HABERLER>EGE
15 Aralık 2011 Perşembe - 14:32

Kuşadası’nda jeotermal su sevinci

Aydın'ın Kuşadası İlçesi Davutlar Beldesi Ilıcalar Mevkisi'nde, Göze Jeotermal Şirketi tarafından yerin 559 metre derinliğinden 61 derece sıcaklığında jeotermal su çıkartıldı. Kaynağın çıktığı yere şirket tarafından, ilk aşamada 12 milyon liralık yatırımla fizyoterapi tedavi merkezi ve 95 yataklı otel yapılacağı bildirildi.

Kuşadası’nda jeotermal su sevinci

AYDIN - Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinin başında gelen Kuşadası'nda birbiri ardına açılan jeotermal kaynaklar, kış aylarında kapalı kalan tesislerin 12 ay kesintisiz sağlık turizmine hizmet vermesi için umut oldu. Kuşadası'nda geçmiş yıllarda Radon ve Naturmed şirketleri tarafından açılan iki jeotermal su kuyusuna ek olarak, 2011 yılı başlarında MTA tarafından bir kaynak bulundu. Bu kaynaktan çıkan jeotermal suyun turizm sektöründe kullanılması için Kuşadası, Davutlar, Güzelçamlı belediyeleri ile İl Özel İdaresi'nin kurduğu şirket kullanım hakkını 1 milyon liraya satın aldı. Son olarak MTA'nın çalışma yaptığı alanın yakınında, 2008 yılında aldıkları ruhsatla jeotermal araması yapan Göze Jeotermal ekipleri de önceki gün bölgedeki en zengin kaynağa ulaştı. 559 metre derinlikte, 61 derece sıcaklıkta jeotermal suya ulaşılması sevinç yarattı. Saniyede 60 litre su kapsitesine sahip kuyu, Kuşadası'nın sağlık turizmi merkezi olması yönündeki çabaları güçlendirdi.
 
12 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILACAK
Göze Jeotermal Şirketi'nin sahibi Mustafa Büyüktemiz, önümüzdeki üç aylık süreçte su analizi ve testlerinin tamamlanmasıyla, 12 milyon liralık bir yatırım için düğmeye basacaklarını açıkladı. Ilıcalar Mevkisi'nde buldukları jeotermal kaynağın çok önemli özelliklere sahip olduğuna dikkati çeken Büyüktemiz şunları söyledi:
 
"Gerek ısı, gerekse suyun bir çok hastalık için şifa kaynağı olmaya uygun özellikler içermesi nedeniyle öncelikle kimyasal analizleri yapacağız. Basınç testleri yapılacak. Aldığımız numuneleri İstanbul Üniversitesi Hidroklimatoloji Bölümü'ne gönderip hangi hastalıklara iyi geldiğini uluslararası standartlarda tespit ettireceğiz. Suyun debisi ve rezervini tespit ettikten sonra yatırım planlamasına geçeceğiz. İlk etapta 12 milyon liralık bir yatırımla uluslararası turizme hizmet verebilecek fizyoterapi tedavi merkezi ve 95 yataklı bir otel düşünüyoruz."
 
İSKANDİNAV ÜLKELERİ TALİP
Jeotermal kaynağın turizm sektöründe kullanımı ve sağlık turizmin geliştirilmesi amacıyla bazı temaslarda bulunduklarını da aktaran Büyüktemiz şöyle devam etti:
 
"Ülkemizdeki jeotermal kaynakların sağlık açısından çok iyi sonuçlar vermesi, yurt dışında ilgiye neden oluyor. Bu yönde büyük talep var. İskandinav ülkeleri Sağlık Sigortaları Birliği ile temaslarımız oldu. Su analiz sonuçları ve ruhsat sonuçlarını getirmemiz halinde ortak yatırım yapacaklarını söylediler. Böyle bir durumda oldukça önemli bir sağlık turizmi başlatmış olacağız. Ülkemizde deniz, güneş, konaklama olanaklarını bir arada bulunduran, turistik yörelerin içinde sağlık ve jeotermal turizmin bir arada olduğu lider bölge olacağız. Çünkü İzmir Çeşme ve Seferihisar dışında bu özelliklerin olduğu turistik bölgemiz yok. Biz ileriki aşamalarda burada doğa ile iç içe, çevreyi katletmeden bir devremülk tesisi düşünüyoruz. Bunun yanında yasaların elverdiği şekilde, dileyen turistik tesislerin termal su ihtiyacını da karşılayacağız."
 
TURİZMDE BÜYÜK DEĞİŞİM YAŞANACAK

Kuyudan çıkan suyun 7 bin kişinin günlük kullanımını karşılayacak kapasitede olduğuna dikkati çeken Jeoloji Mühendisi Adil Taşkıran da, "Türkiye standartlarında kişi başına günde 750 litre jeotermal su kullanımı standart kabul ediliyor. Açılan kuyu bu açıdan çok önemli. Bunun yanında arama izni aldığımız 3 bin hektarlık alanda yeni kuyular açmamız söz konusu. Bölge turizminde büyük değişim yaşanacak" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özlem'in 'Annem içeride kaldı feryadı'
Milas’ta Açıköğretim Fakültesi öğrencisi 24 yaşındaki Özlem Özer, alzheimer ...
İngiliz turistin organları 3 Türk'te yaşayacak
Fethiye’de solunum yetmezliğine bağlı beyin ölümü gerçekleşen İngiliz ...
Eğlence dönüşü feci kaza: 1 ölü 2 yaralı
Bodrum’da, eğlence dönüşü aşırı hız sonucu kontrolden çıkarak ağaca çarpan ...
 
Kadına şiddettin 'kara' bilançosu
Denizli'de yılda 2 bin kadının şiddet yüzünden boşandığı, Balıkesir'de ...
Boşandığı eşini yaraladı, evlendiği adamı öldürdü
Denizli'de 3 yıl önce boşandığı 37 yaşındaki Müzeyyen Aydın'ın yanında ...
Bebekleri ölen aile doktora saldırmak istedi
Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne, yüksek ateş, ishal ve kusma şikayetiyle ...
 
Marmaris Körfezi'nde tehlike çanları çalıyor
Marmaris Körfezi'nde çevreciler ve üniversite tarafından yürütülen araştırmaların ...
Denizli'den 120 milyon dolarlık termal yatırım
Doğa cenneti Denizli’nin Gölemezli Beldesi’ne 5 bin adetlik Avrupa’nın ...
Mucize bebeğe sütanne aranıyor
Muğla'da hastanede ölen annenin operasyonla dünyaya getirilen bebeğinin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva