HABERLER>EGE
15 Aralık 2011 Perşembe - 20:58

Kuşadası Limanı'ndaki yıkımda geri adım

Kuşadası Limanı'ndaki, imara ve hukuka aykırı olarak yapıldığı gerekçesiyle, daha önce belediye tarafından yıkım kararı alınan 56 iş yeri ile ilgili geri adım atıldı.

Kuşadası Limanı ndaki yıkımda geri adım

AYDIN - Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, yıkım yapmayacağını, mahkeme kararlarını uygulamamanın risklerini üzerine alacağını belirterek, olağanüstü toplanan belediye meclisinden Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na yeni plan sunmak için yetki istedi. Başkan Altungün'ün bu önerisi 12 meclis üyesinin oy çokluğuyla kabul edildi.
 
Özelleştirmede 2003 yılında Ofer-Kutman ortaklığının aldığı Kuşadası Limanı'na 56 iş yeri yapılmasına sivil toplum kuruluşları (STK) karşı çıkmıştı. Kentte tartışmalar yaşanmış, kepenk kapatma eylemleri olmuş, yürüyüşler düzenlenmişti. Mahkemelerde açılan davaların tümünün kent halkı adına sonuçlanması ve temyiz sürecinin tamamlanması üzerine Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, mahkeme kararlarını uygulayacaklarını, yapıların tümünü yıkacaklarını açıklamıştı. Turizm sezonunun sona ermesini gerekçe göstererek yıkım yapmayan Başkan Altungün, belediye meclis üyelerine gönderdiği planı görüşmek üzere, olağanüstü meclis toplantısı yaptı.
 
Toplantıda Kuşadası Limanı'ndaki işyerlerinin yıkımdan vazgeçtiğini, mahkeme kararlarını uygulamamasının sonuçlarına katlanacağını ifade eden Altungün'e meclis üyeleri tepki gösterdi. Belediye meclisinden, hazırladığı yeni imar planını Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na sunmak için onay isteyen Başkan Altungün, "Kuşadası halkı limana itiraz için 15 bin imza toplamıştı. Bakanlık yetkilileriyle yaptığımız görüşmede bu imzaların tozlu raflarda olduğunu, hiçbir işe yaramadığı izlenimi edindik. Belediye olarak İmar planı yapmaya yetkili olmadığımızı, ancak kronikleşmiş bir sorunun çözüm noktasında öneri getirdiğimizde yardımcı olacaklarını söylediler. Bu nedenle olağanüstü toplantı ile konuyu gündeme getirdik. Bu plan Kuşadası için en iyi plandır. Mahkemenin, kararını uygulamamanın riskini ben alıyorum" dedi.
 
RİSKİN BEDELİ NE?
Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Behçet Alp, her riskin bir bedeli olduğunu belirterek "Her şey Kuşadası halkının lehine gelişmişken, mahkeme bakanlığın planlarını iptal etti. Danıştay, yapılan yeni planın yürütmesini durdurdu. Planı onaylayan bakanlık bürokratlarının yargılanmasına karar verdi. Mahkeme kararları uygulanarak yıkımın gerçekleştirilmesi gerekirken, bu planın getirilmesini anlayamıyoruz. Başkan mahkeme kararlarını uygulamayarak bir risk aldığını söylüyor. Her riskin bir bedeli vardır, bu bedel nedir? Düne kadar mahkeme kararlarını uygulayacağım diyen başkanın kapalı kapılar ardında nasıl hazırlandığı bilinmeyen bu planı önümüze getirmesini, 10 gün sonra olağan meclis varken olağanüstü meclis istemesinin bir bedeli ve nedeni olmalı" dedi.
 
STK'LARIN ONAYI OLMALI
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın hukuksuz bulduğu için Samos'a gitmek için Kuşadası Limanı yerine yat limanından çıkış yaptığını, CHP'nin mevcut lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuyla ilgili mahkeme kayıtlarına giren tepkilerini hatırlatan CHP'li Ömer Günel de, STK'ların dışlanmasını eleştirdi. Günel, "Bu dava, ilçe halkının davasıdır. Liman platformunu oluşturan 22 STK'nın davasıdır. Bu planın onayı için iki sivil toplum örgütünün onayının alındığı söyleniyor, diğerleri neden dışlandı? Planın kamuoyunda tartışılması gerekir. Seçim öncesinden bugüne kadar mahkeme kararlarını uygulayacağımızı ilan ettik. Bugün ise, 'Yıkım yapmayacağız, mahkeme kararlarını uygulamamanın sorumluluğunu alacağız' diyorsunuz. Lütfen halkın onayını almayan, halkın tartışmadığı bu planın kamuoyunda tartışılması için süre tanıyın. 2003 yılından bu yana mücadele veren 22 STK'nın tamamının onaylaması halinde bu planı gündeme getirin" diye konuştu.
 
Karşılıklı tartışmaların yaşandığı meclis toplantısında Başkan Altungün'ün tartışmalara konu olan STK'ları 'Marjinal gruplar' olarak nitelemesi ortamı gerdi. Daha sonra Başkan Altungün'ün Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na yeni bir plan sunmak için istediği yetki oylamaya sunuldu. Öneri, Belediye Başkanı Altungün ile 11 üyenin 'Evet' oyları ile kabul edildi.
 
Konuyla ilgili Kuşadası Ege Liman İşletmeleri Genel Müdürü Aziz Güngör tarafından yapılan yazılı açıklamada, "31 Ocak 2011 tarihinde ilgili bakanlık tarafından resen onan planlar olup bu planlara ilişkin yasal süreç hali hazırda devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak da sorumlu Bakanlık gerekli çalışmalarını sürdürmektedir. Bu itibarla, yasal süreç ve Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar belirleyici olacaktır" denildi.
 
ÖNERİLEN PLANDA NELER VAR

Liman içine yapılan terminal binası korunacak, ihtiyaç duyulan ekler yapılacak. İki blokta işyerlerinin bir bölümü yıkılacak, denize paralel işyerleri ise korunacak. Üçüncü blok ise aynen korunacak. Plana göre balıkçı barınağı doldurulmayacak. Liman içindeki işyerlerinde çarşı esnafının tepkisini çeken halıcı, derici, kuyumcu, acenteci olmayacak. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trafik levhalarını bile çaldılar
Muğla'nın Dalaman İlçesi'ndeki yol kenarlarında bulunan trafik işaret ...
Kömür sobası parlayınca korkudan öldü
Muğla'da, evlerindeki kömür sobasının parlaması sırasında korkup fenalaşan ...
Kuşadası’nda jeotermal su sevinci
Aydın'ın Kuşadası İlçesi Davutlar Beldesi Ilıcalar Mevkisi'nde, Göze Jeotermal ...
 
Özlem'in 'Annem içeride kaldı feryadı'
Milas’ta Açıköğretim Fakültesi öğrencisi 24 yaşındaki Özlem Özer, alzheimer ...
İngiliz turistin organları 3 Türk'te yaşayacak
Fethiye’de solunum yetmezliğine bağlı beyin ölümü gerçekleşen İngiliz ...
Eğlence dönüşü feci kaza: 1 ölü 2 yaralı
Bodrum’da, eğlence dönüşü aşırı hız sonucu kontrolden çıkarak ağaca çarpan ...
 
Kadına şiddettin 'kara' bilançosu
Denizli'de yılda 2 bin kadının şiddet yüzünden boşandığı, Balıkesir'de ...
Boşandığı eşini yaraladı, evlendiği adamı öldürdü
Denizli'de 3 yıl önce boşandığı 37 yaşındaki Müzeyyen Aydın'ın yanında ...
Bebekleri ölen aile doktora saldırmak istedi
Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne, yüksek ateş, ishal ve kusma şikayetiyle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva