HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ocak 2016 Salı - 09:28

İzmir yine bir numara: İstanbul'u 2'ye, Ankara'yı 10'a katladı

İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen arıtma miktarıyla yine “Türkiye lideri” oldu. İzmir’de AB standartlarında arıtılan yıllık kişi başına atık su miktarı 69.1 metreküpe ulaşırken, bu rakam İstanbul’da 34.1, Ankara’da ise sadece 6.4 metreküpte kaldı.

İzmir yine bir numara: İstanbul u 2 ye, Ankara yı 10 a katladı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre konusundaki liderliğini bir kez daha tescilledi. Tüm belediyelere uygulanan son  “Belediye Atık Su İstatistik Anketi” sonuçlarına göre İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer aldı. 604 atık su arıtma tesisinin faaliyet gösterdiği ülkede İzmir,  54 atık su arıtma tesisi ile arıtma sayısında ilk sırada yer aldı.  İzmir’i 41 arıtmayla İstanbul izledi. Ankara’daki arıtma sayısı 19 olarak belirtildi.
 
http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s851385.jpg

Anket verilerine göre, Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan toplam 92 atık su arıtma tesisi faaliyet gösterirken, İzmir, 16 tesisle en fazla ileri biyolojik atık su arıtma tesisine sahip il oldu. İzmir’i 11 tesisle Antalya, 8’er tesis ile Muğla ve Ankara, 5 ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ile İstanbul izledi.
 
TÜİK’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı “2014 Belediye İstatistik Anketi”  verilerine göre, İzmir, kişi başına yıllık AB standartlarında arıtılan atık su miktarında da yine ilk sırada yer aldı. İzmir’de kişi başına yılda 69,1 metreküp atık su AB standartlarında arıtılırken, bu rakam Antalya’da 47,8 metreküp, İstanbul’da ise 34,1 metreküp olarak gerçekleşti. Ankara’da bu oran sadece 6.4 metreküp olarak belirlendi.
 
AB standartlarında atık su arıtım oranında da lider olan İzmir’de, atık suyun yüzde 95,3’ü Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan tesislerde arıtılırken, bu oran Kayseri’de yüzde 87,5 Bursa’da yüzde 84,5,  İstanbul’da yüzde 34,1 Ankara’da ise yüzde 10,3 olarak belirlendi.
 
TÜİK verilerine göre 1396 belediyenin hizmet verdiği Türkiye’de 2014 yılında 4,3 milyar metreküp atık su, kanalizasyon şebekeleri ile toplanarak uzaklaştırıldı ve bunun 3,5 milyar metreküp bölümünün arıtıldığı belirtildi. 3,5 milyar metreküp atık suyun yüzde 25’lik bölümü fiziksel arıtma, yüzde 33,2’lik bölümü biyolojik arıtma, yüzde 0.2’lik bölümü doğal arıtma yöntemleri ile arıtılırken, Avrupa Birliği standartlarında arıtılan atık su oranı ise yüzde 41,6 olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK BELEDİYEYİZ
Türkiye’de geniş kapasiteli arıtma yapan örnek bir belediye olduklarını altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir’de arıtılan evsel atık suyun yüzde 95.3’ünü ileri biyolojik yöntemle yani Avrupa standartlarında arıtıyoruz. İzmir sınırlarında tüm ilçe ve beldelerimizin evsel atık su sorununu kurduğumuz ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri ile çözdük. İhtiyacı olan yerleşimlerde arıtma yatırımlarımızı sürdürüyoruz.  Bu yıl Tire ve Mordoğan ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin yapımına başlamayı planlıyoruz.  Sırada Dikili, Foça Gerenköy, Kiraz, Selçuk, Ulucak ve Yeni Şakran arıtma tesisleri var. Ayrıca Çiğli Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artırmak için de çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN GURURU
Zorunlu olmamasına rağmen, çevre mevzuatında AB kriterlerine uyarak biyolojik arıtma sisteminde “ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri” kurmayı tercih eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma sayısı, arıtma yöntemi ve arıtma kalitesi ile Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor.
 
Büyük Kanal Projesi kapsamında İzmir kent merkezinin evsel atıkları halen Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atık su arıma tesisi olma özelliğini koruyan Çiğli’nin (2000) yanı sıra, 2001 yılında Güneybatı ve 2004 yılında Havza ile 2008 yılında Foça ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri hizmete girdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008 – 2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede biri biyolojik, 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisini hizmete aldı.
 
Torbalı, Bayındır, Ayrancılar-Yazıbaşı, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Özdere, Doğanbey, Seferihisar, Urla ve İzmir Yüksek Teknoloji arıtmaları ile bu ilçelerdeki evsel atık su sorunu çözüldü. 11 arıtma için 90 milyon liralık yatırım yapıldı. Nif, Küçük Menderes, Gediz nehirleri ile Yarımada kirlilikten kurtuldu. Türkelli ve Yeni Foça atık su arıtma tesisinin temeli atıldı.  Bayındır Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi’nin de yapımına başlanıyor.
 

 
İzmir’den 2 kare: İnsanlık nedir, ne değildir?
 
‘İzmir’in büyük planı’na itiraz yağmuru!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
5 Ocak 2016 Salı 21:21

@Volkan otogar kaç yıl oldu açılalı? 17 yıl olmuştur. Bir metro hattı yapmak bu kadar mı zor? Maliyeti 2-3 milyar olan bir proje değil. Daha sonra bakanlığa devredildi ama proje bilindiği gibi hızlı tren kapsamında yapılacak. Halkapınar-otogar arası metro yapılırsa o da yanlış bir proje olacak. Halkapınar gelecek yükü kaldırmaz. En güzeli Basmane-Kemalpaşa arası İzban hattı kurmak. Mevcut hat gibi sorunlarda olmaz . Sadece TCDD hızlı trenleri olur, onlarda fazla sorun çıkarmaz. İyi bir sinyalizasyonla mükemmel bir sistem olur hem de Kemalpaşa İzmir'e raylı sistem ile bağlanır. Halkapınar Basmane arası yerüstü değil yer altı olarak planlanırsa daha da iyi olur. Diğer sistem ile çakışmaz. İzmir'de mükemmel bir raylı sistem olacakken iş yamalı bohçaya döndü, tramvay da tuzu biberi olacak.

Yorumu oyla      12      6  
5 Ocak 2016 Salı 21:03

İstanbul'da bakanlık Levent'e ufak bir metro hattı yaptı, gerisini belediye kendisi yapıyor. Afaki bilgiler vermeyelim. Ne merkez bütçesi? Ankara'da metroyu bakanlık devraldı.

Yorumu oyla      12      6  
5 Ocak 2016 Salı 20:44

sahildeki proje yapılmasa da trafik akıyor yazmamı trafik sorunu yoktur olarak algılamak ... Bak kendini yalanlıyor demek ... O projenin trafiğe ne gibi bir katkısı olacak? Başkan trafik sorununu çözüyoruz diyor da. Nasıl çözecekmiş sen bir anlat da biz de öğrenelim. Ayrıca biraz evden dışarı çıkında trafik sorunu var mı yok mu bakın. Komik duruma düşmeyin. Sorunları görmezden gelince o sorun çözülmüyor. Aynı şekilde sel sorunu. Hiçbir yerde azaldığı yok. Biraz kuvvetli yağdığı zaman sel basıyor. Çarpık yapılaşma çözülmeden de çözülmez diyorum, proje yapanlara niye yatırım yapıyorsun der yazmışsın. Buna ne cevap verilir ki! Kentsel dönüşüm İzmir'de kaplumbağa hızında bile gitmiyor. 15 yılda kentsel dönüşüm (kalenin bir bölümü hariç) adına ne yapıldı? Hayır, bir de İstanbul'dan sonra en uzun raylı sistem biz de demişsin. Bunlar bilmez demişsin. İzban'dan memnun olan kaç kişi var? Sistem 6 yıl oldu hala daha oturmadı. 6 yıldır çalışan sistemin tabelaları çalışmıyor, arıza ne zaman yapacağı belli değil, yavaş ( 80 km 90 dakika da gidilecekti değil mi? ), istasyonların durumu malum, sinyalizasyon evlere şenlik, sefer aralığı çok, yolcu taşıma kapasitesi yetersiz olduğu için aşırı kalabalık ama hat uzun. Kıstas bu mu? Hat uzun gerisi önemli değil. Metro dediğimiz şeyde LRT yani hafif raylı sistem, öyle Ankara-İstanbul'daki gibi sistemler değil. Biz km sini şu kadara yapıyoruz, bak İstanbul daha pahalıya yapıyor deniyordu bir ara. Bunu diyenlerde bu işlerden ancak senin kadar anladığı belli. Adamlar ağır metro yapıyorlar, peron boyları bizim gibi 125 metre değil, inşaat tekniği farklı, trenleri farklı, hattın derinliği farklı. Bizdeki sistem LRT olduğu için kapasitesi düşük, bu yüzden millet balık istifi gibi gidiyor. Peron boyları 125 metre. düşük. Buca hattı da Üçyol'a bağlanınca şenlik daha da büyüyecek. Üçyol zaten şişmiş durumda, daha da şişecek. Zamanında parasızlık metro olacak hat LRT, metro olacak hat banliyö oldu. Şehir içi toplu ulaşım banliyö ile olur mu? TCDD trenleri aktarma yapsın deniliyor ki bunu söyleyenlerin başında geliyorum ama bu işin bu noktaya geleceği başından belliydi. Para yoksa hiç yapma daha iyi. Zamanında nereye metro yapılacağı belirtilmiş, hatta Halkapınar'da Karşıyaka yönü için viyadükler yıllardır boş duruyor. Ne yapmışlar. Para yok diye banliyöden şehir için ulaşım sistemi yapmışlar. Bütün otobüsleri de yığmışlar, bak günde 300 bin kişi taşıyoruz diyorlar. Sen adamı mecbur bırakırsan binecek tabi, uçarak gidecek hali yok. Öyle en uzun hat biz de diye ortalarda gezinmeye gerek yok. İstanbul'da metro hatları 200 km ye yaklaştı. Öyle banliyö de değil. Ankara 45 km metrosu var. Konya desen bakanlık oraya da yapacak. Biz de İzban var. Bir yanda yük treni, diğer yanda TCDD trenleri ve İzban trenleri. Kemer-Hilal-Alsancak-Halkapınar arası inanılmaz kötü planmış bir durumda. 40 tane makas, tren oldukça yavaş gitme durumunda, Alsancak'a girip çıkma saçmalığı ama olsun hat uzun.

Yorumu oyla      12      6  
volkan 5 Ocak 2016 Salı 20:04

hukumet otogar metrosunu yaptıda belediyemi geri çevirdi..istanbulda 40 km metro yapılıyo hepsini merkezi butçeden yapıyolar..bide 4 km lık hattı yapmıyolar..torbalı 6 aydır tcdd yuzunden açılmıyo..lafı belediyeye değil binaliye söliceksin

Yorumu oyla      12      7  
tarafsız 5 Ocak 2016 Salı 16:22

izmirde trafik sorunu varmış,son onbeş yılda hiç yol açılmamış diyen vatandaş hemen altında o proje yapılmasa da trafik zaten akıyor diyerek kendini bir güzel yalanlıyor.Son onbeş yılda arıtmalara ne kadar harcanmışmış?çarpık yapılaşma sorunu çözülmeden bu sorun da BİTMEZ der ama çarpık yapılaşmayı önlemeye çalışanlara da niye yatırım yapıyorsun der.Bilin bakalım bu yorumcu dünyaya hangi partinin gözüyle bakıyor?İzmirde semt semt su basmalarının ne kadar azalmaya başladığını görmez o gözler.Örnek mi?Bostanlı.Selden bahseden yorumcu her tarafa yol ister,eee sel ne oldu?Körfezin bile her geçengün ne kadar temizlenmeye başladığını görmez o gözler,alınan gemileri,metronun,izbanın bu ülkede istanbuldan sonra en uzun raylı toplu taşıma olduğunu bilmezler.Bir ihtimal yukarıdaki yazıyı da okumamıştır.Okusa da ne kadar anlamlı olduğunu anlamaz.

Yorumu oyla      18      9  
5 Ocak 2016 Salı 15:56

Bir de şu çöp sorunu çözülse. Yer sorunu, ÇED gelse de tesis yapılsa.

Yorumu oyla      15      6  
5 Ocak 2016 Salı 13:38

@tayfun İstanbul'da 13-14 milyon insan yaşıyor trafik var, peki biz de niye var ? Merkez 2,8 milyon nüfus. Doğru düzgün yol yok da ondan. Son 15 yılda Yüzbaşı İbrahim Hakkı'dan başka doğru düzgün yol mu açıldı? Kaç metro hattı yapıldı ? Trafiğin yoğun olduğu Alsancak'a tramvay yapmakla mı trafik sorunu çözülecek ? Derin tünelle altgeçit yapılacak. Ne zaman ? Tramvaydan önce niye yapılmadı? Sahilde altgeçit yapacaklarına önce bunu yapmak kimsenin aklına gelmiyor mu ? Sahilde altgeçit yapıyoruz, trafik daha rahat akacak ne demek ? Trafik zaten o proje olsa da olmasa da akıyor. İzmir zaten küçük İstanbul olmuş farkında mısınız ? Arıtmalar yapılmış iyi güzelde son 15 yılda arıtmalara ne kadar harcanmış ? Küçüklerin maliyeti ortalama 20 milyon civarında. Çiğli 4.faz 82 milyon. 15 yılda sel problemi çözülememiş. Çarpık yapılaşma sorunu çözülmeden bu sorunda bitmez. Geçtiğimiz yıllarda Şirinyer Tansaş önü için proje yapılmıştı ancak ilk kuvvetli yağmurda yine dize kadar su bastı. 😀😁

Yorumu oyla      16      14  
muhalif 5 Ocak 2016 Salı 12:29

izmir belediyesi ne mi yapıyor, işte yazıyı okuyun, belki anlarsınız, sizce önemi olmayabilir ama bizim için çok önemli......

Yorumu oyla      22      8  
Tayfun 5 Ocak 2016 Salı 12:18

Bazıları sehirlesmeyi sadece yeni bina yapmak olarak algılıyor ondan sonra bu istanbul'un trafigi ne olacak sorunu cozemeden İzmir 'inde aynı İstanul 'a benzemesi icin ellerinden geleni yapıyorlar . Yahu İstanul ' u zayi ettik bırakın İzmir saglam adımlarla ilerlesin.aksi durumda İstanbul 'un durumuna dusmemiz an meselesi. Avrupa da cabuk buyuyen sehir hic gordunuz mu ? sehirler yavas buyumeli aksi durumda cevre-tasıma-konut buyuk sorun olarak kalır. İzmir 'i nufus-konut olarak buyutemeyi planlayacagımıza gidelim diger sehirlerimizi buyutelim onların goc verir durumlarını ele alalım , bunları yapmak oyle kolay ki sadece AKIL-SAMIMIYET lazım ...

Yorumu oyla      21      8  
Can Çiler 5 Ocak 2016 Salı 10:19

İşte Aziz başkan bu nedenle büyük başkan, eleştirsek de kızdığımız zamanlar olsa da Aziz başkan farklı başkan...

Yorumu oyla      25      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğal Yaşam Parkı'ndan her yıl yeni rekor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, 2015 yılında ağırladığı ...
Başkan Kocaoğlu’ndan All-Star ve NARBEL yolu açıklaması
İzmir Başkanlar Kurulu, 2016’nın ilk toplantısını gerçekleştirdi. İzmir’in ...
Akpınar’dan Milli Eğitim Müdürü’ne bombardıman
Karşıyaka’da yeni yılın ilk meclisi başkan Hüseyin Mutlu Akpınar başkanlığında ...
 
Buca Meclisi'nde damga vuran şiddet açıklaması!
Buca Belediyesi'nde denetim komisyonu üyelerinin belirlendiği yılın ilk ...
Konak Meclisi’nde esnafa indirim yok, komisyon tamam!
Yılın ilk oturumunda Kordon esnafından gelen işgaliye bedeli indirim talebi ...
Balçova’daki memurlara yeni yıl müjdesi
Balçova Belediyesi ile Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası arasında ...
 
Bornova'da can dostlara sıcak yuva
Sosyal belediyecilik anlayışıyla pek çok projeyi hayata geçirerek ihtiyaç ...
Genç sporculara Başkan Pekdaş dopingi
Konak Belediyesi’nin açtığı ücretsiz spor okullarında kurs gören öğrencilerle ...
'Yerel kalkınma'da bir destek de zeytin üreticisine
Kırsalda verimi artırmak ve ürün kalitesini yükseltmek için üreticiye ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva