahkeme kararı yerinde bulunursa ise bölgenin plan yetkisi İzmir Büyükşehir (1/5000) ve Karşıyaka Belediyesi'ne (1/1000) geçecek. Yeni yapılacak planlarda mevcut binalarla ilgili plan koşulları değerlendirilebilinecek. (dha)

 
‘İzmir’in büyük planı’na itiraz yağmuru!
 
Özkök yazdı: Cem Küçük uçaktan neden indirildi?
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
5 Ocak 2016 Salı 16:54

AVM'ye girince kendimi Londra'da zannetmiyorum da bazıları İzmir'i Londra ayarında bir şehir zannediyorlar, köy kaldı deyince itiraz ediyorlar. Hayal dünyasında mı yaşıyorsunuz insan merak ediyor.

Yorumu oyla      14      8  
5 Ocak 2016 Salı 16:39

Köylü arkadaşım sen benim ne yazdığımı anlamamışsın bana şehircilik öğretiyorsun. Mavişehir'e tramvay yapılıyor hemen itiraz. Herkesin arabası var, kim binecek ? Bırakacaksın arabanı tramvaya bineceksin. Binmezsen daha çok ağlarsın trafik var diye. Önüne gelen arabaya atlayıp bir yere gidiyor sonra trafik var. AVM'ye de en çok bölge insanı gidiyor. Madem istemiyorsun gitme. Adam manzaram kapanıyor diye dava açıyor. Trafik çok umurunda.

Yorumu oyla      14      7  
köylü 5 Ocak 2016 Salı 16:17

Vay arkadaş kentin can damarlarından birinin talan edilmemesi için planlar iptal ediliyor. Ama birileri çıkıp hala İzmir köy kaldı diyebiliyor. Büyük, devasa binaların yapılmasıyla gelişmişlik olmaz. Gelişmişlik o binaların alt yapılarının yapılmasıyla olur. Kentte bundan 50 yıl önce yapılmış hataların hala cezasını çekerken yeni hataların yapılmaması için savaşan insanlara destek olmak gerekirken köstek olunuyor. Mavişehir'de yeşil alan olarak belirlenen bölgede her türlü usulsüzlük yapılarak inşa edilen alışveriş merkezinin oradaki trafiği ne duruma getirdiği ortada. Ama İzmir'in köy kaldığını söyleyen bu zihniyet o alışveriş merkezine girdiğinde kendini Londra'da zannediyor sanırım.

Yorumu oyla      13      9  
5 Ocak 2016 Salı 12:37

Kimse bu şehir köy kaldı diye ağlamasın. Yatırımcılar bu yüzden diğer büyükşehirleri tercih ediyorlar. 12 yıl ne demek ? Gökdelen bölgesinde halkapınar civarında yapılacak projelerde mahkemelik. Yatırımcı büyük ihtimal vazgeçti. Bu şekilde mezbelelik şeklinde kalacak. Şehrin geneli gibi. Türkiye'nin 3 . büyük şehrinin büyük bölümü dökülüyor. Yazık.

Yorumu oyla      17      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘İzmir’in büyük planı’na itiraz yağmuru!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 1/100 bin ölçekli Çevre ...
İzmir yine bir numara: İstanbul'u 2'ye, Ankara'yı 10'a katladı
İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen ...
Doğal Yaşam Parkı'ndan her yıl yeni rekor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, 2015 yılında ağırladığı ...
 
Başkan Kocaoğlu’ndan All-Star ve NARBEL yolu açıklaması
İzmir Başkanlar Kurulu, 2016’nın ilk toplantısını gerçekleştirdi. İzmir’in ...
Akpınar’dan Milli Eğitim Müdürü’ne bombardıman
Karşıyaka’da yeni yılın ilk meclisi başkan Hüseyin Mutlu Akpınar başkanlığında ...
Buca Meclisi'nde damga vuran şiddet açıklaması!
Buca Belediyesi'nde denetim komisyonu üyelerinin belirlendiği yılın ilk ...
 
Konak Meclisi’nde esnafa indirim yok, komisyon tamam!
Yılın ilk oturumunda Kordon esnafından gelen işgaliye bedeli indirim talebi ...
Balçova’daki memurlara yeni yıl müjdesi
Balçova Belediyesi ile Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası arasında ...
Bornova'da can dostlara sıcak yuva
Sosyal belediyecilik anlayışıyla pek çok projeyi hayata geçirerek ihtiyaç ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva