HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ocak 2016 Salı - 09:34

‘İzmir’in büyük planı’na itiraz yağmuru!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na itiraz yağdı. Başta STK ve odalar olmak üzere yüzlerce itiraz geldi. Bakanlığa yapılan itiraz sayısı bin 700’ü buldu. Öte yandan daha önce planın iptal olmasına neden olan davayı açan Şehir Plancıları Odası ile Mimarlar Odası yeniden yargıya gideceğini duyurdu.

‘İzmir’in büyük planı’na itiraz yağmuru!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlandıktan sonra askıya çıkartılan 1/100 bin ölçekli Manisa-İzmir Çevre Düzeni Planı’na itiraz yağdı. Bakanlığın, mahkeme kararı ile iptal edildikten sonra yenileyerek düzenlediği son planda birçok alan imara açılmıştı Kurum görüşleri ile oda ve STK’ların da fikirlerinin alındığı yeni planlama sonrasında askıdaki plana yüzlerce itiraz geldi. İtiraz sayısı toplamda bin 700’ü buldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan plandaki son düzenlemelere itiraz edenler arasında çok sayıda vatandaş da yer aldı.
 
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava sonrası iptal edilen çevre düzeni planından Kütahya çıkartılmış planlama Manisa ve İzmir’i kapsayacak şekilde hazırlanmıştı. Son yapılan plana göre birçok tarım alanı konut imarına açılırken Gaziemir’de Yeni Fuar Alanı ve Ege Serbest Bölgesi’nin (ESBAŞ) üst tarafındaki tarım alanları ‘kentsel gelişme alanı’ olarak ilan edilmiş, binlerce dönümlük arazi imara açılırken bölgede konut yapılmasının önü açılmıştı. Yine aynı planda, Gaziemir-Menderes arasında kalan ana yol üzerindeki boş araziler konut alanına çevrildi. Çok sayıda depo alanının bulunduğu bölge dışında Menderes ilçesi, Değirmendere ve Gümüldür Yolu güzergahı boyunca da konut alanı açıldı. Sağlık Bakanlığı’nın yeni hastane alanı olarak belirlediği bölgelerde inşaatların yükselmesinin de önü açıldı.


 
Yine aynı plan kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar planlarında “yeşil alan” olarak ayrılan idari binalar, araç bakım merkezleri ve dev tesislerin bulunduğu 54 bin metrekarelik Karayolları’na ait alan “kentsel yerleşim alanı” olarak tescillendi.  Bornova’da Pınarbaşı bölgesi ile Ayakkabıcılar Çarşısı’nın olduğu alanlar tarım alanlarından konuta dönüştürüldü.
 
Karşıyaka ve Bayraklı’nın sırtlarında bulunan alanlarda düzenleme yapılırken bazı alanlara konut izni de verildi. Çiğli’de Tariş’e ait eski iplik fabrikası olan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin satın aldığı 400 dönümlük alan yeniden düzenlendi. Uzun süre kente tartışmalara neden olan alan OSB alanına dahil edildi. Aynı şekilde Yarımada Bölgesi’nin Urla kısmında otoban ile ilçe merkezi arasında kalan tarım alanlarına konut izni verildi.


 
KUZEY’DE BÜYÜK HAREKAT
Planlamaya göre Bergama ve Kınık’ta köklü değişiklik olmazken Dikili’de konut alanları iki katına çıktı. Özellikle Ayvalık Yolu’nun üst kısmında kalan tarım alanları konuta açıldı. Kabakum, Gökçeağıl, Kıratlı ve Salihler’deki binlerce dönüm arazi imara açıldı.  Öte yandan Aliağa’da liman arka sahasındaki tarım alanları da ‘liman genişleme sahası’ olarak belirlendi.
 
PLANLARDA UYUM YOK
Bakanlığın, kişi ve kurumlara ait yerlerde yaptığı bazı ‘özel’ planlar da itirazlara neden oldu. Birçok oda ve dernek planlama ilkelerine uyulmadığını belirtti. Yapılan planların, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan nazım imar planı ile çeliştiği de dile getirildi. 


 
DOĞRUDAN DAVA
Planlar hakkında en net kararı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi aldı. Daha önceki planın iptal edilmesine neden olan davayı açan oda askıdaki plana itiraz etmediklerini belirtirken doğrudan dava açılacağını açıkladı. Oda Başkanı Özlem Şenyol Kocaer Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, “Bakanlığın yaptığı plan defalarca gündeme geldi. Biz itirazlarımızı mahkeme iptal ettikten sonra yapmıştık. Baktık ki hiçbir değişiklik olmamış. Bizim önerilerimiz ve çekincelerimiz giderilmedi. Zaten bakanlık büyük oranda itirazları ret etmeyi genel görüş olarak benimsiyor. Biz de itiraz etmek yerine doğrudan dava açacağız. Dava gerekçelerimiz belli ve net. Daha önceki durumdan hiçbir fark yok. Kentin planları ile yeni planları karşılaştırarak yol alıyoruz. Bizim açımızdan değişen bir şey yok. Konu yine yargıda çözülecek” dedi.
 


İMAR RANTI MERKEZİLEŞTİ
Bakanlığın yaptığı planda katılımcılık ilkesinin hiçe sayıldığını belirten Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal da, “Bir planın ana öğesi katılımcı olmasıdır. Burada bu ilkeden söz etmek mümkün değil. Gerisi ise teknik tartışmalardır. Mahkeme kararı ile iptal edilen plan yenilenirken kimseye görüş sorulmadı. Sorulanların da görüşleri değerlendirmeye alınmadı. En üst ölçekli bir plan olan Çevre Düzeni Planı’nda bir kentin ufku ana hatlarıyla belirlenir. Kentin turizme, konuta, sanayiye ihtiyacı olup olmadığı ortaya konulmalıdır. Nereler imara açılsın diye bir sorunun cevabını bu planda bulamazsınız. Ne yazık ki yapılan böyle değil. Bırakın tarifi parsel bazında plan değişikliği yapılıyor.  Böyle bir mantık olamaz. Koruma kullanma dengesi hiçe sayılan bir plan kentin önünü açamaz. Burada yapılan tek şey vardır. O da imar rantının alınan kararlarla merkezileşmesine olanak veren plandan başka bir şey değildir. Bu planda şahıslara, kişilere ayrıcalık tanınmış genel öngörü kuralları hiçe sayılmıştır” diye konuştu.

 
İzmir yine bir numara: İstanbul'u 2'ye, Ankara'yı 10'a katladı
 
Mavişehir’de ruhsat iptalleri başladı!
YORUMLAR
Toplam 28 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 16 Ocak 2016 Cumartesi 11:50

sit alanlarında halk mağdur ediliyor bu planda hiç değinilmemiş

Yorumu oyla      17      6  
Kamuran 6 Ocak 2016 Çarşamba 10:25

ülkeyi zenginler , belediyeleri müteahhitler yönetirse, kölelik kaçınılmaz sonuçtur. adalet eşitlik hak kazanç bir hayal.

Yorumu oyla      13      6  
6 Ocak 2016 Çarşamba 10:20

Çiğli'de yapılacak bir sürü iş var, adamlar gitmiş şehrin dışındaki tarım arazilerine konut imarı vermiş. Saçmalığa bakın. Sen kenti bir imar et de.

Yorumu oyla      13      6  
6 Ocak 2016 Çarşamba 04:24

Hangi tarım arazisi? Fuar alanının yukarısında tarım mı yapılıyor?

Yorumu oyla      13      6  
egeden 6 Ocak 2016 Çarşamba 00:09

Adamlar tarım arazilerini imara açıyor. Buna itiraz edilince yurdum trolleri izmirin gelişimi engelleniyor. izmir köy vs.. diyor. İyi yapıyor dava açmakla ! daha öncede sahil şeridini 10mt yükseltmişlerdi, onada dava açıp iptal ettirdiler. sanki sahildeki ucubeler yetmiyor bir de 10mt daha yükseltiyorlardı. İzmir köy,Gelişmiyor,her yer gecekondu diyen zihniyet, Kordonu 6 şeritli otoban yapmak isteyen zihniyet ile aynı zihniyet.

Yorumu oyla      13      6  
5 Ocak 2016 Salı 20:47

yüzbinlik planları bakanlık sadece İzmir'de yapmıyor.

Yorumu oyla      12      9  
plan 5 Ocak 2016 Salı 20:15

Belediyeler ve belediye meclisleri pay-pas yapılarak. Çevre Bakanlığının plan yapma yetkisi verimesiyle bakanlık personelinin yaptığı planlar üzerinde sürekli eleştiriler yapılmaktadır.Bakanlığın yaptığı Çok sayıda plan Bağımsız mahkemelerce iptal edildi.. Bırakın halkın seçtiği meclis üyeleri planları yapsın. Taleplere ve İsteğe göre plan yapılmamalı.Planlar plan prensiplerine uygun olmalı.

Yorumu oyla      15      7  
5 Ocak 2016 Salı 19:25

İzmir'in plana ihtiyacı yok. Zaten herkes kafasına göre takılıyor. Bul bir arazi yap gecekonduyu. Gelecek sene kat bile çık, kimse bir şey demez.

Yorumu oyla      15      8  
Tarık 5 Ocak 2016 Salı 19:16

İnanın bakanlık izmire ne yaparsa yapsın bu malum odalar dava açacak. Neye dava açtıklarını bile bilmiyorlar. Ne olacak bu izmirin hali bıktık artık bu zihniyetteki insanlarla yaşamak istemiyoruz. En iyisi konya yada kayseriye göçmek. İzmir adam olmaz.

Yorumu oyla      13      14  
tarık 5 Ocak 2016 Salı 19:15

izmir neden ankaradan planlanıyor diye kimse sormuyor.kardeşim neden biz büyükşehir belediye başkanı seçiyoruz ki o zaman!izmir büyükşehir belediyesi yeni kent merkezi belirliyor.Yüksek yapılar bu merkezde toplansın diye.Ama bazı firmalar bakanlıktan özel izin alıp istediği yere gökdelen dikiyor.Otogarın yanında yapılan 200 metrelik gökdelen yetmezmiş gibi şimdi birde altındağa yapılıyor.sizin mantığınıza göre yatırım olsunda nasıl olsa olsun.Kabul etmeyincede izmir köy izmirliler istemezükçü.

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir yine bir numara: İstanbul'u 2'ye, Ankara'yı 10'a katladı
İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen ...
Doğal Yaşam Parkı'ndan her yıl yeni rekor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, 2015 yılında ağırladığı ...
Başkan Kocaoğlu’ndan All-Star ve NARBEL yolu açıklaması
İzmir Başkanlar Kurulu, 2016’nın ilk toplantısını gerçekleştirdi. İzmir’in ...
 
Akpınar’dan Milli Eğitim Müdürü’ne bombardıman
Karşıyaka’da yeni yılın ilk meclisi başkan Hüseyin Mutlu Akpınar başkanlığında ...
Buca Meclisi'nde damga vuran şiddet açıklaması!
Buca Belediyesi'nde denetim komisyonu üyelerinin belirlendiği yılın ilk ...
Konak Meclisi’nde esnafa indirim yok, komisyon tamam!
Yılın ilk oturumunda Kordon esnafından gelen işgaliye bedeli indirim talebi ...
 
Balçova’daki memurlara yeni yıl müjdesi
Balçova Belediyesi ile Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası arasında ...
Bornova'da can dostlara sıcak yuva
Sosyal belediyecilik anlayışıyla pek çok projeyi hayata geçirerek ihtiyaç ...
Genç sporculara Başkan Pekdaş dopingi
Konak Belediyesi’nin açtığı ücretsiz spor okullarında kurs gören öğrencilerle ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva