HABERLER>EKONOMİ
1 Eylül 2024 Pazar - 09:03

Kozak’ın geleceği bakanlık masasında!

UNESCO koruma bölgesi olan Kozak Yaylası ile ile ilgili iki kritik proje Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde. Projeler hayata geçerse bir ocaktaki üretim 10 diğerindeki 37 kat artacak.

Kozak’ın geleceği bakanlık masasında!

Metehan UD / EGEDSONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve 'Ekolojik Hassas Bölge' olarak tanımlanan Kozak Yaylası'ndaki iki taş ocağının kapasite artışı talebi ile ilgili kritik kararlar verecek.  Bakanlık Aktaş Granit ile İdeal Stone şirketlerinin başvurularını masaya yatıracak.

AKTAŞ GRANİT
Aktaş Granit’in kapasite genişletme talebi 17 Ekim 2024 tarihinde toplanacak olan Bakanlık İDK toplantısında ele alınacak. Bakanlığın kararı sadece taş ocağının değil Kozak Yaylası’nın da geleceğini karara bağlayacak.

Projeye onay verilirse şirketin kapasitesi 8 bin tondan 297 bin tona çıkacak.  Genişliği is 35 hektardan 166 hektara artacak.

ÇED sahası imar planlarında tarım arazisi olarak kayıtlı ve fıstık çamları ile kaplı. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre en 2 bin 500 civarında ağaç kesilecek. ÇED sahası aynı zamanda içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alanında kalıyor. Ocağın işletme faaliyeti sırasında yılda 5 milyon metreküp su kullanılacak.

Şirket ise Bergama Ticaret Odası Meclisi önceki dönem başkan yardımcısı Ömer Karakaya’ya ait. Karakaya son yerel seçimlerde AK Parti Bergama’dan meclis üyesi adayı olmuş ancak seçilememişti.

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi ise proje ile ilgili olumsuz görüş bildirdi. Görüş yazısında “İzmir Büyükşehir Belediyesi "Başka Bir Tarım Mümkün" vizyonu kapsamında, yerli ve milli üretimi destekleyerek coğrafi işaretli ürünlerin bölgelerinin bilinirliğini arttırmak, İzmir'i dünya çapında tanıtmak amacıyla havza ölçeğinde ürün planlaması çalışmaları yapmaktadır. Söz konusu bölgenin taş ocaklarından kaynaklanan toz emisyonlarının etkisinde olduğu ve Granit Ocağı Kapasite Artışı Projesi ile verimli tarım alanlarının, çam fıstığı üretiminin, fauna, ağaç ve bitki dokusunun zarar görmesiyle birlikte doğal yapının ve ekolojik devamlılığın bozulacağı öngörülmektedir” denildi.



İDEAL STONE
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle 2012 yılında İzmir-Balıkesir sınırındaki Kozak Yaylası’nda granit ocağı açan İdeal Stone Madencilik Şirketi, 2020 yılında kapasite artışı talebinde bulunmuş ve bakanlık ÇED olumlu kararı vermişti. 

Ancak karar Ayvalık Belediye Başkanlığı ve Ayvalık Tabiat Derneği tarafından yargıya taşınmış, dosyayı inceleyen İzmir 6’ıncı İdare Mahkemesi bilirkişi raporu doğrultusunda ÇED iznini iptal etmişti. 

Şirketin ikinci ÇED başvurusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Zeytin Kanunu gerekçe gösterilerek geri çevrilmişti. Bakanlık yazısında “yapılan incelemede 3 km çaplı alan içerisinde zeytinlikler olduğu tespit edildiği ve 4086 sayılı Kanunla değişik 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun; Madde20–(Değişik:28/2/1995 - 4086/5 md.) kapsamında uygun bulunmadığı” ifadelerini kullanmıştı.

Şirket üçüncü kez bakanlıktan onay istedi. Şirket 10 bin ton olan yıllık üretim kapasitesini 100 bin tona çıkararak yeniden ÇED başvurusunda bulundu. İkinci başvuruda bu rakam 189 bin ton idi. ÇED alanında ise bir artış olmayacak.

Proje Alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda “Tarım Arazisi” alanı içerisinde yer alırken ocağın bin 500 metre güneyinde Aşağıcuma mahallesi ve bin 800 metre doğusunda ise Hacıhamzalar Mahallesi yer alıyor. Ocak sahasının etrafında fıstık çamları ve zeytinlikler yer alıyor.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Bu fotoğrafı kim kurtardı tahmin bile edemezsiniz!
 
Latmos için kritik keşif!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyondaki son durumu aktardı: Eylül’de büyük düşüş kapıda!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı  Cevdet Yılmaz, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ...
Emekli maaş sistemi sil baştan değişiyor!
Emekli maaşına yeni sistem yolda... Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan ...
Küresel piyasalarda gözler veri gündemine çevrildi
Küresel piyasalarda geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gözler gelecek ...
 
Ağustos enflasyonu salı günü açıklanacak
Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları salı günü açıklanacak. Tüketici ...
Balıkçılar bu gece 'vira bismillah' diyecek
Yeni sezon hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar, bu gece yarısı tekneleriyle ...
Benzin ve motorinde tabela değişti: İşte güncel akaryakıt fiyatları...
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile vergi artışları akaryakıt ...
 
Bakan Uraloğlu: İnternet abone sayısı 93,3 milyona ulaştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Ülkemizdeki internet ...
Rekor faiz yükü: Bankalara 717,6 milyar TL ödendi!
Türkiye'deki bankalar, bireysel krediler ve kredi kartı borçlarından elde ...
Gümrüklerden 2,3 milyar liralık eşya satıldı
2024 yılının ilk 8 ayında gümrüklerde yapılan satışlardan toplam 2,3 lira ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva