HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Ekim 2011 Cumartesi - 14:14

Kocaoğlu Bayraklı'da yüreklere su serpti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm anlayışlarında vatandaşın bulunduğu yerden çıkartılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Kocaoğlu Bayraklı da yüreklere su serpti

FATİH YAPAR/Egedesonsöz - İzmir’de yaptığı tarih çalışmalarıyla adından söz ettiren “hocaların hocası” lakaplı Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın adını taşıyan Bayraklı Cengizhan’daki Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nın açılış töreninde konuşan Aziz Kocaoğlu,  Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın açılış konuşmasında vurguladığı ‘yerinde dönüşüm’ konusunda açıklama yaptı. Karabağ’ın Kadifekale’deki gibi bir dönüşümün değil de vatandaşların geçici bir süre belli yere taşınıp daha sonra eski yerlerine getirilmeleri fikrini içeren dönüşüm şeklini istemesi üzerine Kocaoğlu, yüreklere su serpti.
 
Başkan Kocaoğlu, “Bayraklı gibi kentlerimizin en önemli sorunu kent dönüşüdür. Kent dönüşümü konusunda belediyenin Bakanlar Kurulu’nda 8–10 dosya bekliyor. Ankara’da bu dosyalarla ilgili görüşmeler, ziyaretler gerçekleştirdik. Bizim kent dönüşümü anlayışımızda vatandaşın yerinde, evine en yakın, bulunduğu bölgeye en yakın yerde kent dönüşümünün sağlanması var. Hiçbir vatandaş kendi isteğinin dışında kent dönüşümü yapılacak bölgeden başka bir bölgeye çıkartılmak için çalışılmayacak. Böyle bir şeyi kesinlikle ne belediye başkanları ne de bir bürokrat teklif edilmeyecektir. Bizim beynimizin içinde, bakış penceremizde, bizim insana bakışımızda, kente bakışımızda böyle bir duygu ve düşünce yok. Biz 4 milyon kentliye aynı nazardan bakan bir anlayışa sahibiz. Biz kent dönüşümü yapılan yerlere yüksek binaları yapıp kentin dokusunu değiştirmek yerine bir ressamın fırçasından çıkmış gibi teras evler ve yapılardan tarafız. Bir taraftan kent döşümü gerçekleşirken bir taraftan da sosyal alanlar, yeşil meydanlar düzenlenecek. Bayraklı’nın tamamının fotoğrafını çekmeden kent dönüşümüne başlamadık. Fotoğrafın tamamını göreceğiz ve çalışmaları başlatacağız. Bunun için ulaşım başta olmak üzere birçok konuda çalışıyoruz” diye konuştu.
 


Kocaoğlu, vatandaşların mağdur olmaması için her türlü garantiyi Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi olarak vereceklerini söyledi. Kocoğlu, işin sağlam olmasına büyük gayret gösterdiklerini kesinlikle müteahhit firmalar ile vatandaşın karşı karşıya getirilmeyeceğini sözlerine ekledi. Kocaoğlu ayrıca, Bayraklı’da birçok çalışmanın hayata geçirileceğinin müjdesini verirken kentin tasarlanması için anket çalışmalarına yakın zamanda başlayacaklarını söyledi. Kocaoğlu, “Sadece yık binayı, yap binayı anlayışı kent dönüşümü, kenti tasarlamak değildir. Aklı ve bilimi ön plana tutarak çalışacağız” dedi.
 
ANKET YAPILACAK
Projenin hayata geçtiği alanın geçmişinden bahseden Başkan Kocaoğlu, “Burada Büyük bir arazi var. Buradaki 240 dönüm arazinin 90 dönümü belediye ait. Burayı uzun süre yeşil alan olarak planladık. Bizim alanımız dışında kalan hazine arazisinin tahsisini bürokratik nedenlerden dolayı alamadık. Biz de alım çalışmaları devam ederken hızlı bir şekilde kendi alanımızda çalışmaları devam ettirelim istedik. İzmir’in birçok yerinde yeşil alanlar yapıyoruz. İlk dönemimizde İnciraltı, Sasalı gibi dev alanlar oluşturduk. İkinci dönemimizde ise kentin çeperlerinde oturan vatandaşlarımızın kullanacağı piknik, spor, yeşil alanlar ve büyük alanlar planladık. Bu arazilerin bir kısmı denize nazır, bir kısmı da yeşil alanlar olarak değerlendirilecek. Halkımız ne istiyorsa biz onları yapacağız. Bayraklı en eski yerleşim yerimiz. İzmir’in 5 bin yıl önce doğduğu bir ilçemizdir” diye konuştu.
 
DEMİRTAŞ’A DESTEK VERDİ
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın Vali Cahit Kıraç’a yaptığı ‘Bizi odalar ve kendi yönetenlerle bir araya getirin’ çağrısına bir destek daha geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Demirtaş’ın çağrısının çok yerinde bir istek olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “Sayın valimiz yurt dışında. Geldiği zaman vali beyle birlikte değerlendiririz. Böyle bir toplantıya ihtiyaç duyulduğunda memnuniyetle destek veririz elimizden elen katkıyı koyarız. Aynı zamanda bu durum zaten görevimiz. Ben duruma pozitif bakıyorum.
 
ANKARA’DAN OLUMLU DÖNDÜ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin içinde başta arazi tahsisleri, ulaşım, kamulaştırma gibi konuların olduğu istek paketinin Ankara’ya götürülmesi ile ilgili konuşan Başkan Kocaoğlu, ziyaretin ayrıntılarını anlattı. Kocaoğlu, “Ankara’da olumlu neticeler aldığımız konular var. Bizim eksikliklerimiz varsa onları tamamlayacağız. Görüşmelerimiz devam ediyor. Menfi bir şey yok. Tamamen pozitif bir şekilde devam ediyor” dedi. Perşembe günü rahatsız olan anne ve babasını ziyaret için Ankara’dan memleketi Tokat’a geçtiğini dile getiren Kocaoğlu, “Ziyaretlerimiz iyi geçti. Olumlu bir seyahat oldu. Belediyenin diğer konularında da ilgili bakanlıklardan taleplerimiz ve randevu isteklerimiz devam ediyor. Onları da gidip çözüm yollarını arıyoruz. Bundan sonra randevu aldıkça Ankara’ya gidip işlerimizi göreceğiz” diye konuştu. Kocaoğlu ayrıca, yeni vapurların ihalesine çıkacaklarını da sözlerine ekledi.
 


KÜLLERİMİZDEN YENİDEN DOĞARIZ
Üç belediye bürokratının tahliye edilmesi ile ilgili konuşan Başkan Kocaoğlu, çok mutlu olduklarını söyledi. Kocaoğlu, “ İzmirliler başta olmak üzere, belediye çalışanları ve bizlerin dürüstlüklerinden şüphe etmedikleri diğer dört arkadaşımızın da mümkün olan en kısa sürede özgürlüklerine kavuşmasını istiyoruz. Umuyorum önümüzdeki günlerde bu da gerçekleşir. Beş aydır yaşadığımız süreç sona erer. Hep birlikte arkadaşlarımızla birlikte yeniden çalışmalara başlar eski günlerde olduğu gibi küllerimizden yeniden doğarız” ifadelerini kullandı. Kocaoğlu, bütün dilek ve isteklerinin kentin her köşesine aynı hizmeti götürmek olduğunun altını çizdi ve bunu sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
 
YERİNDE DÖNÜŞÜM İSTİYORUZ
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Bornova Belediye Başkan Vekili Olgun Atilla, belediye bürokratları, partililer ve çok sayıda vatandaşın katıldığı temel atma töreninde konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Bayraklı’da yaşayanların yerinde kentsel dönüşümü beklediklerini söyledi. Karabağ, “İzmir’i alamayanlar, siyasi dokuyu değiştirmek için buralara dışarıdan insanlar getirmek istiyorlar. Bu çalışmaların altında siyasi hesaplar var. Müfettiş baskılarıyla, davalarla bizi yıldıramazlar” dedi. 
 
360 GÜNDE TAMAMLANACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı’nın üst kesimlerinde Cengizhan Mahallesi’ndeki toplam 90 dönümlük bir alanda oluşturulacak dev tesisin projesini hazırlayıp alanın yürüyüş yollarına ait altyapı çalışmalarını tamamladı. Yaklaşık 4 milyon liraya mal olacak Ekrem Akurgal Yaşam Parkı, 360 günde tamamlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin beldelerde uyguladığı ve çok beğenilen çok amaçlı salon projesi, metropol alanda bulunan ilçelerden ilk kez Bayraklı’da, bu proje ile yaşama geçirilecek. Cengizhan Mahallesi ve çevresinde oturan vatandaşlar, kültür-sanat ve spor aktiviteleri ile nişan düğün törenlerini de bu salonda gerçekleştirebilecek. Toplam 90 bin metrekarelik alanda oluşturulacak günü birlik tesiste çok amaçlı salonun yanısıra basketbol, voleybol ve tenis sahaları, eğitim parkı, çocuk oyun alanları, açıkhava kondisyon alanı, kafeterya, seyir terasları, piknik alanı, yürüyüş yolları ve otopark alanları bulunacak.
 
EKREM AKURGAL’IN ÖZGEÇMİŞİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı sırtlarında yapacağı dev yaşam parkına adı verilen Ord.Prof.Dr. Ekrem Akurgal, 1911 yılında Hayfa yakınlarındaki bir köyde doğdu. 1931’de İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. Devlet sınavını kazanarak Almanya’da arkeoloji öğrenimi gördü. 1935 yılında Soyadı Kanunu çıkınca, babasının isteği üzerine, bir Sümer kralının adı olan ve Sümerce’de “Büyük ülkenin babası” anlamına gelen Akurgal soyadını aldı.
1957 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesinde ordinaryüs profesör oldu. Ege’de Foça (Phokaia), Çandarlı (Pitane), Çeşme – Ildırı Erytrai ve Bayraklı (eski Smyrna) antik kentlerini ortaya çıkardı. Eski Yunan, Hitit – Hatti ve eski Anadolu uygarlıkları üzerine çeşitli dillerde sayısız eseri yayınlandı.
Dünyadaki pek çok bilim kuruluşunun şeref üyesi olan Ekrem Akurgal, Federal Almanya “Büyük Liyakat Nişanı Yıldızlı Rütbesi” (1979), “Goethe Madalyası” (1979), “Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü” (1981), İtalyan “Commandatore Nişanı” (1987) ve Fransız “Légion d’Honneur Officier” ödülünü (1990) kazandı.
Türkiye’de arkeoloji bölümlerinde akademik olarak görev yapmış ve yapmakta olan birçok arkeoloğun hocası olarak “Hocaların Hocası” ünvanıyla anılan Akurgal, 2002 yılında İzmir’de vefat etti. Ekrem Akurgal’ın çalışmaları, kendisi de bir uzman arkeolog olan ve sağlığında en yakın asistanlığını yürüten eşi Prof.Dr. Meral Akurgal tarafından sürdürülüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
burak 3 Ekim 2011 Pazartesi 00:12

halkın belediye başkanı gerçekten büyükşehirlerin sorunları da büyük olur fakat aziz başkan hepsine yetişmeye çalışıo bi vatandaş olarak çalışmları beğeneyiyorum ama tabi ki daha fazlasını isteriz :) başarılar...

Yorumu oyla      13      7  
kazımca 1 Ekim 2011 Cumartesi 22:07

sayın başkan pardon başkayerlerden taşıma nüfusmu dediniz yanılmıyorsam bol şekşlde tncliden g.dğdan getirdiğiniz gibimi

Yorumu oyla      17      11  
öz izmirli 1 Ekim 2011 Cumartesi 20:36

SORARIM BAŞKANA METROYU BİTİR DE BAŞKA PROJELERE GEÇ

Yorumu oyla      19      16  
aziz tekin 1 Ekim 2011 Cumartesi 19:30

OH NE GÜZEL HAYIRLI OLSUN. DAAA BUDA UÇAN YOL GİBİ UÇMASINMI SAYIN KOCAOĞLU

Yorumu oyla      18      17  
Egemen 1 Ekim 2011 Cumartesi 18:33

Kentsel dönüşüme Karşıyaka,bostanlı,alaybey'den başlamak lazım.Karşıyaka çok eskidi.Plansız yapılar,dar sokaklar.Trafik,park problemi.Kat sayısı artırılarak yeni bir düzenlemeye ihtiyacı var Karşıyakanın.

Yorumu oyla      22      8  
bucalı 1 Ekim 2011 Cumartesi 16:41

buca evka-1 deki proje hakkında bi gelişme yokmu henüz bilen biri yokmu

Yorumu oyla      17      6  
ahmet k 1 Ekim 2011 Cumartesi 16:26

aziz başkan sayesinde izmir yeşilleniyor. bravo başkan. rant değil ağaç büyüyor.

Yorumu oyla      28      10  
Emre Bey 1 Ekim 2011 Cumartesi 15:43

Umarım Narlıdere'deki gibi ahmakça planlamalar olmaz!

Yorumu oyla      16      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupalı gazeteciler Türkiye'nin AB nabzını tuttu
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan Ege Sanayicileri ve İşadamları ...
Yusuf Vangöl yeniden kent konseyi başkanı
Üye sayısı 450’yi bulan Gaziemir Kent Konseyi’nin başkanlığına yeniden ...
Şenol’dan din adamlarına kahvaltılı teşekkür
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Ramazan ayında her mahallede ...
 
Aşık Veysel’de Rahmi Saltuk şöleni
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nın ...
Temiz Sokak sakinleri altınlarına kavuştu
Bayraklı Osmangazi Mahallesi’nin 569 ve 571 sokak sakinleri en temiz sokak seçildi.
Kadınlardan Başkan Sındır’a teşekkür
İzmir Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu üyeleri, Kadın Danışma Merkezi ...
 
İtfaiye nostaljisi
İzmir İtfaiyesi tarafından açılan ‘Dünden Bugüne İtfaiye’ konulu sergi ...
Yaşları küçük, kararları büyük
Ankara’da TBMM Meclis Başkanlığı ve CHP Genel Merkezi’ni ziyaret ederek ...
Almanlar dibek kahvesine bayıldı
İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın ünlü dibek kahvesi yurtdışından ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva