HABERLER>GÜNCEL
29 Ocak 2016 Cuma - 16:31

Karaburun’da RES isyanı: Yargıya rağmen yola çıktı!

Yargının durdurma kararı sonrası bakanlıktan yeniden onay alan Sarpıncı RES projesi için çalışmalar başlarken, Karaburun halkı da protesto için alandaydı…

Karaburun’da RES isyanı: Yargıya rağmen yola çıktı!

EGEDESONSÖZ – Yarımada’da rüzgar santrallerine karşı sivil inisiyatifin hukuki mücadelesi sürerken, projeler de birer birer onay almaya devam ediyor.  

Çalık Holding’e ait Sarpıncık RES projesi yargıdan çıkan yürütmeyi durdurma kararına rağmen yeni bir ÇED süreci başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki İnceleme Değerlendirme Kurulu’nda yapılan toplantı sonrası Valilikten vize de çıktı.

Proje için Kızılcadağ mevkiinde iş makineleriyle çalışmalar başlarken, Karaburun halkı da protesto için alandaydı…

Süreç hakkında detaylı bir açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi zeytinliklerin bulunduğu alanın hızla tahrip edildiğini duyurdu.

İŞTE O AÇIKLAMA  

Çalık Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Ltd. Şti. Sarpıncık RES Projesinin inşaat çalışmalarına başlandı. Büyük iş makineleriyle girilen, zeytinliklerin de bulunduğu Kızılcadağ mevkii, hızla tahrip ediliyor. 

Dün akşam Karaburun Jandarma Komutanlığında müracaat tutanağını imzalayan Karaburunlular bugün tahribatı protesto etmek üzere Sarpıncıktaydı.

Sarpıncık RES Projesi için T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Olumlu Kararı, 55 Karaburunlu tarafından yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yargıya taşınmıştı. İzmir 5. İdare Mahkemesi, 17/09/2015 tarihinde “hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden” yürütmesinin durdurulmasına ve  ardından 22/10/2015 tarihinde oybirliği ile verdiği kararla Sarpıncık RES Projesi ÇED Olumlu Kararının iptaline karar vermiştir.

Mahkeme’nin iptal gerekçesi şu şekildedir: “…yarımadanın doğal yapısı, coğrafik konumu, yarımadada bulunan mevcut rüzgar tribünlerinin kümülatif olarak çevre etki değerleri dikkate alındığında, yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesinin özgün bakir alanlar içeren ve oldukça zengin bir biyoçeşitliliği barındıran yarımadada yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacağı sonucuna varıldığından dava konusu kararda hukuka uygunluk bulunmamıştır"

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahkemelerin iptal kararlarının ÇED Raporlarının yalnızca bir/birkaç bölümüyle ilgili olması halinde uygulanmak üzere hazırlanan  2009/7 sayılı genelgeyi dayanak göstererek Sarpıncık RES Projesi için 20/11/2015 tarihinde, ikinci bir 'ÇED Olumlu' kararı vermiştir. İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin iptal gerekçesi, ÇED dosyasındaki bir ya da birkaç bölümle ilgi değildir. Şartlar ne olursa olsun yapılabilirliğine imkan tanımayan bir gerekçedir. Bakanlık, mahkemenin iptal kararına gerekçe olan kümülatif çevre etkisini de 1 aydan kısa bir sürede değerlendirebilmiştir !  Bu çerçevede anılan ÇED Olumlu Kararı 78 Karaburunlu tarafından yürütmesinin durdurularak iptali istemiyle 10/12/2015 tarihinde  yargıya götürülmüştür.

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  Mahkemenin İptal Kararı gerekçelerini ve Karaburun  Belediye Başkanlığı ve Kent Konseyi’nin itirazlarını dikkate almadı. Aynı Bakanlık, buna rağmen,  2. kez ÇED Olumlu Kararı verdi. Yerelin görüşlerini görmezden gelen Bakanlık, Çalık Enerji Avukatlarının kurucusu olduğu Çevreci Enerji Derneği’ni   Bakanlıkta yapılan değerlendirme toplantısına STK temsilcisi olarak davet etmekte bir sakınca görmedi.

Sarpıncık RES Projesi’ne  ilişkin imar planı düzenlemeleri de İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karaburunlu davacılar tarafından yargıya taşınmıştır. Süreç devam etmektedir. Projenin özel mülkiyete ait arazilerdeki kamulaştırma süreçleri de tamamlanmamıştır.

Aynı T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ise, ulusal ve uluslar arası ölçekte önem taşıyan ve mutlaka korunması gereken bir Yarımada olarak tanımladığı Karaburun Yarımadasının Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi için teklif raporu hazırladı ve Enerji Bakanlığı dışında tüm ilgili Kurumlar bu teklife olumlu görüş verdi. Bu,  ulusal değerlerimiz açısından ne yaman bir çelişkidir.

Yenilenebilir ve temiz enerji zengin bir biyolojik çeşitliliğin, ekosistemlerin ve canlı yaşamının  yok edilmesi mi demektir. Yüzölçümünün % 71’i RES’lere tahsis edilen ve sadece  %16’lık bir yaşam alanı bırakılan Karaburun yaşayanları, Yarımadanın, doğasını, bugününü ve geleceğini korumaya kararlıdır. 

Yarımadamızın, kendi doğal-ekonomik değerlerine dayalı kalkınma iradesini yok sayarak sadece bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacı olmaya devam edeceğiz. Verilen mücadele sadece bir çevre mücadelesi olmaktan çıkmış, tüm canlıları kapsayan bir yaşam hakkı ve kırsal kalkınma olanaklarını savunma mücadelesine dönüşmüştür.

Yarımada’da, yaşam mı yoksa Türkiye’nin toplam enerji üretiminin sadece %0,046’sını karşılaması öngörülen Sarpıncık RES Projesi mi? Bu ve benzeri projelerin maliyeti parasal değeri ölçülemeyecek doğanın, yaban hayatının, sosyal yaşamın, insan sağlığının  ağır şekilde tahrip olması, kaybolan tarım, hayvancılık ve turizm gelirleridir.

 
Çeşme’de belediyeden bakanlığa ‘TOKİ’ davası!
 
Danıştay başörtü yönetmeliğinin iptalini istedi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’deki öğretmenevinde korkunç son!
İzmir’in Karşıyaka İlçesi'ndeki öğretmenevinde bir oda kiralayan 35 yaşındaki ...
EÜ’de ailelerden isyan: Nazım’ın sözlerine, balona, halaya soruşturma!
Ege Üniversitesi öğrencileri, aileleriyle beraber basın açıklaması yaparak, ...
İzmir’deki sulama göletinde panik yaratan çatlak!
İzmir’in Bergama İlçesi'ndeki Çamavlu Sulama Göleti'nde bir parmak kalınlığında ...
 
Flaş! Sinan Çetin'in oğlu tutuklandı
Yönetmen Sinan Çetin'in oğlu Rüzgar Çetin, "Bilinçli taksirle bir kişinin ...
O akademisyenlerin evinde arama!
Bolu'da 611 akademisyenin imzasıyla yayımlanan ikinci bildiride imzaları ...
Şehit astsubaya veda: 5 bin kişi uğurladı
Sur’da güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK üyelerine yönelik operasyonlar ...
 
Çetin'in trafik sabıkası kabarık çıktı!
Beşiktaş'ta bir polisin şehit olmasını bir polisin de yaralanmasına neden ...
RTÜK'ten Kanal D'ye 'Ayşe Öğretmen' cezası
RTÜK, Beyaz Show'a Diyarbakır'dan canlı bağlanarak, "çocuklar ölmesin" ...
Okuldaki patlamadan kara haber!
Geçen 18 Ocak günü Suriye’den atılan katyuşa roketinin okulun bahçesine ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva