HABERLER>EGE
16 Temmuz 2024 Salı - 15:06

Mahkemeden Kazdağları için kritik kararlar!

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde Cengiz Holding-Truva Bakır Madencilik A.Ş. tarafından yapılması planlanan Halilağa Bakır Ocağı projesi ile Nurol Holding (TÜMAD Madencilik A.Ş.) tarafından Lapseki ilçesinde açılmak istenen Altın Gümüş Madeni Ocağı Kapasite Artışı projesinin ‘ÇED olumlu’ kararının iptaline karşı alına dava çevrecilerin aleyhine sonuçlandı.

Mahkemeden Kazdağları için kritik kararlar!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Çevre aktivistlerinin, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yer alan Hacıbekirler Köyü sınırlarında Cengiz Holding-Truva Bakır Madencilik A.Ş. tarafından yapılması planlanan Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi projesinin ‘ÇED Olumlu’ kararının iptal edilmesi talebiyle mahkemeye başvurmuştu.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Çan Çevre Derneği, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği ve yörede yaşayan 90 vatandaşın açtığı ve Çanakkale İdare Mahkemesinde görülen dava, çevre aktivistlerinin aleyhine sonuçlandı.

Yine aynı şekilde, Nurol Holding (TÜMAD Madencilik A.Ş.) tarafından Çanakkale İli, Lapseki İlçesi, Şahinli köyü mevkiinde açılmak istenen Altın Gümüş Madeni Ocağı Kapasite Artışı Projesi ile ilgili olarak ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Lapseki Çevre Koruma Üretim Ve Dayanışma Derneği, Yenice Meyve Ticaret Limited Şirketi ve 32 bireysel davacının açtığı davada da çevre aktivistlerinin aleyhine sonuç çıktı.

‘HOLDİNGLERİN ÇIKARLARI İÇİN CANLILARIN YAŞAMI HİÇE SAYILDI’
Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, dava sonucu üzerine bir basın metni yayımladı. Metinde şu ifadelere yer verildi:

“Bu kararlarla holdinglerin çıkarları için, Kazdağları’nda yaşayan insanların, kurdun, kuşun, sincabın, karacanın ve daha nice canlının yaşamı bir kez daha hiçe sayılmıştır.

Her iki karar için de çok üzgün ve öfkeliyiz.

Her iki kararda da mahkeme oy birliği ile karar verememiştir. Her iki davada da üç kişilik heyette birer hakim ret oyu vermiştir.  Aleyhimize oy kullanan hakimlerin bilimi, doğruları, hak ve hukuku gözetmedikleri aşikardır.

‘BİLİRKİŞİ RAPORU LEHİMİZE GELMİŞTİ’

Halilağa Projesi’nin 2021 tarihli ilk ÇED raporunu, haklı iddialarımız ve bilirkişi heyetinin davacılardan yana olan raporları doğrultusunda iptal ettirmiştik. Şirket 2009/7 sayılı genelge uyarınca yeniden ÇED raporu düzenlemişti ve ikinci davamızı da açmıştık. İkinci davamızda da bilirkişi raporu lehimize gelmişti. Bu kez de kazanacaktık. Ancak mahkeme heyeti yürütmeyi durdurma talebimizi reddetmiş ve bu durum bizi mahkemenin seyri hakkında endişeye sevketmişti. Endişemiz haklı çıktı ve Mahkeme heyetinin iki üyesi, olumlu bilirkişi raporuna rağmen, raporu görmezden gelerek, davacıların haklı beyanlarına ve bilimsel gerçeklere gözlerini ve kulaklarını tıkayarak, şirket lehine karar vermiştir.

‘HAKİMLER ŞİRKETTEN YANA KARAR VERDİ’

TÜMAD Projesi’nde her ne kadar bilirkişi heyetinin bazı üyelerinin görüşleri doğrultusunda bilirkişi raporu aleyhimize gelse de, bilimsel dava dilekçemiz ve güçlü savunmamız ile tarafsız bir mahkeme heyeti ile davayı kazanmış olmamız gerekirdi. Ancak bu davada da heyet üyesi iki hakim şirketten yana karar vermiştir. Ne yazık ki ülkemizde hukukun geldiği nokta her iki dava sonucundan da görülmektedir. Bağımsız ve özgür bir yargı sistemi yoktur. Yargı sistemimizin içindeki bazı unsurlar duruşlarını, bilime, hak ve hukuka göre değil, güç ve iktidar ilişkilerine göre  belirlemektedirler.  Oysa adalet ve bağımsız yargı herkese lazımdır. 

Tüm bu olumsuzluklara rağmen adalet sistemine güvenimizin tamamen bitmemiştir. Anayasal haklarımızı kullanarak her iki kararı temyiz edeceğiz ve kararların iptali için Danıştay’a dilekçelerimizi vereceğiz.

Erzincan İliç’te yaşadığımız maden felaketini unutmadık. Milyonlarca ton zehir koca bir coğrafyaya yayıldı, 9 işçi bu zehrin altında kalarak yaşamını yitirdi. Fırat nehri havzası zehirlendi, yöre onlarca yıl bitmeyecek kanser vakalarıyla ve hastalıklarla yüzleşmek zorunda. Biliyoruz ki önlem alınmaz ise bu projelerle aynı felaket Kazdağları’nda da yaşanacak.

Kazdağları’nın, ormanlarımızın, tarım alanlarının, su varlıklarımızın, binlerce canlının yok edilmesine, yöre halkının mağdur edilmesine, havamızın, suyumuzun toprağımızın, kirletilmesine izin vermeyeceğiz.

Her koşulda mücadelemize devam edeceğiz. Adaletsizlik varsa mücadele ve savunma da vardır. Kirazlı’da 2019’da altın madeni şirketi Alamos Gold’u nasıl kovduysak, Cengiz Holding’e, Nurol Holding’e ve diğer şirketlere ve bu hukuk dışı izin ve ruhsatları veren kurumlara karşı da mücadelemizi sürdüreceğiz.

Doğayı katletme hazırlığı içinde olanlar karşılarında Kazdağları halkını bulacaklardır.

Ormanlarımızı, köylerimizi, karacalarımızı, kuşlarımızı sonuna kadar savunacağız.”

 
Mbappe resmen Real Madrid'de
 
Göztepe'nin şort sponsoru HDI Sigorta oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yolcu otobüsü eve çarptı: 1 kişi can verdi!
Aydın'ın Söke ilçesinde şehirlerarası yolcu otobüsünün bir eve çarpması ...
Kütahya’da ağaç 2 aracın üzerine devrildi
Kütahya’da kökünden kopan ağaç, yol kenarında park halindeki 2 aracın üzerine devrildi.
Feci kazada hayatını kaybetmişti... Son yolculuğuna uğurlandı!
Muğla'da freni patladığı belirtilen tur midibüsünün park halindeki 3 araca ...
 
Manisa'da tarlaya kenevir baskını!
Manisa'nın Salihli ilçesinde jandarma ekiplerince mısır tarlasında 100 ...
Fabrika alev alev yanmıştı... 5 gün sonra kontrol altında!
Aydın'ın Söke ilçesindeki kağıt fabrikasında 12 Temmuz'da başlayan yangın ...
Afyonkarahisar'da firari dolandırıcı yakalandı
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde dolandırıcılık suçundan 3 yıl 4 ay ...
 
Aydın'da fabrika deposundaki yangın kontrol altında
Aydın'da ASTİM Organize Sanayi Bölgesi'ndeki geri dönüşüm fabrikasının ...
Otomobil takla attı: Sürücüsü yaralandı!
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde sürücü Fatma Y.’nin direksiyon hakimiyetini ...
Soma'daki yangında ikinci gün: İki köy boşaltıldı!
Manisa'nın Soma ilçesinde ormanlık alanda çıkan ve tedbir amaçlı 2 mahallenin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva