HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Ocak 2012 Cuma - 10:02

Konak ve Karabağlar'a şok soruşturma!

İzmir'in CHP'li iki belediyesinin yapı ruhsatı alamayan binalara geçici işyeri ruhsatı verdiğinin müfettiş raporuyla tespit edilmesi üzerine İçişleri Bakanlığı, aralarında belediye başkanlarının da olduğu üst düzey belediye yöneticileri hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Konak ve Karabağlar a şok soruşturma!

İZMİR - İzmir’in nüfus yoğunluğu bakımından en büyük iki ilçesi Konak ve Karabağlar'da yapı uygunluk belgesi olmayan işyerlerine belediyeler tarafından bir yıllık geçici ruhsat verilmesi soruşturmaya takıldı. Egeli Sabah’tan Fırat Soylu’nun haberine göre, iki belediyeyi de aynı dönemde inceleyen müfettişler, kanun ve yönetmeliklerde yer almamasına karşılık binlerce kaçak işyerine 'süre belgesi' adı altında geçici ruhsat verildiğini tespit etti. Yapılanın kanuna aykırı olduğunu savunan müfettişler durumu İçişleri Bakanlığı'na rapor etti. Raporları inceleyen Bakanlık, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Başkan Yardımcısı Rahim Ürünveren, Karabağlar Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hürriyet Sabankay ile Konak Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Mustafa Kıraytun hakkında savcılık soruşturmasına izin verdi.
 
Hapis cezası
Türk Ceza Kanunu'nun 5237 sayılı yasasının "İmar Kirliliğine neden olma" suçunu düzenleyen 184.maddesine göre yapı kullanma izni almamış binalarda herhangi bir ticari faaliyetin icrasına müsaade edilmiyor. Kanunda bunu ihlal eden kişi veya kişilerin iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor. İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izninin ardından Savcılığın geçici ruhsatlara verilen izin belgesinde imzası bulunan Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Başkan Yardımcısı Rahim Ürünveren, Ruhsat ve Denetim Müdürü Hürriyet Sabankay ile Konak'taki izinleri veren Ruhsat ve Denetim Müdürü Mustafa Kıraytun hakkında iki yıldan beş yıla kadar ceza istemiyle dava açması bekleniyor. Savcının gerek görmesi halinde Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ı da soruşturmaya dahil edebileceği belirtiliyor.
 
Esnaf mağdur olmasın
Soruşturma kararını değerlendiren Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, geçici ruhsatların 5237 sayılı yasasının 184.maddesinin 6. bendinde yer alan, "12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak bu madde uygulanmaz" ibaresine dayanılarak verildiğini söyledi. Kürüm, "Biz bu maddeye göre bu kararı aldık. Zaten 2004 yılından sonra yapılmış binalara geçici ruhsat vermiyoruz. Bu nedenle burada bir suç teşkil edecek durum yok. Müfettişler niye böyle bir rapor sundu onu da anlamak zor. Sanırım bu durumu göz ardı etmişler" dedi.
 
Meclis karar aldı
İzmir'in en fazla imar sorunu yaşayan ilçesinin Karabağlar olduğunu dile getiren Kürüm şöyle devam etti,
"Maalesef konuda büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. İlçemizde binlerce esnaf, yıllardır bu durumda iş yapmaya çalışıyor. Biz belediye olarak esnafın mağdur olmaması bu çözümü bulduk. Bu belgenin süresi bir yıl. Her yıl yeniden meclis kararıyla yenileniyor. Bu sadece bizim değil, tüm meclisin ortak aldığı bir karardır. Vatandaşın mağdur olmasını bu şekilde önlemiş oluyoruz."
 
Tartan: Bir şey çıkmaz
Aynı yöntemi başka belediyelerin de uygulandığını da sözlerine ekleyen Başkan Kürüm, aldıkları kararın arkasında olduklarını dile getirerek, Bakanlığına konuyla ilgili geniş bir savunma verdiklerini söyledi. Karabağlar'da geçici ruhsat alan yaklaşık bin civarında işyerinin olduğunu söyleyen Kürüm, "Bizim aldığımız kararda suç teşkil edecek bir durum yoktur. Yasada belirtilen ne ise biz bu sınırlar içinde meclisimizin de kararıyla çözüm yolu bulduk. Kaldı ki buna benzer çözümleri diğer belediyeler de uyguluyor. Bunların örnekleri çok. Bunları da görüşlerimizi de sunduk. İnşallah bizim lehimize karar çıkacak. Esnafımızın mağdur olmaması için bu tür binalara ruhsat vermeyi sürdüreceğiz" diye konuştu. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ise, soruşturma kararının fazla büyütülecek bir konu olmadığını, söz konusu süre belgelerinin uzun yıllardır verildiğini söyledi. Belediye olarak esnafı mağdur etmemek adına bu yöntemi uyguladıklarını söyleyen Tartan, soruşturmadan bir şey çıkmayacağını da savundu. (Egeli Sabah – Fırat Soylu)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALİ 18 Nisan 2012 Çarşamba 11:14

BELEDİYENİN YAPTIĞI HAKSIZLIK ESNAFI SÖMÜRMEK 2010 DA 250 TL OLAN RUHSAT HARCI 2011 3 KATINA ÇIKARILARAK 750TL ALINDI NERDE BUNUN ADALETİ

Yorumu oyla      12      6  
cevdet 21 Ocak 2012 Cumartesi 09:53

karabağlarda bir ulusal firma mahkeme kararı ile ruhsat almak için belediyeye başvuruyor mahkeme derki bu işyerine ruhsat vermek zorundasınız.tabiki belediye bu ruhsatı veriyor.öteki taraftan içişleri bakanlık müfettişleri vayyy sen buraya nasıl ruhsat verirsin diye soruşturma açıyor.bunun neresi adalet

Yorumu oyla      13      6  
cevdet 21 Ocak 2012 Cumartesi 09:45

sıtkı başkanı sonuna kadar destekliyoruz.karabağlardaki binaların çoğu geçmişten kalma ruhsatsız.binlerce esnaf mağdur olmasın diye iyi niyet çerçevesinde geçici ruhsat verilmiş.bunun neyi sakıncalı bu esnaf ne yapsın evde çocukları bir parça ekmek bekliyor.eyyyy akp çek elini bizlerden artık bırakta rahat nefes alalım rahat hizmet yapsın belediyelerimiz.

Yorumu oyla      14      9  
akape 20 Ocak 2012 Cuma 22:56

izmiri rüyanda bile göremeyeceksin...

Yorumu oyla      13      9  
ekoliii 20 Ocak 2012 Cuma 21:39

yav arkadaş belediye 1000 işyerine geçici rhsat vermiş ruhsatı alan vatandaş dükkanını açmış evine ekmek götürmüş bnn nesi yanlış nesi suç varsayalım b rhsatlar verilmedi ve bu iş yerleri kapandı...o zaman bunca esnaf ne yapıcak 1000 işyeri çalışanlarıyla beraber en az 5000 kişi yapar ve b çalışanşlarda aileleriyle beraber 20000 kişi yapar yani uzun lafın kısası bu ruhsatlar verilmeseydi bu kadar insan işsiz ve aşsız kalıcaktı buna yanlış diyenler TUZU KURULAR BAŞKA KAPIYA....:)

Yorumu oyla      13      7  
sadık 20 Ocak 2012 Cuma 20:51

Bakın chp den bu belediyeler akp de geçse bdp ye de geçse çalışanlar değişmez bu çalışan arkadaşlar siyaseti iyi biliyor ha mhp ye geçerse baybay hepsine şovenlik almış başını gitmiş karabağların yerlileri işe girememiş hele bayraklıyı hiç demiyorum sağın kalelerinde bdp kökenli chp liler işe alın sonra chp sosyal adalet halkların kardeşliği ne ula bu halk sadece

Yorumu oyla      13      7  
abdül mecid üstgeçit 20 Ocak 2012 Cuma 13:30

bizim diyarbekirli çetin abimiz diyirki:lütfen boş muhabet yapmayın.her şeyi vatandaş için yapıyorlar helel olsun sonuna kadar desteklendiklerini unutmasınlar.

Yorumu oyla      17      6  
kaos 20 Ocak 2012 Cuma 13:15

Hiç bir şekilde karabağlar belediyesinin yaptıklarını doğru bulmuyorum ancakkkkk,bu konuda insanlar mağdur bu ruhsat olmasa iş yerlerini mühürlemek zorunda kalacaklar ak parti belediyelerindede var geçici ruhsat tabiki kurallara uyanla uymayan arasında fark olması lazım burada tek eksiklik bu

Yorumu oyla      14      9  
metin 20 Ocak 2012 Cuma 12:18

sayın rıza esnafa yardımcı olmak için mi yoksa tanıdıklarınıza usulsuz ruhsat vermek için mi karabağlar belediyesi meclis üyeleri bu konuda baya uzmanlar....karabağlarda ruhsat verilmeyecek onca işyeri var ama hepsinin ruhsatı var..neden acaba

Yorumu oyla      16      13  
Rıza Evcim (Konak Bld. Akparti Meclis Üyesi) 20 Ocak 2012 Cuma 11:52

Soruşturmanın asıl muhatabı biz olmalıydık. Bürokratlar bizim aldığımız kararı uyguladılar. Mecliste, CHP'li ve Akparti'li arkadaşlar oybirliğiyle, Esnafa yardımcı olmak için geçirdik bu kararı. Hiç pişman değilim. Cezamız varsa seve seve çekeriz...

Yorumu oyla      25      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan’dan amatörlere bir müjde daha
Demirköprü ve Fikri Altay suni çim sahalarından sonra şimdi de Şemikler ...
Erkin Baba’ya bu yakışırdı
Usta gazeteci, İzmirlilerin Eniştesi, Karşıyakalıların Körlisi Erkin Usman ...
Artık sıcak bir yuvaları var
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Müyesser Turfan Güçsüzler Evi, sokakta ...
 
ABD’li yatırımcılar 'Manhattan' için İzmir'de
Chicago, Katar ve Abu Dabi’de 1.5 milyar dolarlık yatırım yapan ABD’li ...
Sevenleri Dinçer Sezgin’i unutmadı
Hayata 71 yaşında veda eden öykü yazarı, şair ve gazeteci Dinçer Sezgin’i ...
İddianamede Ferda Eser bilmecesi
Kocaoğlu’nun eski Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser hakkında iddianamede ...
 
Kocaoğlu lider, örgüt 3 parça
İddianamede, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, örgütün ...
Çınartepe Rekreasyon Projesi’nin temeli atıldı
Kançeşme’de 80 bin metrekare alana sahip mesire yeri haziran ayı sonunda ...
Büyükşehir 'örgüt' şüphelilerine yöneltilen suçlamalar
Mahkeme tarafından kabul edilerek resmen alenileşen Büyükşehir Belediyesi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva