HABERLER>GÜNCEL
21 Aralık 2011 Çarşamba - 17:47

Kanadoğlu: "Gül'ün görev süresi 5 yıl"

Kanadoğlu: Sorunun sadece bir yasa metniyle 'cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıldır' biçiminde Meclis'te halledileceğini düşünmek yetki gaspı ve anayasa ihlalidir.

Kanadoğlu:  Gül ün görev süresi 5 yıl

ANTALYA - Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin, 5 yılın sonunda 28 Ağustos 2012 tarihinde sona ereceğini belirterek, "Sorunun sadece bir yasa metniyle ’cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıldır’ biçiminde Meclis’te halledileceğini düşünmek yetki gaspı ve anayasa ihlalidir. Sürenin 7 yıl olması anayasada değişikliklerle, bu süreyi 7 yıl olarak geçici bir biçimde tespit etmekten geçer" dedi.Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen ’Yeni Anayasa ve Gerçekler’ başlıklı Prof. Dr. Çetin Yetkin’in moderatörlüğünde Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın da yer aldığı panelde konuşan Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, konuşmasının ilk bölümünü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ithaf etti.
 
Arınç’ın Ankara Çukurambar’da katıldığı bir açılışın ardından gazetecilerin kendisine yönelttiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresine ilişkin soruya, "Bu soruyu Sabih Kanadoğlu’na sormanızı beklerdim. Artık demokratik bir yaşam içerisindeyiz. Kanadoğlu’na sorulmuyor, biz siyasetçilere soruluyor" cevabını verdiğini fakat bir süre belirtmeden, "Yakında öğrenirsiniz" dediğini kaydeden Sabih Kanadoğlu, "Kendisini, aslında bizim yerimize düşünecek, karar verecek ve açıklayacak tek kişi var, o da ’patron ne derse haklıdır’ felsefesini şimdi ortaya atılan ileri demokrasiye yakıştırdığı için kutlarım" dedi.
 
GÜL’ÜN GÖREV SÜRESİ 5 YIL
Cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin 5 yıl mı, 7 yıl mı tartışmasının cevabını, aynı zamanda meclisin sebebini ve meşruiyetini temin eden Anayasa’nın 6’ncı maddesinden aldığını savunan Onursal Başsavcı Kanadoğlu, bu maddede ’kaynağını anayasadan almayan bir yetkinin kullanılamayacağının’ düzenlendiğini kaydetti. Sabih Kanadoğlu, "Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanını seçme yetki ve görevini halka veriyorsunuz. Halk oylamasında kabul edilen bu metne göre cumhurbaşkanı 5 + 5 seçilecektir. Yani 5 yıl için seçilecektir. Geçici madde koymuyorsanız, o halde cumhurbaşkanını göreve süresi 5 yıldır" diye konuştu.
 
YASA SÜRE SORUNUNU ÇÖZMEZ
Gerekli önlem alınmadığı takdirde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin, 5 yılın sonunda 28 Ağustos 2012 tarihinde sona ereceğini belirten Kanadoğlu, sorunun sadece bir yasa metniyle ’Cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıldır’ biçiminde mecliste halledileceğini düşünmenin yetki gaspı ve anayasa ihlali olacağını savundu. Kanadoğlu, "Böyle bir yola gidilmemesini tavsiye ederim" dedi. Eğer bu yöntemde ısrar edilirse büyük bir problemin ortaya çıkacağına dikkat çeken Kanadoğlu, şunları söyledi:
 
"Bu meclisin sebebi ve meşruiyeti de bu anayasadır. Yürürülükte kaldığı sürece bu anayasaya uygun şekilde yasama görevini kullanma yükümlülüğü vardır. O halde bunun 7 yıl olarak tespiti yine anayasal bir işlem ve eylemle bu faaliyetin içerisinde mümkün olabilir. Yapmak istedikleri Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Usul ve Esasları adını taşıyacak bir yasa çıkartmaktır. Bu yasanın içine süreyi koyduğunuz zaman anayasayı ihlal anlamına gelir. Bu böyle kaldığı sürece 28 Ağustos 2012 tarihine kadar seçimlerin yapılması gerekir."
 
TEK YOL ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Meclisin cumhurbaşkanığı seçiminin usul ve esasları hakkında yasa çıkartarak süreyi 7 yıla götürme hakkı, görevi ve yetkisi olmadığını savunan Onursal Başsavcı Kanadoğlu, görev süresine ilişkin karar verme yetkisinin Yüksek Seçim Kurulu’nda olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin 7 yıl olmasının tek yolunun anayasa değişikliği olduğunu kaydeden Sabih Kanadoğlu, "Sürenin 7 yıl olması Anayasa’da değişikliklerle bu süreyi 7 yıl olarak geçici bir biçimde tespit etmekten geçer" dedi. Anayasa değişikliğinin 367 milletvekilinin ’Evet’ oyuyla, Cumhurbaşkanı Gül’ün halk oylamasına götürme hakkı sabit kalmak koşuluyla, halk oylamasına gerek kalmaksızın gerçekleşebileceğini hatırlatan Kanadoğlu, "İktidar partisinin 326 milletvekili var. Bir vekili düşürün, muhalefetten 5 milletvekilinin desteğiyle 330’u geçerseniz halk oylamasına götürürsünüz. Yolu budur" dedi.
 
YENİ ANAYASA NASIL YAPILIR
Antalya’da düzenlenen panelde konuşan Sabih Kanadoğlu, yeni anayasa tartışmaları konusunda da "Aklına her gelen iktidarın ’Ben anayasa yaparım’ deme hakkı yoktur" dedi. Aksi takdirde her seçimden galip gelenin yeni anayasa yapma hevesine kapılacağını kaydeden Kanadoğlu, "Yeni bir anayasa yapılabilmesi için o anayasadan kaynağını alacak, yetkiye görevlendirmeye ihtiyaç vardır. Yeni bir anayasa yapılması için herşeyden önce Anayasa’nın 175’inci maddesinin değiştirilmesi gerekir" dedi. Kanadoğlu, CHP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu içinde yer almasını da eleştirdi.
 
CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY MI?

’Yeni Anayasa ve Gerçekler’ başlıklı panelin soru-cevap bölümünde ise Sabih Kanadoğlu, "Cumhurbaşkanlığına aday olup bütün yanlışlıkları ortadan kaydırmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise, "Bu soruyu soran akli melekelerimden uzaklaşmamı diliyor. Akıl yolundan çıkmamak için bu soruyu cevapsız bırakıyorum" diye karşılık verdi. Kanadoğlu, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin ardından ortaya çıkacak adaylar konusunda bir başka soruya, "Eğer bu ülkede, bu kadar deneyimden sonra, bir Putin- Medvedev kaldıracı haline dönüştürülüp bunun adına da ileri demokrasi deniyorsa yazıklar olsun" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
EŞREFPAŞALI 22 Aralık 2011 Perşembe 11:52

SARKOZY'E GEREK YOK BİZİM "KANADOĞLU" MUZ VAR

Yorumu oyla      14      6  
KARŞIYAKALI VATANDAŞ 22 Aralık 2011 Perşembe 09:53

SAYIN KANADOĞLU NUN BUNDAN ÖNCEKİ SÖYLEMLERİDE DOĞRU İDİ VE BELGELENDİ ŞİMDİ SÖYLEDİĞİDE DOĞRU.AKP YANLIŞ HESAP YAPTI 2023 TE RTE CUMHURBAŞKANI OLMAK İSTİYOR YİNE OLUR BİR 5 YIL DAHA GÜL SEÇİLİR SONTA RTE SEÇİLİR VE EMELİNE ULAŞMIŞ OLUR.KISACASI SAYIN KANADOĞLU NE SÖYLEDİYSE HEPSİ DOĞRU ÇIKTIĞINA GÖRE AKP.İYİ HESAP YAPAMIYOR VE KIVIRMAĞA ÇALIŞIYOR.GERÇİ ŞU ANDA HERKES BOŞ KONUŞUYOR PADİŞAHIMIZ NE DERSE O OLUR.ŞİKE YASASINDA OLDUĞU GİBİ ARINÇ VE DİĞERLERİ MANGALDA KÜL BIRAKMADI AMA SONUÇ MALUM

Yorumu oyla      12      8  
yeter 22 Aralık 2011 Perşembe 09:42

Kanadoğlu buraya eller havaya.... aşaya. sEN SEÇİLMİŞ OLSAYDIN 10 + 10 DERDİN

Yorumu oyla      14      6  
Mustafa ÖZDEMİR 22 Aralık 2011 Perşembe 08:40

Sn.Kanadoğlu,hukuku hukukun evrensel kurallarına göre değil,kendi ideolojisine göre yorumlamakta mahir bir zattır.O, Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 5 yıldır diyorsa şunu bilin ki bu süre mutlaka 7 yıldır.

Yorumu oyla      15      6  
yücel demir 21 Aralık 2011 Çarşamba 20:05

Cumhurbaşkanımızın seçildiği tarihte yürürlükte olan mevzuata göre 7 yıllığına seçildi. Kamu hukukunda reformlar geleceğe yönelik haklar doğurur. Yasaların geriye yürümezliği prensibi vardır. Dolayısıyla 7 yıldan aşağı alınamaz. Bir de statü hukuku vardır. Bunun gereği de görevden ayırma ve ayrılma usulleri bellidir, hangi usulle geldiyse o usulle giderler. Aksi takdirde siz o tarihteki iradeye aykırı davranırsanız o iradeyi yok saymış olursunuz. Cumhurbaşkanımız 7 yıllığına seçilmiştir ve böyle

Yorumu oyla      19      9  
bıktık artık 21 Aralık 2011 Çarşamba 19:01

sayın kanadoğğlu sizin torununuz veye arkadaslarınız yok mu durmadan ortalığı karıstırmak için elinizden geleni yapıyorsunuz.Bu ülkede artık son kulanma tarihiniz geçti hala anlamadınız mı

Yorumu oyla      19      9  
ERTUĞRUL 21 Aralık 2011 Çarşamba 18:47

bu kanadoğlu ne zaman piyasaya çıksa ortalığı karıştıracak bir demeçe imza atıyor

Yorumu oyla      17      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Akaydın: Başbakan'ın ameliyatı kaçak
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Başbakan Recep ...
Cumhurbaşkanı Gül'den sürpriz atamalar!
Zaman gazetesi yazarı Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Türk Tarih Kurumu'nun ...
İşte dostluğun en güzel fotoğrafı
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 'Paşa' isimli kediyle esnafın beslediği 'Dost' ...
 
“Sapık ilişki teklif etti, öldürdüm”
Torbalı’da, 50 yaşındaki Yaşar Koçak, evinde bıçaklanarak öldürüldü. Cinayet ...
Emekçilerden hükümete son uyarı!
Sağlık ve eğitim başta olmak üzere, kanun hükmünde kararnamelerle çalışanların ...
PKK'ya büyük darbe: 21 terörist öldürüldü
Görese Dağı'ndaki operasyon 4 gün sonra bitti.Operasyonda 21 terörist öldürüldü.
 
Diyarbakır'da katliam gibi kaza: 25 ölü 16 yaralı
Diyarbakır-Batman karayolunda bir TIR ile midibüsün çarpışması sonucu ...
Menderes'te motor kazası: 1 ölü
Menderes’te, otomobille çarpışan motosiklet sürücüsü Süleyman Altınbaş ...
Fuarda 'Osmanlı' çılgınlığı!
Fuardaki Hediyelik Eşya Günleri'nde kurulan stüdyoda, kadın ziyaretçiler ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva