HABERLER>GÜNCEL
7 Ağustos 2011 Pazar - 14:56

Kızlarağası'ndan Abdullah Gül'e çağrı

İzmir'deki Kızlarağası Hanı'nda, unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan bakır el işçiliğini sürdürmeye çalışan Hasan Var, mesleğin gelecek nesillere aktarılması ve yurt dışında tanıtılması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den destek istediğini bildirdi.

Kızlarağası ndan Abdullah Gül e çağrı

İZMİR -  Hasan Var, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakır işleme el sanatının geçmişinin çok eski dönemlere dayandığını, bugün çok az sayıda kişinin bu mesleği yaptığını belirtti. Bakır işleme el sanatıyla uğraşan sanatkar sayısının Türkiye'de 10'u geçmeyeceğini kaydeden Var, 2010 yılında Kızlarağası Hanı ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e durumu anlattığını ve destek istediğini kaydetti.
    
Cumhurbaşkanı Gül'e el işçiliği ile yapılan bakır kahve fincanı seti hediye ettiğini ifade eden Hasan Var, şunları anlattı: ''Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmemizden sonra yanıma genç bir beyefendi geldi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ndenmiş. Gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Bir ay kadar sonra da Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yazı geldi ve ilgili resmi kurumlara talebimin iletildiği bildirildi. Resmi kurumların mesleğin devamı için çalışma yapmalarını ve bizlere destek vermesini bekliyoruz.''
     


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan da fuar ziyareti sırasında, ''mesleğin devamı için'' yardım istediğini ifade eden Hasan Var, ''Bu meslekte yetişen yok. Ben 45 yaşındayım ve bu işi en fazla 10 yıl daha yapabilirim. Amacım bakır el işleme sanatının gelecek nesillere aktarılması ve yurt dışında tanıtılması'' diye konuştu. Hasan Var, hedefinin uzun süreli kurslarda gençlere bakır işleme el sanatını öğretmek ve yurt dışındaki fuarlara Türkiye adına katılmak olduğunu söyledi.
    
''YABANCILARIN İLGİSİ BÜYÜK''
Bakır işleme el sanatının en az bin yıl önceye dayandığını, Erzincan'da bu sanatın Osmanlı motifleriyle zenginleştirildiğini ifade eden Hasan Var, 31 yıl önce sanatı Erzincanlı ustalardan öğrendiğini dile getirdi.
    
Yıllar boyunca vazo, ibrik, semaver, son 8 yıldır da bilezik, bileklik, kolye, yüzük, küpe işlediğini anlatan Hasan Var, bakır işleme el sanatına Kızlarağası Hanı'na gelen yabancıların büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.
    
Türkiye'ye konferans için gelen ABD'li bir profesörün bakır işlerken kendisini saatlerce izlediğini ve satın aldığı tepsilerin arkasına imzasını istediğini de söyleyen Hasan Var, ''30 yıllık sanat hayatımda ilk defa bir kişi aldığı objenin arkasında adımı görmek istedi. Bu beni duygulandırdı'' dedi.
    
Hasan Var, bakır objeleri işleme süresinin birkaç saat ile birkaç gün arasında değiştiğini, ürünlerin fiyatlarının 10 liradan başladığını, elle işlenen bir bakır tepsinin 90 liraya satın alınabileceğini belirtti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Teravih diye bir namaz yok'
İlahiyatçı Yaşar Nuri Öztürk, verdiği bir röportajda "Ramazanı falan yok, ...
Çukurca'da mayınlı saldırı ve mucize
Hakkari'de teröristler, polis aracına saldırdı. Olayda kalbi duran polis ...
İşte Atatürk'ün Mercedesi
Daimler AG’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche’nin daha önce Mercedes-Benz ...
 
'Yüksek gelir grubu hedefliyoruz'
Abdülaziz Ediz, İzmir'in Muğla ve Antalya'ya göre turizmdeki geri kalmışlığın ...
‘Kleptomani hastası’ hastaneyi boşaltmış
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı ...
İşte Emniyet'in özel harekatçıları
Hükümetin terörle mücadelede polise etkin rol verilmesi kararından sonra ...
 
Demir'den dalga geçer gibi açıklama
Bu yıl şifre iddiaları gölgesinde başlayan ve skandal üzerine skandal ...
Dövsün ama küfür etmesin
Bir araştırmada, kadınların fiziksel şiddetten çok küfür ve hakaretten ...
Bakan müdahale etti ama...
Anne Emine Demir'in çağrı yaptığı Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, hemen ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva