HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Haziran 2010 Cuma - 00:00

Kocaoğlu’’na ’‘çöp protestosu’’: Köylüler konuşturmadı!

Büyükşehir Belediye Başkanı, Torbalı’’da yapılacak çöp arıtma tesisinin bilgilendirme toplantısında köylülerden büyük tepki gördü. Kocaoğlu protestolar sonunda konuşma yapamadı. ’

Kocaoğlu’’na ’‘çöp protestosu’’: Köylüler konuşturmadı!



İZMİR ’– Büyükşehir Belediyesi’’nin Torbalı Taşkesik Mevkii’’nde yapılmasını planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi bilgilendirme toplantısında olay çıktı.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Torbalı Taşkesik Mevkii’’nde 121 hektarlık alanda yapılması planlanan Torbalı Katı Atık Bertaraf Tesisi alanında incelemelerde bulundu. Başkan Kocaoğlu, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser, Çevre Sağlığı Daire Başkanı Yıldız Yılmaz, İzmir ve Torbalı’’daki gazete ve televizyon temsilcileri ile birlikte alanı gezerken, yaklaşık 50 kişilik bir grubun protestosu yaşandı.

Kocaoğlu ve heyeti taşıyan otobüs alana giderken köylülerin pankart taşıyan otomobil ve traktörlerinin eskortuna maruz kaldı. Heyet alana geldiğinde ise asıl protestolar patlak verdi.

 
Köylüler park halindeki traktörlerine ’‘Buraya çöp tesisi istemiyoruz’’ pankartları asarken, basın mensuplarına alanı gezdiren Kocaoğlu’’nu da yuhlayarak karşıladı. Köylüler tesise karşı duruşlarını yüksek sesle dile getirirken Kocaoğlu’’nun konuşma yapmasına da izin vermedi. Araziyi gezerken konuşma yapacağı sırada yaşadığı olay karşısından Başkan Kocaoğlu’’nun tepkisi de sert oldu. Başkan, köylülere ’‘Şov yapmayın. Biz zaten sizinle görüşeceğiz’’ diye yanıt verdi.
 
Olaylar sonrası konuşan Köy Muhtarı İsmail Çakaloğlu, topraklarında çöp alanı istemediklerini bildirirken, ’“Bugüne kadar hiçbir yetkili gelip bize bilgi vermedi. Yaşadığımız ve ekip-biçtiğimiz alanda böyle bir tesis istemiyoruz’” diye konuştu.


İnceleme gezisinin ardından bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Harmandalı Çöp Depolama Alanı’’nın 3- 4 yıl içinde ömrünü dolduracağını ve İzmir’’in acilen yeni bir çöp depolama alanına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bu tespit üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı, MTA ve DSİ ile birlikte yer arayışına başladıklarını bildiren Başkan Kocaoğlu, ’“Biz bu sorunu ötelemek yerine hemen çalışmalara başladık. Çöp depolama alanı ihtiyacını 30 yıl karşılayacak yeri 6 yıl aradık. En uygun yer olarak Torbalı Taşkesik mevkiini bulduk. İlgili kuruluşlarla mutabık kaldık. Yerle ilgili ön ÇED alındı. Proje ve ÇED raporu için ihaleye çıktık. ÇED inceleme ve değerlendirme sürecinde ilgili kuruluşlar köylülerle de görüşecek’” dedi.

'KÖYLÜNÜN TEPKİSİ DOĞAL'
Kocaoğlu, Taşkesik köylülerinin bölgelerine çöp depolama alanı istememesinin ve tepki göstermesinin çok doğal olduğunu söyledi.
 
Dünyada çöp depolama alanında en ileri teknolojinin Almanya’’da olduğunu ve Taşkesik’’te de orada kullanılan sistemi kuracaklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, ’“Çevreye, doğaya, bitkiye, orada yaşayan insanlara zarar vermeyecek teknoloji ile çöp depolayacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu konunun olmazsa olmaz bir proje olduğunu, belediyelerin topladığı çöplerin mutlaka bir yerde, AB müktesebatına göre çevreyi kirletmeden depolanması gerektiğine  ve bu yerinde doğru seçim olduğuna inanıyoruz. Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte görüşlerin alındığı bu yerde bilime uygun ve Avrupa standartlarında bir çöp depolama alanı kurmak için yatırım yapmaya karar verdik. Vatandaşlarımızla halk toplantılarını ÇED sürecinde ilgili kuruluşlar yapacağı için biz bu işi yetkililere bırakmak istedik’” diye konuştu.



Yeni çöp depolama alanının bir zorunluluk olduğunu, yasal bir engel olmadığı sürece projeyi sürdüreceklerini söyleyen Kocaoğlu, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur ile birlikte alanı gezerek projeyi anlattıklarını ve kendisinin aklı selim ile bir karar verdiğini dile getirdi. Kaynaklar ve Gökdere arasındaki yerden de vazgeçilmediğini, alanın 20 hektar olması nedeniyle ancak yakma tesisi devreye gireceği zaman kullanılabileceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Taşkesik Mevkii’’nde oluşturulacak sistem ile ilgili de şu bilgileri verdi:

’“Buraya gelen çöpler türüne göre ayrıştırılacak. Çöp miktarı yüzde 35 oranında azalacak, tesis alanının ömrü uzayacak. Ayrıştırma yapıldıktan sonra sızdırmaz, geçirimsiz toprağa çöpler gömülecek. Üzeri bitkilendirilecek. 8 ’– 10 yılda çıkan metan gazından elektrik elde edilecek.’”
 
121 hektarlık alan
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmekte olan Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi, metropol alan sınırlarında tek yasal depolama alanı olarak 1992 yılından itibaren faaliyet gösteriyor. 

Mevcut bertaraf tesisinin ömrünün tamamlanma aşamasına gelmesi nedeniyle Büyükşehir Belediyesi, yetki alanı sınırları içerisinde katı atıkların bertaraf edilebileceği alternatif alanlar ve bu alanlarda uygulanabilecek yeni teknolojileri değerlendiriyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucu, Orman Bölge Müdürlüğü ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü yetkilileri ile birlikte birçok alternatif yer değerlendirildi ve Torbalı ilçesi Taşkesik mevkiinde anlaşma sağlandı. MTA Bölge Müdürlüğü ile bölgede yapılan arazi çalışmaları neticesinde, Taşkesik Mevkii’’ndeki bu alan, geçirimsiz zemin özellikleri açısından uygun bulundu. İzin süreçlerinin her aşamasında Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte hareket edildi. Bu alanın yer seçimi ve tahsisi aşamasında ayrıca, Devlet Su İşleri İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş., İl Çevre ve Orman Müdürlüğü gibi konuyla ilgili kurumların görüşleri alındı. Seçilen 121 hektarlık saha, tarım alanlarına uzak ve en yakın yerleşim birimi olan Taşkesik Köyü’’ne 1200 metre uzaklıkta. Sahanın çanak şeklinde tepelerle çevrili oluşu, görüntü kirliliğini önleme açısından da büyük avantaj sağlıyor. Faaliyetin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği kapsamında irdelenmesi için çalışmalar devam ediyor. Yapılan değerlendirme sonuçlarına ve tüm ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak projeye yön verilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’’da pili getir fidanı götür!
Bornova Belediyesi Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Çamdibi Çevre ...
Güzelbahçe sahilleri yaza hazır
Yazın gelmesiyle sahil bandını hazırlanmaya başladı. Maltepe Mahallesinden ...
'Kadifekale Üniversitesi' heyecanı
Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan’’ın İzmir’’de kurulması planlanan ...
 
Bayraklı sokakları yenileniyor
İlçede kapsamlı bir yol yenileme çalışması başladı. Hedef modern ve çağdaş ...
Buca Meclisi’’nde 'Emrah' protestosu
Geçtiğimiz haftasonu Buca Belediyesi'nin Temizlik İşleri Şantiyesinde ...
Başkan Şenol’’un ’‘en zor’’ açılışı
Gaziemir Belediye Başkanı Şenol, zamansız kaybettiği iki yol arkadaşını, ...
 
Bayan Tatı’’dan ’‘asırlık çınara’’ anlamlı ziyaret
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’’nın eşi Oya Tatı ve Buca Belediyesi ...
Karşıyaka Çarşı'sı sardunya kokacak
Karşıyaka Belediyesi kenti güzelleştirmek için gerçekleştirdiği çalışmalarına ...
Naylon poşet kalkıyor
Konak Belediyesinden tarihi karar çıktı. Artık naylon poşet kullanılmayacak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva