HABERLER>EKONOMİ
1 Ağustos 2024 Perşembe - 14:38

Kuyumcuların Başkanı sitem etti: Yaratılan algı bizi incitti

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 9 Büyükşehir’de 707 kuyumcuyu denetlemesinde sıkıntı olmadığını belirten İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Eşzamanlı baskın gibi denetlemeyle halkın gözünde vergi kaçıran ya da yüz kızartıcı suç işlemişiz gibi basında oluşturulan algı oluşması, kuyumcu esnafını incitti. Bu üslup doğru olmadı” dedi. Buyrukçu, bu kuşkuların ortadan kalkması için altın muhasebesinin uygulanması için kanunun çıkmasını beklediklerini söyledi.

Kuyumcuların Başkanı sitem etti: Yaratılan algı bizi incitti

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Vergide kayıt dışılıkla mücadele kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 bin kişilik ekiple kuyumculuk sektörünün üzerine gitmesinin yankıları devam ediyor. Bakanlık ekiplerinin, kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin 9 Büyükşehir’deki 707 adresinde eşzamanlı denetim yapması, esnafın tepkisine yol açtı. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, denetlemeye hiç kimsenin itirazı olmadığını, canlarını sıkan tek şeyin,sanki uyuşturucu tacirlerine yapılan baskın gibi, yüz kızartıcı suç işlenmiş veya vergi kaçırılmış gibi kamuoyunda medyada bir algı yaratan denetimin eşzamanlı yapılması olduğunu söyledi.

BU YÖNTEMİ, ESNAFIMIZI İTİBARSIZLAŞTIRMAYA YÖNELİK BULDUK
Kamuoyunda, sanki kuyumcular vergi kaçırıyormuş da eşzamanlı baskın gibi bir denetim yapıldığı yönünde algı oluştuğunu, bundan dolayı çok üzgün olduklarını belirten İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Devletimize düstur öğretecek, devlet memurlarının işlerini zorlaştıracak değiliz elbette. Bu denetlemeleri de uygunsuz bulmuyoruz ancak kuyumcu esnafını itibarsızlaştırmaya yönelik bulduğumuz için buna biraz alınganlık gösterdik” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Devletimiz istediği zaman gelsin, denetlesin, bundan gurur duyarız. Denetlenmek güzel bir şeydir ama eşzamanlı denetleme, sanki uyuşturucu tacirlerine yapılan baskın gibi, sanki yüz kızartıcı bir suç işlemişiz gibi, vergi kaçırıyormuşuz gibi görüldü. Bu da kuyumcu esnafını incitti. Bu üslubun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Denetlemeye gelen tüm memurları kuyumcu esnafına yakışır bir şekilde ağırladık. Onlar da görevlerini yapıyor. Denetlemelerden yüzümüzün akıyla geçtik, herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Bu tür şüpheleri ortadan kaldırmanın yolu, altın muhasebesine geçmekle mümkün olur.”

ALTIN MUHASEBESİ UYGULAMASINA BAŞLAMAK GEREKİYOR
Altın muhasebesinin kuyumculuk sektörüne ve devlete sağlayacağı faydaları anlatan Başkan Buyrukçu, şu bilgiyi verdi:

“Altın muhasebesinin uygulanması gerektiğini senelerdir söylüyoruz. Bunun meclisten geçirilmesini bekliyoruz. Artık bu bir zorunluluk haline geldi. Umarım yakın bir zamanda altın muhasebesi ile ilgili kanun tasarısı hazırlanır, meclise sunulur ve uygulamaya geçilir.  Altında KDV oranları, diğerlerinden farklıdır. İşçilikte ayrı, hammaddeye ayrıdır. Diyelim ki dükkanı açarken altının gramı 500 liraydı, şimdi olmuş 2600 lira. Bir gram altında sermayenin 2100 lira artmış görünüyor. Bunun vergisini mi vereceğiz yani? Döviz bürosu 1 milyon dolarla dükkanı açtıysa, sermayesi bir sene sonra da 1 milyon dolardır, doların artması onu etkilemez. Kuyumculukta bu TL olarak görüldüğü için mağdur oluyoruz. Altın muhasebesi kanunu gelirse, bu haksızlığın önüne geçmiş oluruz. Bunun yasa taslağını da Meclis’e zaten sunduk yıllar önce. Bu kanunlaşırsa, kayıt dışı kuyumculuğun da önüne geçilmiş olur. Kuyumcularda kayıt dışına yönelme olduğunda, vergi kaçırıyormuş pozisyonuna düşürüyor. Bu denetlemelerin ardından altın muhasebesi konusu da ülke gündemine, meclis gündemine gelecektir diye umut ediyoruz.”

 
Tugay 16 bin 750 lira önermişti... En düşük maaş kaç TL olacak?
 
4 kişiyi öldürmüştü... Gün yüzü göremeyecek!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Osman mermer 3 Ağustos 2024 Cumartesi 13:45

İtibar , basiretli ticaretle olur, yıllardan beri sorgulamayan işçilik adı altında gram fiyata eklenen para var , toptancı gram başı 20 lira işçilik alırken perakendeci sarraf üzerine ekleyerek 100 lira işçilik alıyor önce bunu izah etsinler, üstelik bu güne kadar hangi kuyumcu ve sarraf kurumlar veya gelir vergisi ödemiş onu da açıklasınlar

Yorumu oyla      0      0  
Erkan erol 2 Ağustos 2024 Cuma 17:31

Dünyada ALTIN gram fiyatı ile bizim memleket te farklı bunu kuyumcu esnafı yapmıyor.yukarıdan yapılıyor.dünya borsaları 60000$ bizde de 64000$ bu farkı yaşatanlara sorun.

Yorumu oyla      0      0  
1 Ağustos 2024 Perşembe 19:39

Hiç birinizin yatacak yeri yok

Yorumu oyla      1      0  
Dinçer yavuz 1 Ağustos 2024 Perşembe 18:49

Şimdi nesi bizi incitii söyleyilim hemen eş zamanlı operasyon kime yapılır terör örgütüne yapılır uyuşturucu baronlarına yapılır vergisi ödeyen operasyon yapılmaz denetim yapılır.

Yorumu oyla      1      0  
Lami Hamarat 1 Ağustos 2024 Perşembe 17:08

Başkanımız çok haklı envanterinde yıllar önce girişi düşük fiatla yapılmış altın satışı olduğu zaman devlet altının bu günkü fiyattan gelir vergisi uyguluyor kuyumcu o kadar kar elde etmiyorki kuyumcu sattığı altının yerine bugünkü fiattan altını alıyor kuyumcu fatura kestiği altınların işçiliginden para kazanıyor devletimiz bunu göz önüne alıp ona göre vergilendirmesi gerekiyor bu haksız uygulamanın önüne geçilirse sorun ortadan kalkar

Yorumu oyla      0      0  
1 Ağustos 2024 Perşembe 15:54

Nesi sizi incitti? Hangi kuyumcu fatura kesiyor söyler misiniz?

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Polyester elyaf ithalatına soruşturma
Tayvan, Hindistan ve Tayland menşeli polyester elyaf ithalatına yönelik ...
KKM'de stopaj oranları artırıldı
Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesapları için uygulanan stopaj oranları artırıldı.
İzmir'den Krakow'a direkt uçuşlar başlıyor
Pegasus, İzmir’den Polonya’nın Krakow şehrine uçuş başlatacak.
 
Fed faiz kararını açıkladı!
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek ...
Başsavcı Tosun İZTO Meclisi’nde konuştu: Ekonomi ve hukuk paraleldir!
İzmir Ticaret Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplatısı’na İzmir Cumhuriyet ...
Maliye'den kuyumculara eş zamanlı denetim
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 bin kişilik ekibiyle kuyum sektöründe faaliyet ...
 
Kantinciler Odası’ndan tepki: Büyükşehir ihaleye giremez!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ‘kantin ihalelerine gireceğiz’ ...
Karkas düştü, etikette arttı!
Et Süt Kurumu, 27 Haziran’da 342,50 lira olan dana karkası 25 Temmuz’da ...
İzmir'de 1410 noktada emeklilere özel indirim!
İzmir'de çeşitli sektörlerden 1410 işletme, emeklilere indirim uygulayacak.
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva