HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2024 Cuma - 12:08

Kura çekimi yapılamadı... Şirinyer'de pazarcı gerilimi!

41 yıldır Şirinyer’de pazaryeri olarak kullanılan alanın kapatılarak, hemen yan taraftaki futbol sahasının olduğu yere taşınması nedeniyle yapılan kura çekiminde olay çıktı. Noter, yaşanan gerilim sonrası kura çekemeyeceğini belirterek salonu terk etti. Zabıta ile pazarcı esnafı arasında itişip kakışma oldu. İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, yeni alandaki tezgah alanlarının daraltılmış olmasına isyan etti

Kura çekimi yapılamadı... Şirinyer de pazarcı gerilimi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Buca Şirinyer Pazaryeri’nin kapatılarak, hemen yan tarafında bulunan futbol sahasının olduğu bölgede taşınması nedeniyle başlayan tartışmalar, kura çekiminde öfkeye, gerilime dönüştü. Buca Belediyesi’nin noter huzurunda yapmak istediği kura çekimi, yaşanan gerilim nedeniyle noterin salonu terk etmesiyle gerçekleştirilemedi. Yumrukların konuştuğu toplantıda yaralananlar oldu. Hak sahibi 960 pazarcı esnafının protesto gösterileri devam ederken, belediyenin önümüzdeki günlerde başka bir noterin huzurunda kura çekimi yapmayı planladığı öğrenildi.

ACAR: YASAL OLMAYAN BİR ŞEKİLDE KURA ÇEKMEK İSTEDİLER
İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, Buca Belediyesi tarafından gerçekleştirilmeye çalışıyan kura çekiminde yasal hak sahibi olmayanlara tezgah tahsisi yapıldığını, pazarcı esnafının buna tepki gösterdiğini söyledi. Yapılan sayımda usulsüz bir şekilde fazla tezgah üretildiği gerekçesiyle noterin salonu terk ettiğini belirten Başkan Acar, Belediye Başkanı Görkem Duman’ın talimatıyla görevlilerin Şirinyer Pazaryeri’ndeki çadırların, direklerin kepçelerle yıkılmaya başlandığını, 1000’e yakın esnafın bu girişime engel olmak için çaba harcadığını duyurdu. Başkan Acar, gelişmeleri Egedesonsöz’e anlattı:

“41 yıldır kullanılan Şirinyer Pazaryeri kapatılıyor; çağa uygun olmayan bir pazaryerine taşınmamız isteniyor. Belediye bu konuda örnek olması gerekirken, kaçak bir şekilde Şirinyer pazaryerinin yanındaki futbol sahasının olduğu yere beton atıyor, alın size yeni pazaryeri, diyor. Böyle bir şey olamaz. 1,5 aydır bu konuyu konuşuyoruz Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ile. Eksikleri, sıkıntıları anlattık, uyarılarımız dikkate alınmadı. Şirinyer Pazaryeri’nde 960 esnafımızın tezgahı vardı. 960 pazarcının imzası, hatta telefon numaralarıyla birlikte, yeni pazaryerinin yasal olmadığını, pazarcı esnafını ve yurttaşları mağdur edeceğini dilekçeyle bildirdik. Yeni pazaryerinde ise 1200 civarı tezgah kurulumu oldu. Bu yasal değildir. Orada hak sahibi olmayan, esnaf kimliği olmayan, belediyeye yakın kişilerin yer aldığı bir alan açıldı. Bu fazlalığı Başkan Bey’e anlattığımızda, o kadar olacak; 200 değil, 60 tezgah arttı, dedi. İtiraz ettiğimizde, bu konuda senin fikrin belli, seninle anlaşamayız, ifadesini kullandı.”

TEZGAHLARIMIZ, BÜYÜMESİ GEREKİRKEN KÜÇÜLTÜLDÜ
Yasalara göre belediyelerin kapalı pazaryeri açmak zorunda olduğunu hatırlatan İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar, “Yasalar der ki, yer kısıtlıysa, tezgahlar 2,5 metreye 2,5 metre, yani 6,25 metrekareye kadar düşürülebilir. Çünkü tezgah olacak orada, kasalarımız olacak, tartımız olacak. İzmir’de sadece Hatay pazarında var bu ölçekte, yani en küçük hacimli tezgah, başka yerde yok. Biz en küçük tezgaha da razı olduk ancak yeni pazaryerinde bu ölçü. Yeni pazaryerinde 2 metreye 2,5 metrelik tezgahlar oluşturulmuş. Yani yeni yerimizdeki alanlar neredeyse yarı yarıya düşürülmüş. Üstelik buranın elektriği, tuvaleti, suyu yok. Tüm bu eksiklere rağmen kura çekmeye çalıştılar” dedi. Belediyenin, yeni alandaki tezgahların tamamını, eski pazaryerinde faaliyet gösteren gerçek hak sahibi 960 kişiye pay etmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Acar, “Belediye, bize eski ölçülerde yerimizi versin, kalan yeri kime verirse verinsin. Eski pazaryeri 13 dönümdü, yeni alan 16 dönüm. Tezgahlarımızın ölçüsü artırılacağına küçültüldü. Bunu kabul edemeyiz” ifadesini kullandı.

BU ISRAR, PAZARCI ESNAFINA DA VATANDAŞA DA ZULÜMDÜR
Kura çekimi için salona gelen noterin, gerçek hak sahipleriyle kuraya tabii tutulan hak sahiplerinin sayılarının örtüşmemesi üzerine “Ben bu kurayı çekmem” diyerek salonu terk ettiğini hatırlatan Başkan Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Usulsüzlük olduğunu noter de gördü. Belediye şimdi yeni bir noterle anlaşarak kura çekmeye çalışacak. Buna izin vermeyeceğiz. Belediye Başkanı Görkem Duman, tahliye kararı olmadan pazaryerine kepte getirip çadır direklerini yıktırmaya başladı. Beton bloklar koyup oraya girişimizi engelledi. Bu kanunsuz bir işlemdir. Görkem Bey biz pazarcı esnafı, yasal olmayan, üstelik bir yığın eksiği olan yerde satış yapmaya zorluyor. Bu pazarcı esnafına da, vatandaşa da zulümdür.”

 
İzmir'de bir çete daha çökertildi!
 
Başkan Ünsal'dan katılımcı demokrasi vurgusu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 29 Haziran 2024 Cumartesi 17:07

Hak hukuk adalet diye bağıracaksın sonra 150 200 tezgah fazla çizeceksin. Çok ayıp ya. Lütfen beyler esnafın hakkını yemeyin. Bugün yerin üstündeyiz yarın altında.

Yorumu oyla      0      0  
Poyraz 28 Haziran 2024 Cuma 16:17

Yerleri niçin büyümesi gerekiyor onu anlamadım.

Yorumu oyla      0      0  
Çınar 28 Haziran 2024 Cuma 13:30

Esnafı kimse düşünmez belediye kendi çıkarına bakar Allah yardimcıları olsun tüm esnafların

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dış ticaret açığı 5 ayda 35 milyar doları geçti!
TÜİK'in açıkladığı verilere göre dış ticaret açığı Mayıs ayında geriledi. ...
Bakan Şimşek duyurdu: Türkiye gri listeden çıktı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, mali suçlarla mücadeleye ...
Doğalgazda tarife değişmedi
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), temmuz itibarıyla mesken ve ...
 
Temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artıyor
Kartlar ve mobil cihazlar üzerinden hiçbir temas gerektirmeden ödeme yapmaya ...
Memur ve emeklinin maaş zammı netleşiyor
Milyonlarca memur ve emeklinin maaşına yapılacak zam, 3 Temmuz Çarşamba ...
Borsa günü yükselişle tamamladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,85 değer kazanarak 10.680,91 puandan tamamladı.
 
Merkez Bankası toplantı tarihlerini değiştirdi
TCMB, Para Politikası Kurulu toplantı tarihlerini değiştirdi. Buna göre, ...
İzmir’de suya zam yolda!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, seçim dönemindeki vaatleri ...
ABD ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 1,4 büyüdü
ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD ekonomisi ocak ayından mart ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva