HABERLER>EGE
21 Nisan 2011 Perşembe - 09:24

Köylerine girerken para veriyorlar

Evlerinin yolu Kaunos Antik Kenti'den geçen Çandır köyü halkı, köylerine her girişte 8'er lira ödemek zorunda kalıyor.

Köylerine girerken para veriyorlar

MUĞLA - Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır köyü sakinleri, halkın bir bölümünün yaşadığı Kaunos Antik Kenti'ndeki Bük mahallesine her girişlerinde 8 lira kapı giriş ücreti ödemek zorunda kalıyorlar. Kendisinin bile 8 lira giriş ücreti ödemeden kapıdan geçemediğini kaydeden 522 nüfuslu Çandır köyünün muhtarı Salih Yokarlı, çözüm için TÜRSAB yetkililerinin 20 liraya bütün yıl kullanabilecekleri müze kartı almalarını önerdiğini söyledi.

TÜRSAB KAZANDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 13 Eylül 2101'de toplam 48 müze ve Ören yerinin giriş gişelerini özel sektör tarafından işletilmesi amacıyla ihale açtı. İhaleye çıkartılan yerler arasında bulunan Kaunos Antik Kenti'ne girişdeki gişelerinin işletmesini Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) kazandı. TÜRSAB, geçtiğimiz mart ayından itibaren antik kente girenlerden makbuz karşılığında 8'er lira ücret almaya başladı. Giriş ücretinin antik kentin bulunduğu Çandır köyünde oturanlardan da alınması tepkiye neden oldu.

8 LİRA ÖDÜYORUZ

Çandır Köyü Muhtarı Salih Yokarlı, 50 kişinin yaşadığı Bük mahallesinden köye gelmek ya da Çandır'dan Bük mahallesine gitmek için Kaunos Antik Kenti içinden geçmek zorunda kalanların 8 lira bilet ücretini ödemeden geçemediğini ifade etti. Yokarlı, başka yol olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Görevliler bize 'Ya her geçişte 8 lira ödeyeceksiniz ya da 20 lira karşılığında müze kartı alıp, bir yıl boyunca giriş yapabileceksiniz' diyor. Köy sakinleri olarak ücretsiz geçmek istiyoruz. Yıllarca emek verip, koruduğumuz antik kentimize parayla girebiliyoruz. TÜRSAB hiç olmazsa köylülerden para almasın" dedi.

Konuyla ilgili olarak Başbakanlık Bilgi İşlem Merkezine mail attığını anlatan muhtar Salih Yokarlı, şunları söyledi: "Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay, özelleştirme ihalesinin ardından geldiği Kaunos'ta özelleştirme sonrası giriş çıkış gişelerinde köydeki işsiz gençlerin istihdam edileceğinin sözünü verdi. Ancak bu söz de yerine getirilmedi. Köy muhtarlığının işlettiği büfeler bile özelleştirildi. Burada köyden işsiz gençlerin istihdam edilmesini istiyoruz. Antik kentin suyunu bile biz veriyoruz."

TURİZME DARBE
Antik kente turist kafilesi getiren tur kaptanlarının ve rehberlerinden de 8 lira ücret alındığı belirtildi. Kardak Turizm sahibi Özay Akdoğan, turist götürmelerine rağmen kendilerinden ücret alındığını belirterek, "Kaunos Antik Kenti'ne turist götürüyoruz. Turist götüren firmaların kaptanlarından ve rehberlerinden bile ücret talep ediliyor. Bu turizme bir darbedir. Ayrıca burada yaşayan köy sakinleri de ücret veriyormuş. Bu konuda acilen gerekli çalışma yapılmalıdır" dedi.

Özbozdağ: Çözüm, Müzekart almaları

TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, antik kente kimin ne amaçla girdiğini belirlemek için gerekli kontrollerin yapılması gerektiğini söyledi.

KAYITLAR ELİMİZDE

Özbozdağ, "TÜRSAB işletmeyi aldıysa, giriş-çıkışları kontrol etmek zorunda. Oradaki görevli arkadaşlar da, 'Sen geç, sen geçme' diyemezler. Böyle bir vebal alamazlar. Ayrıca antik kente kimin hangi amaçla girdiğini bilemeyiz. Köylüler de en iyisi 20 lira verip müze kartı alarak geçmeliler. Aynı zamanda başka ören yerlerine de girebilirler" dedi.

TÜRSAB'ın Turizm Bakanlığı'nın arka bahçesi olduğunu öne süren İsmail Özbozdağ, şunları söyledi: "Biz antik kenti para kazanmak için almadık. Yarı resmi bir kurumuz. Bakanlığın arka bahçesiyiz. Buradan elde edilecek gelir yine burası için harcanacak. Görevli arkadaşlara kızmasınlar. Onlar görevlerini yapıyorlar. Ayrıca personel alımı sırasında biz ilanlar verdik. Ancak köy halkından kimse başvuru yapmadı. Kayıtlar elimizde. Hatta başvuru sayısı az olunca kendimiz soruşturduk ve personel bulduk. Personel köy halkından olsa bizim için de iyi olurdu. Bu konuda her hangi bir ard niyet yada ön yargı yoktur." (Osman Akça/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Nisan 2011 Cuma 02:48

Millet işinde gücünde evine gitmek için bile para istiyorlar. Siz orada yokken adamlar oradalardı. İhaleyi kazandınız diye onlardan da para almak zounda değilsiniz. Dağdan geldi bağdakini kovuyor derler bu gibi durumlarda.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlköğretim okulunda skandal
Uşak'ta bir Mehmet Sadık Boz ilköğretim okulunda inşaat işçisi gibi harç ...
Kızımı onlarda bağrıma basmak istiyorum
Dalaman'da babasının tabancasıyla intihar girişiminde bulunduktan sonra ...
Sarıgöllü öğretmen 41 liraya robot yaptı
Sarıgöllü köy öğretmeni Süleyman Boyat, öğrencilerine matematiği sevdirmek ...
 
Manisa'da dinlenecek
Durmuş Yılmaz uzun yıllardır hayalini kurduğu bağ evine kavuştu. 4 yıl ...
Paraşütçüler Manisa semalarında
Yamaç Paraşütü ve Havacılık Şenliği’nde maceracı paraşütçüler, yaklaşık ...
‘4 milyon turisti ağırlarız’
Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, Denizli'nin yılda 4 ...
 
Emekli astsubay intihar etti
Denizli'de emekli astsubay bileklerini kestikten sonra, 5. katta bulunan ...
Yediği muz sonu oldu
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yediği muzun parçası nefes borusuna kaçan kişi yaşamını yitirdi.
Oyuncak dağıtımında izdiham
Şişli Belediyesi ile Oyuncakçılar Derneğinin hazırlamış olduğu proje kapsamında ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva