HABERLER>GÜNCEL
14 Aralık 2015 Pazartesi - 15:17

Karaburun’da 2 RES’e karşı yurttaş davası!

Yerel inisiyatif rüzgar santrallerine karşı hukuki mücadeleyi sürdürüyor. Sarpıncık RES ve Karaburun RES projelerine karşı dava açıldı.

Karaburun’da 2 RES’e karşı yurttaş davası!

EGEDESONSÖZ - Doğal yapısıyla,  uluslararası ölçekte koruma altındaki nadir bitki ve hayvan varlığıyla, hala yaşatılmakta olan gelenek görenekleriyle, kara keçisi, nergisi, zeytini, çipurası, kefali, enginarıyla, tertemiz toprağı ve deniziyle İzmir’in cennet köşesi olan Karaburun Yarımadası’nda rüzgar santrallerine karşı mücadele sürüyor.
 
Yarımadada yerel inisiyatif mücadelesini yargıya taşıma kararı aldı. Kent Meclisi’nde Ocak ayında alınan kararla mücadelenin Yurttaş Davası olarak genişletilerek sürdürülmesi görüşü benimsendi.

Bu kapsamdan bakanlıktan çıkan ÇED vizeleriyle yüzde 71’i RES’lere tesis edilmiş durumda olan Yarımada için başlatılan hukuk mücadelesi tam gaz devam ediyor.

Karaburun Kent Konseyi bir açıklama yaparak Çalık Grubu’na ait Sarpıncık RES Projesi ve EPDK’nın iptal kararına rağmen yeniden lisans verdiği ve ÇED süreci başlayan Karaburun RES Projesi’ne karşı dava açıldığını duyurdu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Karaburun yaşayanları, Yarımada’nın zengin ekosistemini, nadir yaban hayatını geri dönüşsüz biçimde tahrip eden, tarım ve mera alanlarına yayılarak, turizm potansiyelini yok ederek halkın kendi  topraklarında varlığını tehdit eden bu ölçüsüz RES yatımlarını durdurmak için açılan “Yurttaş Davaları”yla hukuk mücadelesi yürütüyor. Çevre Bakanlığı da büyük bir hızla yeni yıkım kararları alıyor.
 
I- Çalık Gubu Sarpıncık RES Projesi: Bakanlığın verdiği ÇED Olumlu Kararı  İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin  oybirliğiyle verdiği kararla 22/10/2015’te iptal edildi. Çevre Bakanlığı yargının iptal kararının dumanları tüterken, sadece birkaç hafta içinde, 2009/7 sayılı genelgeye dayanarak Projeye yeniden ÇED Olumlu Kararı verdi.
 
Mahkeme kararlarıyla iptal edilen ÇED Kararlarının, Mahkeme kararlarını hiçe sayarak, uygulanabilmesi için hazırlanmış olan 2009/7 sayılı genelge, mahkeme iptal gerekçesinin ÇED dosyasındaki bir ya da birkaç bölümle ilgili olması halinde, iptale neden olan bölümlerle ilgili yeni bir çalışma yapılmasına olanak sağlamaktadır.
 
Oysa, Mahkeme’nin Sarpıncık RES ÇED Olumlu Kararının iptal gerekçesi “ … projenin yer aldığı yarımadanın doğal yapısı, coğrafik konumu, projenin yer aldığı yarımadada bulunan mevcut rüzgar türbinlerinin kümülatif olarak çevre etki değerleri dikkate alındığında, yeni bir projenin daha bu alanda faaliyete geçmesinin özgün bakir alanlar içeren ve oldukça zengin bir biyoçeşitliliği barındıran yarımadada yaşayan canlıların sığınacağı başka bir yaşam alanı bırakmayacağı sonucuna varılmış…” olmasıdır .
Yani Mahkemenin iptal kararı, projenin eksik birkaç teknik bölümüyle değil, projenin tümüyle alakalıdır; kararda, bölgede sadece Sarpıncık RES değil, başka herhangi bir projenin daha faaliyete geçmesinde hukuka uygunluk bulunmamıştır.  
2- Karaburun RES Projesi:  EPDK’nın bu proje için verdiği üretim lisansı, Mahkemenin oybirliğiyle verdiği  kararla 25/05/2015 tarihinde iptal edilmiştir; buna rağmen EPDK, iptal edilen üretim lisansıyla kurulan 50 türbin için 11/06/2015 tarihinde yeni bir üretim lisansı vermiştir. Karaburun Yurttaş Davacılarının bu hukuksuz uygulamaya karşı açtıkları dava devam etmektedir.
 
Projenin 47 ilave türbinlik kapasite artışı için ise, 22/06/2015’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ÇED süreci yangından mal kaçırırcasına bir hızla tamamlandı ve 05/11/2015’te bu  değerli/nadir coğrafyanın yarısından fazlasını tek bir firmaya tahsis eden ÇED Olumlu Kararı verildi. Şu iyi bilinmelidir ki, Yarımada halkının iradesi ile sosyal hayatı ve yaban hayatını yok sayan bu yıkıcı yatırımlar durdurulmadığı taktirde Yarımada, yeni kapasite artışlarıyla bir RES çöplüğüne dönecektir.
 
ÇED Raporu, yerel paydaşların ÇED sürecinin her aşamasında ilgili kurumlara gönderdiği ayrıntılı itiraz raporları yok sayılmış, hatta İzmir Milletvekilleri Zeynep Altıok ve Tacettin Bayır, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Karaburun  Kent Konseyi ve Yurttaş Davacılarının, toplantının yapılmadığına dair şerh koyduğu resmi tutanak dahi “Halkın Katılımı Toplantısı yapılmıştır” şeklinde çarpıtılarak onaylanmıştır.
 
Ömrü 25-30 yıl olan ve Türkiye enerji ihtiyacının ancak % 0,05’ini karşılayacağı bilinen RES yatırımları yüzünden, nadir bitki ve hayvan varlığıyla, özgün tarımsal üretimiyle, keçi yetiştiriciliğiyle, doğayla barışık turizm potansiyeliyle, kadim kültürüyle Karaburun Yarımadası, yok oluşa sürükleniyor.
 
Bu, “YENİLENEBİLİR/TEMİZ ENERJİ”, “ÜLKENİN ENERJİ İHTİYACI GİBİ” SÖYLEMLERLE geçiştirilemeyecek kadar vahim bir tablodur.
 
Karaburun RES ve Sarpıncık RES için verilen bu ÇED Olumlu Kararları da 78 Karaburunlu tarafından yargıya taşınmıştır. Hukuk mücadelemizi gönüllü olarak yürüten Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatlarına ve bu mücadeleyi maddi/manevi destekleyen yaşam hakkı savunucularına teşekkürler.
Karaburun yaşayanları olarak, Yarımadamızın, doğasını, tüm canlıların yaşamını, insan sağlığını, bugününü ve geleceğini, koruyarak kalkınma ilkesini hiçe sayarak sadece bir enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacı olmaya devam edeceğiz.

 
İzmir’de fuhuş çetesine darbe: 4 tutuklama
 
Altınordu golü unuttu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de fuhuş çetesine darbe: 4 tutuklama
İzmir’de insan ticareti ve yabancı uyrukları kadınlara zorla fuhuş yaptırdıkları ...
İzmir’de aşırı hız kazası: 1 ölü, 2 yaralı
İzmir’in Kınık İlçesi'nde, aşırı hız yüzünden kontrolden çıkan otomobil, ...
Rusya ile bu kez Karadeniz’de gemi krizi!
Rusya'nın dün Ege'de bir Türk balıkçı teknesine ateş açtığını duyurmasının ...
 
İzmir’de korkunç son: 8.kattan ölüme düştü
İzmir’in Bornova İlçesi'nde, oturdukları 8'inci kattaki dairenin penceresinden ...
Ege suları 1 çocuğa daha mezar oldu!
İzmir’in Dikili İlçesi'nden Ege Denizi'ne açılarak yasa dışı yollardan ...
Türkiye'nin silah satışları artırıyor!
Silah üreticisi firmaların 2013-2014 yılları arasındaki silah satışlarını ...
 
Atatürk'e hakaret davasında savcının kararını hakim bozdu!
TRT Türk’te yayınlanan ‘Kendi Gök Kubbemiz’ adlı belgeselde, Atatürk'ün ...
İzmir’de şiddete karşı bir ilk: 3 erkeğe kelepçe!
Türkiye'de kadına şiddetin ve cinayetlerin önüne geçmek için İzmir ve ...
Flaş gelişme: Türk askeri Musul'dan çekiliyor
Reuters'a konuşan askeri kaynaklar: Yeni düzenleme kapsamında Irak'ın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva