HABERLER>ULUSAL MEDYA
9 Ekim 2009 Cuma - 00:00

Magazin dünyası medyaya kendini sorgulattı...

Oyuncu Esen’’in Beyoğlu Hayal Kahvesi çıkışında gazetecilerle kavgası sonrası yaşadıkları ’‘özel hayat’’ tartışmasını gündeme getirdi. ’

Magazin dünyası medyaya kendini sorgulattı...

Oyuncu Esen’’in Beyoğlu Hayal Kahvesi çıkışında gazetecilerle kavgası sonrası yaşadıkları ’‘özel hayat’’ tartışmasını gündeme getirdi. ’
 
Timuçin Esen'in magazin muhabirleri ile yaşadığı tartışma sonucu, kelepçelenerek karakola götürülmesiyle son bulan olay medyada büyük yankı uyandırdı. Yere yatırılarak kelepçelenen Esen sağlık kontrolü için Şişli Etfal Hastanesi yerine, gazeteciler görüntü almasın diye Beyoğlu’’ndan Bahçelievler’’deki Adli Tıp Kurumu’’na götürüldü. Esen’’e polis müdahale ederken kafasının yarıldığı, 12 dikiş atıldığı öğrenildi.
 
Polis, kurumdan çıkışta minibüse bindirilen Esen’’in gazetecilerce görüntülenmesini engellemeye çalıştı. Karakola giderek Esen ve arkadaşlarından şikayetçi olan gazeteciler, hastaneden de rapor aldı.
 
Ünlü oyuncunun 'ben bir şey yapmadım içkiliyim eve gitmek istiyorum' diye bağırmasına rağmen sakinleştirilmek yerine yerlerde sürüklenerek karakola götürmeye çalışması medyanın da kendini sorgulamasına neden oldu.
 
KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI
İlk tepkilerden biri Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden geldi. Dernek, olayı "kişilik haklarına yönelik bir saldırı olarak" değerlendirdi.
 
Çağdaş Gazeteciler Derneği, oyuncu Timuçin Esen’’in magazin muhabirleri ile yaşadığı tartışma sonucu, kelepçelenerek karakola götürülmesiyle son bulan olayı, "kişilik haklarına yönelik bir saldırı olarak" değerlendirdi. Açıklamada, "Özellikle Timuçin Esen’’in gözaltına alındığı ve polis otosuna bindirilerek götürüldüğü esnada, magazin muhabirlerinin davranış biçimlerinin ve söyledikleri sözlerin gazetecilik mesleğine aykırı bir davranış biçimi olduğunu vurgulamak istiyoruz. Magazin muhabirlerinin haber bulmaktan daha çok, haber yaratma, haber yapmak istedikleri kişilerin rızaları alınmadan, ısrarlı davranışlarını bazen şiddet ve zora dönüştürdükleri bazen kavga ederek habere kendilerini dahil etmeleri, artık sıkça rastlanılan bir durum haline gelmiştir. Elbette, magazin muhabirliği de gazetecilik mesleğinin en çileli, en yorucu dallarından biridir. Ama unutulmamalıdır ki, magazin muhabirliği de gazeteci mesleğidir. 
 

 
BU KADARI DA FAZLA
Sabah gazetesi ise olayı Bu kadarı da fazla başlığı ile verirken psikiyatrlardan ise şu yorumlar geldi.
 
Patlamanın nedeni alkol
 
Psikiyatr Prof. Dr. Arif Verimli
Alkol, uyuşturucu madde öyle bir şey ki, ünlü-ünsüz seçmez. Alkol, beyni etkilediği zaman, beynin kontrol fonksiyonunu ortadan kaldırır. Ufacık bir uyarıda hemen öfkelenme cevabı görülebilir. Ayrıca insanın yargılama yeteneğini de bozar. İnsanın çocukluğundan bugüne kadar taşıdığı karakter ve bastırdığı birtakım duyguları da kontrolsüzce ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla da bu tarz davranışlar yaşanabilir."
 
Psikiyatr Doç. Dr. Armağan Yücel Samancı
"İnsanlar,özel alanlarına girildiğinde daha agresif hale gelebilirler. Bu bütün canlılar için geçerli... Özel alanları işgal edildiği zaman bu tarz agresyonlar olabilir. Ülke sınırlarına bir başkasının girmeye çalışması gibi bir durumdur. İnsanların bireyselliklerine bağlı olarak da tepkileri farklı olabiliyor.
 
Kontrol zorlaşır
Alkol de bu kızgınlığın kontrolünü zorlaştırır ve bu tarz patlamalar yaşanabilir. Bu insanlar durduk yerde ona buna saldıran insanlar değil. Ama özel alana girilmesi yüzünden ortaya çıkan kızgınlık, alkolün de etkisiyle şiddetlenerek bu tarz olayların yaşanmasına sebep olabilir."
 
HABER PEŞİNDE SINIRI AŞTIK MI
Milliyet gazetesi ise yaşananları 'Haber peşinde sınırı aştık mı?' başlığı ile eleştirip sanatçılardan yorum aldı. Sanatçılarda bu konuda ikiye bölündü.
 
Her insanın bir sabrı var
Emre Kınay: Gazetecilerin mekan önünde beklemesini iyi değerlendirmiyorum. Çünkü, kimse bir şeyden kaçmıyor ama insanları kovalıyor duygusu olması, durumu gerginleştiriyor.
 
Kontrollü davranmak lazım
Sibel Can: Biz gazetecilerle birlikte bu günlere geldik. Gazeteciye saldırmayı ne olursa olsun hiç tasvip etmiyorum. Mutlaka karşılıklı, kontrollü davranmak lazım. Aynı camianın içerisindeyiz ve hepimizin birbirimize ihtiyacı var.
 
Sonu cinayete bile gider
Sinemis Candemir: Bu konuda çok canım yandı. Ancak kimsenin üzerine yürüyüp kavga etmedim. Bazen insanların duygu durumu aynı olmuyor. O sırada başka bir şeye kızmış olabilir o insan... Birden karşısında kameranın ışığını görünce sinirlenebilir ama karşılıklı anlayış en doğrusu
 
YAŞANAN TERÖRDÜR
Uğur Dündar ise Star haber ekranlarında görüntülerin ardından 'işini yapan magazincileri ayırarak konuşuyorum bu bir terördür, hem polisler için hem gazeteciler için gereken yapılmalı' diyerek yorumda bulundu. (Gazeteport)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazetecilere ’‘park’’ kolaylığı
Sarı Basın Kartı sahiplerine görevleri sırasında trafikte bazı kolaylıklar sağlanacak. ’
Gazeteci tavır sahibi olabilir mi?
Birgün editörünün ayakkabı eylemi yeni bir tartışmayı başlattı. Ece Temelkuran ...
''Seninle odada yalnız kalmam''
  Vakit yazarı Dilipak Helin Avşar'a konuştu: "Dekolte gelseydiniz, ...
 
Sertel’’in yardımcıları belli oldu
Atilla Sertel’’in başkan seçildiği Türkiye Gazeteciler Federasyonunda ...
Ayşe Arman’’dan Karadağlı'ya 'meme' cevabı!
Hürriyet Gazetesi yazarı kendisinin soyunarak gündeme geldiğini söyleyen ...
Bu itirafı yapmak cesaret ister!
Her kadının cesaret edip de yapabileceği bir itiraf değil. Çünkü hiçbir ...
 
"Ece'yi Hıncal kurtardı"
Sabah yazarı Engin Ardıç ’‘’’Dede’’’’ diye hitap ettiği aynı gazetenin ...
İnceldiği Yerden Kopsun...
Şamil Tayyar'dan şok açıklamalar... Aile yakınlarım infiale kapıldı. ...
Irmak Tülbentçi hayatını kaybetti
Fazıl Irmak Tülbentçi, kurulduğu ilk günden bu yana Sabah'ta çalışıyordu... ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva