HABERLER>GÜNCEL
29 Ocak 2016 Cuma - 15:40

EÜ’de ailelerden isyan: Nazım’ın sözlerine, balona, halaya soruşturma!

Ege Üniversitesi öğrencileri, aileleriyle beraber basın açıklaması yaparak, Ege Üniversitesi yönetimine soruşturmalar nedeniyle tepki gösterdi.

EÜ’de ailelerden isyan: Nazım’ın sözlerine, balona, halaya soruşturma!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ – Ege Üniversitesi Rektörlüğü, üniversite yönetiminin güvenlik uygulamalarını protesto etmek amacıyla ‘balon uçurma’ adlı bir etkinlik düzenleyen öğrencilerden 55’ine çeşitli nedenlerden dolayı soruşturma açmıştı.

Rektörlük başlattığı soruşturmada olayı, “Yanlarında getirdikleri renkli balonları şişirmek suretiyle iki üç kişi olarak faaliyete başlamış, saha sonra saat 12.00 civarında şahısların 25-39 kişiye ulaştığı görülmüştür. Şişirdikleri balonları saç bariyerlerin üzerine bant ile aydınlatma direğine ip bağlayarak asan grup, ayrıca beyaz bez üzerine renkli kalemlerle resimler çizdiği, boyama yaptığı ve aynı bez üzerine Nazım Hikmet’in ‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine’ dizlerini yazdığı, bazı öğrencilerin de A4 kağıdı üzerine resimler çizdiği ve ‘Her yer balon olsa yasaklar kalksa’ şekline yazılar yazdığı, daha sonra bu kağıtları aynı yerde bulunan saç bariyerlere yapıştırdıkları görülmüştür. Yine aynı grubun demir saçlara astığı balonlardan birisinin üzerine ‘yasak diye bişi yok’ yazmış olduğu görülmüştür. Grup ayrıldıktan sonra çevrede yapılan kontrollerde aydınlatma direkleri ve saç bariyerler ‘Özgecan isyanımızdır hesap soracağız’ şeklinde resimli küçük sticker yapıştırdıkları tespit edilmiştir” ifadeleriyle değerlendirmişti.

Ege Üniversitesi’nde güvenlik önlemleri kapsamında yapılan uygulamalar, son zamanlarda öğrencilere açılan soruşturmaların artması ve Emniyet’in ceza alan öğrencilerin ailelerinin arayarak ‘çocuğunuz terör örgütüne üye’ gibi ifadelerde bulunması konularıyla ilgili Ege Üniversitesi öğrencileri aileleri ile birlikte bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Ümit Akıncı ve CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da katılarak destek verdi.

Ege Üniversitesi’nin ‘güvenlik önlemi’ adı altında yaptığı tehditkar uygulamalarla özgürlük ortamını tahrip ettiği vurgulanan basın açıklamasını Ege Üniversitesi öğrencisi Tuana Uğuz okudu.

FATURA DEVRİMCİ VE DEMOKRAT ÖĞRENCİLERE KESİLDİ
Üniversitenin kampüs içinde güvenlik önlemi kapsamında yaptıklarını anlatan Uğuz, üniversite yönetiminin yaşanan olayların faturasını devrimci ve demokrat öğrencilere kestiğini söyleyerek, “Güvenlik önlemi adı altına üniversite ve fakülte giriş çıkışlarına turnikeler dikilerek kampüsü adeta açık cezaevi haline getiren üniversite yönetimi en demokratik en barışçıl talepleri dile getirmek isteyen üniversitelerin üzerinde katı polis tedbirleri aldı. Fakülteleri birbirinden ayırmak için kampüsün her yanına çitler çekildi. Üniversite bileşenlerinin üniversite yönetimini defalarca oluşan bu kriz yönetme konusunda uyarmasına rağmen bu uyarıları dikkate almayan üniversite yönetimi keyfi yönetim anlayışında ısrar etti. Üniversite çalışanlarını dahi sivil polisler tarafından göz hapsi altına aldırtan yönetim, çalışanlar hakkında da birçok disiplin soruşturması başlattı. Kampüs içerisinde yapılan sanatsal, kültürel, bilimsel tüm faaliyetler yasaklandu. Tüm bu yasaklar karşısında çeşitli etkinliklerle tepkisini dile getirmek isteyen, yaşam alanlarına, üniversiteyi üniversite yapan değerlere sahip çıkmak ve yeniden var etmek isteyen üniversiteliler hakkında yüzlerce disiplin soruşturması açıldı” ifadelerini kullandı.

GEREKÇE: BALON ŞİŞİRMEK, KİTAP OKUMAK, HALAY ÇEKMEK...
Balon şişirmek, kitap okumak, halay çekmek, fidan dikmek gibi gerekçelerle üniversitelilere okuldan uzaklaştırma cezalarının verildiğini ifade eden Uğuz, “Bugün başlatılan bu topyekün saldırının, komik gerekçeli soruşturmaların ve akademinin içinin boşaltılma çabasının kendisini kitle katliamlarıyla, korku politikalarıyla ayakta tutmaya çalışan siyasi iktidarın ürünü olduğunu biliyoruz” dedi.

ÜNİVERSİTE BARIŞTIR, BİAT ETMEZ, DİRENMEKTEN VAZGEÇMEZ
Emniyet’in aileleri arayarak terörize ettiklerini söyleyen Uğuz sözlerini şu şekilde tamamladı: “Ailelerimizi tehdit ve taciz etmenize gerek yok. Bizler ailelerimizle buradayız. Kendisine karşı oluşacak hiçbir muhalefete tahammülü kalmayanlara karşı ve onun sivil polisiyle, özel güvenliğiyle, turnikesiyle, soruşturmasıyla yarattığı bütün baskı organlarına karşı direnmekten de üniversitemizi savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Tüm bu baskılara rağmen üniversiteler akademisyenleriyle öğrencileriyle direnişi büyütmeye devam edecektir. Üniversite aklı; bilimi, doğayı, barışı savunmaktır. Bizleri baskı altına almaya çalışan Ege Üniversitesi yönetimine ve İzmir Emniyeti’ne bir kez daha hatırlatıyoruz; üniversite barıştır, üniversite biat etmez, üniversiteler direnmekten vazgeçmez.”

ÇOCUKLARIMIZIN ARKASINDAYIZ
Konuyla ilgili konuşan Ege Üniversitesi öğrencisi Özgür Duran’ın babası Bayran Duran, çocuklarının birey olduğunu vurgulayarak, “Çocuklarımız okula giden bireylerdir. Bu bireyler akademisyen adayı olarak eğitim görürler. Bazı zadlar ‘aydın müsveddesi’ diyor. Müsvedde ‘ön hazırlık’tır. Faşizmin müsveddesi olacaklarına aydın müsveddesi olsunlar” dedi. Öğrencilere açılan soruşturmalarda kullanılan ifadeleri sıralayarak, ‘örgüt üyesi’ suçlamasının yapıldığını söyleyen Duran, “Çocuklarımızın arkasındayız, çocuklarımız yalnız değildir” dedi.

‘ÇOCUĞUNUZ TERÖR ÖRGÜTÜNE KATILDI’ DİYORLAR...
Evlerin aranmasından rahatsızlık duyduğunu ifade eden Tuana Uğur’un annesi İlknur Tavşan, “Soruşturma açılan herkesin aileleriyle doğrudan iletişime geçiyorlar. PTT yok mu da kapıma geliyorlar? ‘Çocuğunuz terör örgütüne katıldı’ diyorlar. Komşularımıza da duyuruyorlar bunu. Ben soruyorum, herkesin mahremiyeti var da bizim yok mu? Emniyetten arıyorlar, çocuğunuz alındı, çocuklarınıza sahip çıkın gibi şeyler söylüyorlar. Ben nereden bileyim emniyetten aradığını?” dedi. Tavşan, İzmir Emniyeti’nin kişileri ezberlediğini, orada bulunmasa bile olayları direkt ezberledikleri öğrencilerin üzerine yıktığını belirtti.

ÜNİVERSİTE TARTIŞMA ORTAMIDIR
Aileler olarak suçlu olmadıklarını söyleyen Tavşan, “Çocuklarımız hırsızlık, hainlik, ahlaksızlık yapmıyor. Özgür düşüncelerini ifade ediyor. Biz çocuklarımızın doğru dügün bir şekilde eğitim almasını istiyoruz. Üniversite tartışma ortamıdır. Ama hocalar bile artık derslerde tartışamıyor. Ben bu konulara el atılmasını istiyorum” dedi.

EGE, BAZI UYGULAMALARIN PİLOT BÖLGESİ GİBİ!
Ege Üniversitesi’ndeki uygulamaların özgün bir durumu olduğuna işaret eden Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Ümit Akıncı ise, “Güvenlik tedbiri tabii ki alınmalı ama fikir özgürlüğünün engellendiği, akademik faaliyetlerin bile engellendiği bir süreç yaşanıyor. Korktuğumuz tablo hayata geçti. Her olayın polisiye tedbirler şeklinde değerlendirmesi oluyor. İmzacı akademisyenlere yapılan şeyle Ege Üniveresitesi öğrencilerine yapılan aynı şey. Ege Üniversitesi’ni bazı uygulamaların pilot bölgesi gibi düşünebiliriz. Bunu hükümetin ‘İzmir’i ele geçirme’ çalışmaları olarak da düşünebiliriz” ifadelerini kullandı. Akıncı, öğrencilerin, velilerin, akademisyenlerin ve sendikanın birlikte bir duruş sergilemesinin ise umut verici olduğunu söyledi.

 
İzmir’deki sulama göletinde panik yaratan çatlak!
 
Aliağa Santrali satışına bir erteleme daha!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’deki sulama göletinde panik yaratan çatlak!
İzmir’in Bergama İlçesi'ndeki Çamavlu Sulama Göleti'nde bir parmak kalınlığında ...
Flaş! Sinan Çetin'in oğlu tutuklandı
Yönetmen Sinan Çetin'in oğlu Rüzgar Çetin, "Bilinçli taksirle bir kişinin ...
O akademisyenlerin evinde arama!
Bolu'da 611 akademisyenin imzasıyla yayımlanan ikinci bildiride imzaları ...
 
Şehit astsubaya veda: 5 bin kişi uğurladı
Sur’da güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK üyelerine yönelik operasyonlar ...
Çetin'in trafik sabıkası kabarık çıktı!
Beşiktaş'ta bir polisin şehit olmasını bir polisin de yaralanmasına neden ...
RTÜK'ten Kanal D'ye 'Ayşe Öğretmen' cezası
RTÜK, Beyaz Show'a Diyarbakır'dan canlı bağlanarak, "çocuklar ölmesin" ...
 
Okuldaki patlamadan kara haber!
Geçen 18 Ocak günü Suriye’den atılan katyuşa roketinin okulun bahçesine ...
İzmir’de baskın: Yüzlerce şişe ölüm içkisi
İzmir’in Karabağlar İlçesi'nde, polis tarafından bir depoya yapılan operasyonda ...
Küçük Alima yeni hayatına kavuştu
Kamerun'dan, yeni bir yaşam umuduyla Avrupa'ya geçmek için İzmir'e gelen; ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva