HABERLER>DÜNYADAN
19 Nisan 2010 Pazartesi - 00:00

KKTC’’nin umudu Eroğlu

KKTC halkı, beş yıl önce çözüm ve AB vaatleriyle iktidara getirdiği Mehmet Ali Talat’’a ikinci bir şans vermedi. Ada’’da Talat dönemi biterken, sağın tecrübeli adayı Başbakan Derviş Eroğlu oyların yüzde 50.3’’ünü aldı.’

KKTC’’nin umudu Eroğlu

KKTC halkı, beş yıl önce çözüm ve AB vaatleriyle iktidara getirdiği Mehmet Ali Talat’’a ikinci bir şans vermedi. Ada’’da Talat dönemi biterken, sağın tecrübeli adayı Başbakan Derviş Eroğlu oyların yüzde 50.3’’ünü aldı.’
 
KIBRIS ’– Kıbrıs Türk halkı dün tarihi bir seçim sonucunda önümüzdeki 5 yıl Rumlarla görüşmeleri yürütecek Cumhurbaşkanı’’nı belirlemek üzere sandığa gitti. Seçimde, oy pusulası sıralamasıyla, Derviş Eroğlu, M. Kemal Tümkan, Arif Salih Kırdağ, Mehmet Ali Talat, Zeki Beşiktepeli, Ayhan Kaymak ve Tahsin Ertuğruloğlu yarıştı. Seçimlere katılım oranı yüzde 75’’in üzerine çıktı. Talat’’ın cumhurbaşkanı seçildiği 2005’’teki seçimlerde katılım yüzde 69’’da kalmıştı.
 
Talat, kendisiyle beraber favori gösterilen Başbakan Eroğlu’’na ilk turda yenildi. Eroğlu’’nun, rakibi Talat karşısında büyük bir fark yakalayamaması ise KKTC halkının ikiye bölündüğü ve karşısında büyük bir muhalefet bulacağının göstergesi oldu. Seçimlerin başa baş bir mücadeleyle geçmesine yarışa son anda sürpriz bir şekilde katılan Tahsin Ertuğruloğlu neden oldu. İktidardaki UBP’’den Derviş Eroğlu aday olmasına rağmen, parti kararına karşı çıkarak bağımsız aday olan Ertuğruloğlu oyları böldü.
 
Eroğlu, zafer konuşmasında, Rumlarla hemen görüşme masasına oturacağını ve masadan kalkmayacağını söyledi. Eroğlu şu ifadeleri kullandı:
 
’‘TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ SÜRECEK’’
’“1963’’ten bu yana halkımın hizmetindeyim. Kıbrıs sorununa ve halkıma ömrümü verdim. KKTC’’nin seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak konuşuyorum. Seçim sürecinde ve öncesinde benim için ’‘uzlaşmaz’’ dediler. Böyle sözlere itibar etmeyin, göreceksiniz, Türkiye ile en sıcak ilişkilere sahip lider ben olacağım. Hükümetlerim döneminde de en uyumlu ben oldum. ’‘Masadan kaçacak’’ dediler. Göreceksiniz, masadan kaçmayacağım. Masada Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını onurlu bir şekilde savunacağım, Anavatan Türkiye için Kıbrıs milli davadır. Bizim milli davamızda Türkiye ile çok yakın ilişkiler içinde olacağım. Özetle, Türkiye ile en uyumlu şekilde bu müzakereler masadan kalkmadan devam edecek. Bana yapılan ithamların hiçbirine inanmayın.’”
 
GÖRÜŞMELER NE OLUR?
Talat, görüşmeleri aynen devam ettirme kararlılığında olduğunu vurguluyordu. Eroğlu’’nun ise özellikle egemenlik ve garantiler başta olmak üzere masada sert bir tutum takınmasından endişe ediliyor. İki lider de çözümü savunuyor ancak aralarında büyük bir felsefe farkı var. Talat, iki kesimli, iki toplumlu, iki kurucu devlet esasında bir federasyon konusunu görüşüyordu. Eroğlu ise iki kurucu devlet olması gerektiğini savunuyor.
 
MÜCAHİTLERİN DOKTORU
İstanbul Tıp Fakültesi’’nden mezun olduktan sonra Kıbrıs’’a dönen ve 1974 öncesinde Rum saldırılarında yaralanan Türkleri tedavi ederek adını duyuran Dr. Derviş Eroğlu, 1976’’da siyasete girerek UBP liderliğinde 18 yıl Başbakanlık yaptı. 72 yaşındaki politikacı, 2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Rauf Denktaş ile ikinci tura kalmayı başardı. Ancak ikinci turda ’‘baskı yapıldığını’” ilan ederek olaylı bir şekilde adaylıktan çekildi. 2004’’te Annan planı referandumuna partisiyle birlikte tek başına ’“hayır’” kampanyası yürüten Eroğlu, geçen yıl Mayıs ayında yapılan seçimlerde yüzde 46 oranında oy alarak yeniden başbakanlığa seçildi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa’’da hava ulaşımında kabus sürüyor
Avrupa’’da hava ulaşımını felce uğratan kül bulutları yayılmaya devam ...
Pasifik’’te 6.3’’lük deprem
Pasifik'teki ada ülkesi Papua Yeni Gine'de 6,3 büyüklüğünde deprem ...
Microsoft'a ’‘köle işçi’’ suçlaması
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Emek Komitesi'nin raporunda bilişim ...
 
Dünyanın en genç kralı taç giydi
Uganda'daki Toro Kralı babasının 1995'te kalp krizi geçirerek ...
Pakistan'da hedef bu kez mülteciler: 41 ölü
Pakistan'da Taliban'a karşı yapılan harekattan kaçan mültecilerin ...
Obama Mars’’ı hedef gösterdi
2030’’lu yıllarda ’“Kızıl Gezegen’”e insan ayağı basacak. ABD Başkanı ...
 
Azerbaycan Obama yönetimine tepkili
Bakü yönetimi, Ermenistan ağırlıklı politikasından ötürü ABD'ye ...
Bakiyev taraftarları valilik binasını işgal etti
Kırgızistan'da, devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in ülkeyi terk ...
Polonya kayıplarını anıyor
Polonya'da Rusya'nın Smolensk havaalanında düşen uçakta hayatını ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva