HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Nisan 2011 Çarşamba - 16:48

Kocaoğlu’ndan Başbakan’a manidar yanıt

İZSİAD’ın Çarşamba Toplantısı’na katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AKP’nin seçim beyannamesindeki projelerin aynı olması konusuna son noktayı koydu.

Kocaoğlu’ndan Başbakan’a manidar yanıt

Erkan İyigüngör/Soner Çağlar/Egedesonsöz – Geçtiğimiz günlerde AKP’nin beyannamesinde yer alan İzmir ile ilgili planlarının, Büyükşehir Belediyesi’nin projeleriyle aynı olduğu tartışmalarına Aziz Kocaoğlu açıklık getirdi. İzmir Sanayici İşadamları Derneği (İZSİAD)’ın geleneksel hale gelen ve Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki Çarşamba Toplantısı’nda konuyla ilgili konuşan Kocaoğlu, yaptığı basın açıklamasını bu toplantıda aynen okudu ve adeta yaşanan tartışmaların gereksiz olduğunu ima etti.
 
 


İZSİAD Eski Başkanı AKP 1.Bölge 4. Sıra Milletvekili Adayı İlknur Denizli ve CHP 2. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı Alaattin Yüksel’in de buluşması toplantıya damga vurdu. Kocaoğlu bir dönem danışmanlığını yaptığı Denizli ve Yüksel’e başarılar diledi. Denizli, Burhan Özfatura'nın önerisiyle girdiği ve 5 yıldır görev aldığı derneğin üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür ederken, Yüksel’de sivil toplum örgütlerinin demokrasi fidanı ve İZSİAD'ın da değerli bir sivil toplum örgütü olduğunu söyledi.
 
İSTİHDAM ÇOK ÖNEMLİ
Aziz Kocaoğlu 7 yılda yaptıklarını ve gelecek 3 yılda neler yapacaklarını anlattı. İzmir’in altyapısının hızla yenilendiğini, 10 yıllık görev süresinin sonunda İzmir’in altyapısının yüzde 90’ının sorunlarını çözmek, tamamlamak istediklerini belirten Kocaoğlu, altyapının düzenlenmesiyle birlikte kentin yatırımcıya bir potansiyel sunduğunu söyledi ve istihdamla ilgili şunları söyledi: “Altyapı çalışmalarınızla birlikte kente ve kente gelecek yatırımcıya bir potansiyel sunuyorsunuz. Ama bunu ekonomik kalkınmayla destekleyemezseniz, yaptığınız yatırımların, yolların, konser salonlarının, raylı sistemin bir katkısı olmaz. İstihdama katkısı olan işleri ele almalıyız. Hepimize hemen hemen her gün onlarca iş talebi geliyor. Belediyenin işsizliği çözmesi, belediyeye gençlerin tümünü işe alması mümkün değil. Sanayide iki iş kolu çok önemli. Bunlar ayakkabı ve tekstil. Bu iki lokomotif sektörün her atölyesi, her işletmesi önemli bir istihdam yaratıyor. İzmir’de de bu potansiyel fazlasıyla var. Çok köklü tarihi olan işletmeler var İzmir’de. Hizmet sektörü de çok önemli bir istihdam kaynağı. Her müşteriye en az 1 personel düşüyor. İzmir’in turizmine bakarsak 8 bin 500 yıllık tarihiyle, ören yerleriyle, çok kültürlülüğüyle, insana bakışıyla dünya insanlarının buluşacağı bir kentten ve çevresinden bahsediyoruz. Fuarcılık İzmir’de her geçen gün büyüyor. Uluslar arası fuarlara imza atıyoruz. Mobilya fuarı rekor kırdı. Gelinlik ve mermer fuarı da dünyanın sayılı fuarları haline geldi. Fuarcılık da istihdam yaratan bir sektör. Fuarcılıktan daha önemli olan ise kongre turizmidir. Kongre turizmi ile kişi başı bin dolar kente kalıyor.”
 
“EXPO BİR ARAÇ”
“EXPO amaç değil bir araçtır” şeklinde konuşan Aziz Kocaoğlu, İzmir-Ankara yarışında, EXPO’nun İzmir’e verileceğinden emin olduğunu dile getirdi. Kocaoğlu, “2020’ye kadar uzun bir süre var denilebilir. Ama EXPO 2020 yılına kadar ne yarar getirecekse getirecek. 2020’ye kadar bu kent büyüyecek, yatırım yapılacak. Bu yarışı İzmir değil, Ankara alır denildi. Ama İzmir, tüm dokusuyla EXPO’nun konseptine en yakışan, en uygun kent. Bu yüzden hiç tereddüt etmedim, panik yapmadım. Aklı selim düşünen sayın Başbakan ve hükümet yetkilileri EXPO için harcanacak paranın tekrar ülkeye kazanması için en uygun kentin İzmir olduğunu bir kez daha gösterdiler” diye konuştu.
 
“İNCİRALTI DÜZENLENMELİ”
İnciraltı’nın EXPO ve İzmir için hayati önem taşıdığına vurdu yapan Kocaoğlu şunları ifade etti: “Ben göreve geldiğimde EXPO kentte konuşulmuyordu bile. O aşamada İnciraltı’nın planlanması konusunda girişimlerimiz oldu. Bu girişimde bize elin yanar, kimse cesaret etmedi, bu işle uğraşma dediler. Burası kentin bir gerçeği, duyarsız kalamazdım. Planlama aşamasında önemli girişimlerimiz oldu. EXPO ile burasının planlanmasını, sağlık bölgesi olması çalışmalarını yaptık. Geçtiğimiz gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim bildirgesinde burasıyla ilgili destek verileceğini ifade etti. Bundan çok mutlu olduk, teşekkür ettik. Ayrıca kendisine İnciraltı planlanmadan EXPO yolunda elimizin güçlenemeyeceğini bildirdik. Bugüne kadar hiçbir yerde yapılmayan büyük bir işe kalktık. İzmir’in Yarımadası’nın nasıl kalkınabileceği sorusunu gündeme getirdik, bununla ilgili proje yarışması açtık. İlk defa yapıldığı için 21 civarında yarışmacı katıldı. 2 kitap hazırladık. Yarımada’nın neresinde ne yetişir, neresinde ticaret olmalı, neresinde turizm olmalı, Ege, Akdeniz mutfağı ne olacak diye çalışma yaptık. Türkiye’de ilk defa bir kara parçasının nasıl kalkınacağının yarışmasını yaptık, öncü olduk”
 
“KENT MERKEZİ DE ÖNEMLİ”
“Bunların hepsi istihdam ivmesini yükseltmek içindi. Kentin turizmini nasıl öne çıkaracağız sorusunu sorarken, kentin merkezinin de daha iyi olması için neler yapılmalı onu da düşünmeliydik” diyen Kocaoğlu, “270 hektarlık bir alanda içinde önemli tarihi yapıların olduğu kent merkezinde ne yapılabilirin peşine düştük. Buralarda gezilecek, yenilecek, içilecek, alışveriş yapılacak, restore yapılacak bir yapı olarak değerlendirdik. Birçok tarihi yeri yeniden restore ettik, sosyal hayata kazandırdık. Pazartesi günü İkiçeşmelik’te mülkü olanlarla toplantı yaptık. Toplantı çok güzel geçti. Umuyorum ki bu böyle gidecek ve İkiçeşmelik çok güzel bir duruma gelecek. Kadifekale’de yeni müze projelerimiz var. Yine oradaki antik tiyatronun düzenlenmesi için 160 evin kamulaştırılması gerekiyor. Bir de Kültür Bakanımız ile mutabakata vardığımız tiyatronun yan tarafındaki 41 ve 32 dönümlük alanı da müze alanı olarak belirledik. Kazı çalışmaları başladı. Bir mahsur çıkmazsa orada toplamda 250 evi kamulaştırarak turizme önemli bir müze kazandıracağız. Burada da müze projesi çalışması yapacağız. Kadifekale’de 2508 aile yaşıyor. Biz 1518 konut yıktık. Yargı süreci devam eden binalar da var. 440 dönümlük Kadifekale’de bir kent ormanı, park yapacağız. Ağaçlandırma çalışmalarına başlayacağız. Kentin tüm projelerini düşündüğünüzde, İzmir cazibe merkezi olacak” dedi.
 
“İZMİR TASARIM MERKEZİ OLACAK”
“İzmir kentini tanıtırken arkasına hangi gücü almalı?” sorusu için Akdeniz Akademisi kurulması gerektiğini düşündüklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Bu akademinin için ekonomi, yenilikçilik ve tasarımla doldurulması gerekiyor. Yarın Ankara’da önemli bir çalışma yapacağız. Tasarımla da ilgili hem üniversite tasarımcı ayağını hem de sanayi ayağını birleştirmemiz gerekiyor. Bir tasarım formu oluşturuyoruz, İzmir’i tasarımın başkenti haline getirmek için çalışacağız. Kent mobilyasından, ayakkabıya, tekstile kadar birçok sektörde tasarımın lideri olacağız, şehir içinde bu konuda tasarım üsleri oluşturacağız” diye konuştu.
 
BEN OLSAM MANİSA’YA GİDERİM
Ekonomik teşviklerde adaletsiz bir teşvik politikası olduğunun altını çizen Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle noktaladı: “Atatürk Organize Sanayi Bölgesi hariç diğer sanayi bölgelerimiz boş. Manisa’daki organize bölge durmadan büyüyor. Manisa 3’üncü İzmir 1’inci teşvik bölgesinde olduğu müddetçe yatırımcı oraya gider. Ben olsam ben de Manisa’ya giderim.Aliağa-Menderes hattının açılışında sayın Başbakan’a sanayinin gelişmesi için beklentilerimizi, teşvik uygulamasının eşitlenmesini ve İnciraltı’nın düzenlenmesi için talepte bulunduk. Her bölgeye, konulu, sektörel teşvik verilmesi gerektiğini ifade ettik”
 


Toplantıdan notlar…
 
  • Kocaoğlu konuşmasının sonunda yapılan soru-cevap kısmında Körfez’in dibindeki çamur, Gıda Çarşısı’ndaki sorununun da çözümleri için çalışmaların yapıldığını söyledi. Kocaoğlu, çarşıdaki sıkıntıyı bildiklerini söyledi ve “Yol sorunu için Gıda Çarşısı’nı kaldırmamız gerekiyor” diye esprili yanıt verdi. 
  • Başkan Kocaoğlu yol sorunu yaşadığından yakınan bir İZSİAD üyesine raylı sistemi kullanmasını, iş yerine biraz yürümesini söyledi ve "Biraz göbeğiniz var, böylece onu eritirsiniz" dedi. Başkanın bu esprisi salonda gülüşmelere yol açtı.
  • İZSİAD Eski Başkanı AKP 1.Bölge 4. Sıra Milletvekili Adayı İlknur Denizli, CHP 2. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu aynı masada yemek yedi.
  • Toplantıya katılan birçok işadamı Başkan Kocaoğlu’nu başarılı bulduğunu söyledi.
  • İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran geleneksel hale gelen Çarşam Toplantıları’na ilk kez başkanlık etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
namık başar 21 Nisan 2011 Perşembe 12:59

sayın kocaoğlu izmire yeni yollar açmak gerçekten zor fakat çiğli ve gaziemirdeki altgeçitlerin izmirde sayısı artırılmalısı gerektiğini düşünüyorum.

Yorumu oyla      13      6  
ibrahim 21 Nisan 2011 Perşembe 10:47

tüm engellemeler ve kösteklere rağmen siz hizmet ettiniz,sizi takdir ediyorum.başarılarınızın devamını diliyorum sayın kocaoğlu.İzmirli herzaman sizinle ...

Yorumu oyla      15      6  
Senem Toser 21 Nisan 2011 Perşembe 10:15

Sayın Başkan'ım;sizin ve biz İzmir'lilerin Başbakan'ın vaatlerine karnımız tok.Bugüne kadar;nasıl ki kendi olanakları ile birşeyler yaptıysa İzmir,bundan sonra da yapar.Yeter ki gölge etmesinler.Bakın;geliştirdiğiniz tramvay projesi hala DPT'den onay bekliyor.Acaba;bu prjeyi İstanbul veya Ankara belediyeleri DPT'ye sunsaydı kaç ayda onay alırdı? Kendi ayaklarımız üzerinde durmaya alıştık,yine dururuz.Siz de dik durun sayın Başkanım.

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minik ressamların madalya coşkusu
Narlıdere Belediyesi Çocuk resimleri kursunun 106 öğrencisi, Başkan Abdül ...
Bayraklı'ya 10 yeni semtevi
Bayraklı Belediyesi; halka yaşadıkları mahallelerde eğitim, sağlık fırsatları ...
Küçük konuklar gezmeye devam ediyor
Gaziemir’de konuk edilen dünya çocukları ilçeyi yakından tanımak için ...
 
Gölet'te 23 Nisan resim coşkusu
Buca Belediyesi ve Kültür Müdürlüğü’nün hazırladığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ...
Tuna Mahallesi’ne park müjdesi
Sokak gezilerine Çamdibi’ne bağlı Tuna Mahallesi ile devam eden Bornova ...
Doktor adayları İzmir’de buluştu
Konak Belediyesi ana sponsorluğunda gerçekleşen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ...
 
19. yıl gururu
Karşıyaka Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün birlikte organize ...
Güvenliği tehdit eden binalar yıkılıyor
Konak Belediyesi ekipleri, ilçedeki terk edilmiş ve çevre huzurunu tehlikeye ...
Enstitü mezunları Konak'ta buluştu
Köy Enstitülerinin 71. kuruluş yıldönümünde Konak Belediyesi Prof. Dr. ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva