HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Aralık 2011 Çarşamba - 20:10

Karayolları bu kez sinyalizasyonu geri aldı

Karayolları, Büyükşehir’in kontrolünde olan yol, kavşak ve sinyalizasyon sistemi protokolünü iptal etti.

Karayolları bu kez sinyalizasyonu geri aldı

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ.İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı 2. olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı meclis toplantısını Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı yönetti. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi kontrolünde olan ve Karayolları tarafından yapılan protokolle 2008 yılında belediyeye devredilen yaklaşık 100’e yakın yol, kavşak ve sinyalizasyon sistemini geri alındı. Karayolları’nın talebi üzerine belediye daha önce kendisine verilen yerleri teslim etti. Protokolün iptalini içeren başkanlık önergesi mecliste tartışma yarattı.
 
Konak Tüneli’nin temel atma töreni öncesinde Yeşildere Yolu’nun Karayolları tarafından Büyükşehir Belediyesi’nden geri alınması ile gündeme gelen krizin yankıları devam ederken belediye meclisinde başka bir çalışma gündeme geldi. Karayolları tarafından yapılan ve 18 Temmuz 2008 tarihinde Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen yol, kavşak ve sinyalizasyon düzenlemesi iptal edildi. Karayolları 3,5 yıl sonra protokolü iptal etme kararı aldı. Belediyeye gönderilen iptal yazısı mecliste kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü arasında yapılan anlaşma ile devredilen yolların durumu ile ilgili inceleme yapmak istediklerini ifade eden AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, önergenin Cuma gününe bırakılmasını istedi. CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan’ın isteği üzerine onaylanan karar hakkında konuşan Çakar, “ Meclis üyeleri olarak önüne gelen her şeye el kaldıran bir yapıda olmak istemiyoruz. Biz bu anlayışta değiliz. Karara ret vermemizin gerekçesi önergenin önümüze meclis toplantısında gelmesidir. Bunu bir saat öncesinden bize vermeniz ve bizi bilgilendirmeniz zor muydu? Bizim oyumuzun ne olacağını buradaki baskı ile yönlendirmeye çalışıyorsunuz. Her cümlemin arkasından psikolojik baskı kurmak amacıyla arka sıralardan konuşmalar yapılıyor. Meclis üyesi olarak konuşuyorum. Beni tabi ki dinleyeceksiniz” dedi. Bunun üzerine Aydoğan, “Tabi ki AK Partili arkadaşlar üzüldüler. Yolu aldıkları için üzülüyorlar fakat belli etmiyorlar. Eğer belediyeye alınan yolları Karayolları geri verecekse önergeyi erteleyelim. Yoksa olmaz” dedi.
 
BÜYÜKŞEHİR RAKAMLARI BELİRLEDİ
Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir yıl önce çıkartılan Atıksu Altyapı Ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik gereği ilçe belediyelerinde ayrı ayrı tarifeye bağlanan rakamlar kabul edildi. AK Partili meclis üyeleri Hakkı Durmaz ve Zafer Kürkçü’nün ret oyuna karşılık Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan meclise gelen rakamlar oy çokluğu ile kabul edildi. İZSU Genel Müdürlüğü tarafından su faturalarına yansıtılacak olan ve 4-10 TL arasında ilçelerine göre değişen rakamlar tartışma yarattı. AK Partili meclis üyeleri tarifelerin yüksek olduğunu, halkın katılımı ve görüşü alınmadan tarifelerin her ilçede farklı belirlendiğini söyledi. Meclis toplantısında ayrıca yönetmelik gereği Büyükşehir Belediyesi’nin alacağı bedel ise oy birliği ile meclisten geçti. AK Parti’li meclis üyelerinin ilçelerden gelen rakamlara ret verdiği fakat Büyükşehir’in kendisinin alacağı ek ücret onay gördü. AK Parti ve CHP’lilerin onayı ile gelen uygulamaya göre İzmir Metropol Alan sınırları içinde evsel katı atıkların transfer ve bertaraf edilmesi hizmetlerinden yararlanan konut (konut, şehit, gazi, özürlü, kuyu atıksu konut), konut dışı (konut dışı, kuyu atıksu konut dışı), resmi daire (belediye, resmi daire, nato, elçilik, aile hekimliği), hastane-okul (resmi - özel), turistik tesisler, fırın-hamam (fırın, hamam, spor kulübü), sanayi tesisleri olarak yedi başlık altında toplandı. Mevcut durumda transfer ve/veya bertaraf hizmeti yapılmayan ilçe belediyelerinin sınırları içinde bulunan evsel katı atık üreticileri tarife dışı bırakıldı. Tarifeye göre sınıflandırmalar arası miktar 45 Yrk’den 8,42 TL’ye kadar genişledi.

 
İLÇELERE PARA YARDIMI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyelere yaptığı nakit yardımı bu meclis toplantısında da sürdü. Komisyonlara gönderilen karara göre Narlıdere Belediyesi’ne 1 milyon TL, Urla Belediyesi’ne 1,5 milyon TL, Karşıyaka Belediyesi’ne 1,5 milyon TL ve Bayraklı Belediyesi’ne 1,5 milyon TL para yardımı gönderilecek. Mecliste tartışmalara neden olan bir diğer konu ise belediyenin fakir ve muhtaç aileler kaleminde bulunan 40 milyon TL’nin başka bir yere aktarılması konusu oldu. AK Parti Meclis Üyesi Zafer Kürkcü, “Bu karara vicdanım el vermiyor. Sosyal belediyecilik anlayışı ile hareket ettiğini söyleyen bir belediye fakir ve muhtaçlara ayrılan parayı nasıl başka bir yere aktarır. İzmir’de fakir ve ihtiyaç sahibi insanlar bitmediğine göre bu yardımı yapabilirdiniz” dedi.
 
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Coşkun Süer de belediyenin 93 bin kişiye bir yıl içinde 13 milyon TL’ye yakın para yardımı yaptığını söyledi. Tartışmaların uzaması üzerine araya giren Meclis Başkan Vekili Akyarlı ise paranın muhasebe, dernek, birlik, sivil toplum kuruluşları ve yardım sandıklarında kullanılmak üzere aktarıldığını yine aynı amaca hizmet edeceğini söyledi. Akyarlı’nın ardından tekrar konuşan AK Partili Kürkçü, “Bu paranın bize ESHOT’un harcamalarında kullanılmak üzere aktarılacağı söylendi” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Durak aşure dağıttı
Karşıyaka Belediyesi, İstasyon Meydanı’nda 8 bin kişiye aşure dağıttı.
Büyükşehir bürokratlarına ne soruldu?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde cep telefonları bizzat aranarak ifadeye ...
Gaziemir'de aşure zamanı
‘İyilik Bankası’ olarak bilinen Gaziemir Gıda Bankası Yardımlaşma Derneği ...
 
Başkan Solak'a coşkulu karşılama
Şeker hastalığı nedeniyle geçtiğimiz hafta İstanbul’da ameliyat olan Çiğli ...
Atatürk Türkiyesi’ni anlattılar
Konak Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp ...
Tartan:Muhtarlar yol arkadaşımız
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan yerel yönetimdeki yol arkadaşları ...
 
Ege’nin Gölgeleri Konak’ta
Konak Belediyesi ‘Yaşamın Egesinden Mavi Gölgeler’ karma fotoğraf sergisiyle ...
İZSU’dan “cep” hizmeti
İZSU Genel Müdürlüğü, hem planlı su kesintilerini hem de borçtan dolayı ...
Sındır: Tarım politikalarından memnun çiftçi yok
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın 2004 - 2008 yılları ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva