HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Mart 2010 Perşembe - 00:00

Kocaoğlu: Pişmanım

İzmir’’de 120 belediye başkanının katılımıyla başlayan ’“Belediye Mevzuatı Bilgilendirme Toplantısı’”nda konuşan Başkan Kocaoğlu, ’“2 bine yakın taşeron işçimi belediyeye aldım ama pişmanım’” dedi.’

Kocaoğlu: Pişmanım

İzmir’’de 120 belediye başkanının katılımıyla başlayan ’“Belediye Mevzuatı Bilgilendirme Toplantısı’”nda konuşan Başkan Kocaoğlu, ’“2 bine yakın taşeron işçimi belediyeye aldım ama pişmanım’” dedi.’
 
İZMİR - İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Ege Belediyeler Birliği ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği’’nin ortaklaşa düzenlediği Belediye Mevzuatı Bilgilendirme Toplantısı, İzmir’’de başladı. Toplantının açılışında konuşan Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bugün ücretlerdeki çifte standartlar nedeniyle belediyelerin yönetilemez hale geldiğini belirterek, hükümetten bu konuda yasal düzenleme istedi.
 
6 yıldır belediye başkanlığı yaptığını ve bu süreçte 2 bine yakın işçiyi taşerondan belediye şirketlerine geçirdiğini belirten Başkan Kocaoğlu, ’“Belediye başkanının söylememesi gereken bir konu ama inancımı sizlerle paylaşmak istiyorum:  Bu da emekteki, işteki, ücretteki çifte standarttır. Hepimiz taşeron ihalesine çıkıp taşerondan asgari ücretle işçi istihdam ediyoruz.  600 liraya’… Bana göre, Türkiye Cumhuriyeti gibi bir memlekette taşeron firmalar kurulmamalıdır.  Bu, ilk çağa gitmek demektir. Ama kuruluyor. Öbür taraftan bakıyorsunuz, belediye şirketlerinde istihdam ettiğimiz arkadaşlar sendikalaşarak aynı iş için taşeron işçisinin 5-6 misli ücret alıyor. Geçmişten bu yana yaşadığımız bir süreci anlatıyorum; hiçbir şahıs veya siyasi erki suçlamıyorum. Ama dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde de aynı işi yapan kişilere bir yerde 600 lira, bir yerde 3 bin lira verilmez. Verirse, sistem çöker’” dedi.
 
Belediyelerin ve kamu kurumlarının bu yükü çekemediğini belirten Başkan Kocaoğlu ’“Başkanlığımın ilk gününden bu yana taşeronlaşmaya karşıyım. Hedefim sıfır taşeron işçidir’” diye konuştu.
 

 
’“TAVAN ÜCRET BELİRLENSİN’”
Kıdem tazminatını ve asgari ücreti nasıl devlet belirliyorsa, tabanının belirlendiği gibi tavanının da belirlenmesini siteyen Kocaoğlu, ’“Aynı işi yapan kişiler arasındaki 6 kata varan maaş farkını gidersin. Toplu sözleşme, ikili görüşme, özel mukavele, adına hukuken ne denirse densin, bunun bir çerçevesinin olması gerekir. Madem biz bu işi aklı ve bilimi kullanarak, verimliliği kullanarak yapamıyoruz. O zaman yasayla bir çerçevenin çizilmesi gerekir. Öbür türlü belediyeler, belediye gelirleri yasası çıkarılsa dahi, gelirleri 3 misli arttırılsa dahi, bir müddet sonra yine bugünkü noktaya gelecektir. Ben Türkiye Belediyeler Birliği tarafından konunun hükümetimize iletilmesini istiyorum. Bir taraftan verirken diğer taraftan da disipline etmek, sürdürülebilirliği sağlamak için yasal tedbirleri almak ve cezai müeyyideleri getirmek gerektiğine inanıyoruz. Biz bu belediyeleri yönetmek; ülkemize, kentimize ve hemşehrilerimize hizmet etmek istiyoruz. Biz disipline olmak zorundayız. Olamıyorsak. yasal önlem gerekir.’” dedi.
 
’“BELEDİYE GELİRLERİ YASASI’’NI BEKLİYORUZ’”
Bugün pek çok ilçe ve belde belediyesinin personel gideriyle kilitlendiğini, elektrik borçlarını ödeyemediğini, bu nedenle su verememek gibi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Başkanı Kocaoğlu, acilen belediye gelirleri yasasının çıkması ve belediye başkanlarına verilen görevleri yapabilecekleri belirli bir gelirin aktarılmasını istedi.
 

 
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise yaptığı konuşmada, son yıllarda yerel yönetimlerin görevlerinin ve yetkilerinin artığını belirterek bu görevi layıkıyla yapabilmesi için personelin gelişiminin önemine ve hizmet içi eğitime dikkat çekti. Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da,14 Mart 2010 tarihine kadar sürecek seminerin üç birlik tarafından düzenlenen bölgesel bazda ilk seminer olduğunu söyledi.
 
Batur, 2004 yılında çıkan 5393 ve 5216 Sayılı yeni belediye kanunlarıyla birlikte belediye yetki görev ve sorumluluklarının genişlemesi nedeniyle bütçelerinin zorlandığını, belediyeleri bir rahatlatacak ’“Belediye Gelirleri Yasası’’nın bir an önce çıkmasını beklediklerini kaydetti.
 
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör’’e İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu teşekkür plaketi verdi. Güngör d Başkan Kocaoğlu’’na, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve İzmir Valisi Cahit Kıraç’’a birer teşekkür plaketi sundu.
 
BELEDİYE AKADEMİSİ MODELİ
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise ''belediye akademisi'' modeli üzerinde çalıştıklarını ve dar gruplar halinde verilecek eğitim programıyla, belediyeciliğin de okulu olabileceğini söyledi. Güngör, amaçlarının belediye yöneticilerinin ve çalışanlarının, okul mantığı içinde uzun süreli eğitim alması olduğunu ifade etti. Belediyelerin diğer kurumlarla ortak iş yapması, personel istihdamı ve alımı, borçları ve takibi gibi konularının görüşüleceği toplantı, 14 Martta sona erecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak’’ta yeşil hasreti bitiyor
Konak Belediyesi yeşil seferberliği Kadifekale 19 Mayıs Mahallesi'nden ...
CHP’’li üyeler başkanı mecliste yalnız bıraktı
Ödemiş Belediyesi Mart ayı olağan toplantısına 7 CHP'li belediye ...
Alaybey Çarşısı yenileniyor’…
Karşıyaka'nın en eski yerleşim birimlerinin başında gelen ve çarşısı ...
 
Körfez ulaşımında reform zamanı!
Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılına kadar 15 adet yolcu gemisi ile 2 adet ...
Son raund da Büyükşehir’’in
İzmir metrosuna ilişkin aldığı siyaset kokan iptal kararıyla kentte ...
İçhedef İZBETON’’a Genel Müdür oldu
Vali Kıraç’’ın Özel İdare kaynaklı baskılar ve hakkındaki dinleme iddialarıyla ...
 
Ege’’nin tek bilim müzesi 1 yaşına girdi!
Karşıyaka Belediyesi’’nin Bahçeşehir Koleji işbirliğiyle 2009 Mart ayında ...
Konak’’ta hurdacılar artık tek tip
Konak Belediyesi geri dönüşüme kazandırılacak naylon, pet şişe ve kağıt ...
Japon Büyükelçi’’den İzmir'e iş konseyi önerisi
Ankara Büyükelçisi Tanaka, hem turizm hem de yatırım açısından çok daha ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva