HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Nisan 2010 Pazartesi - 00:00

Kale’’den ’“yeni sur müjdesi’” geldi

Büyükşehir Belediyesi’’nin yürüttüğü Kadifekale kazılarında, yeni Smyrna’’nın ilk kuruluş aşamasında yapılmış olan surlar ortaya çıkarıldı.’

Kale’’den ’“yeni sur müjdesi’” geldi

Büyükşehir Belediyesi’’nin yürüttüğü Kadifekale kazılarında, yeni Smyrna’’nın ilk kuruluş aşamasında yapılmış olan surlar ortaya çıkarıldı.’
 
İZMİR- Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kadifekale sur duvarları restorasyon çalışmalarına destek kapsamında yürütülen kazılarda, 30 metrelik sur duvarları ortaya çıkarıldı. Surların içinde ve dışında 5’’er metrelik alanlarda yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan surların, Kadifekale ile Kemeraltı arasında uzanan yeni Smyrna’’nın ilk kuruluş aşamasında yapılmış surlar olduğu belirlendi.
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, ’“Hem Helenistik hem de Roma Dönemi’’ne ait sur parçasını ele geçirmiş olduk. Şimdi ortaya çıkardıklarımız nasıl değerlendirilebilir onu göreceğiz, bu surları ortaya çıkarmak önemliydi’” diye konuştu.
 

 
AGORA KENT MECLİSİ
Kent tarihinin gün yüzüne çıkarılması için önemli projelere imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi; Agora ve çevresini ’“Arkeoloji ve Tarih Parkı’” olarak düzenlemeye hazırlanırken, bölgede Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından devam ettirilen çalışmalardan elde edilen arkeolojik bulgular da, İzmir için giderek daha büyük bir önem taşımaya başladı.
 

 
Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırması yapılarak yıkımları devam eden alanda, son olarak Roma dönemine ait olan Kent Meclisi ortaya çıkarılıyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, Büyükşehir Belediyesi’’nin son yıkımlarıyla birlikte Agora’’nın 3 katı büyüklüğünde bir alana kavuştuklarını ve kazı alanını da yıkımlar doğrultusunda genişlettiklerini söyledi. Roma Dönemi’’ne ait önemli buluntular elde ettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, ’“Son kazılarla birlikte Kent Meclisi’’ne ilişkin bir model yapma olanağımız oluştu. Yerinde korunmuş olan bir basamak ortaya çıkardık. Ve bu basamak podyum üzerinde olduğu için Kent Meclisi’’nin orkestrasının ’“opus sectile*’” şeklinde mermer döşeme yapıldığını tespit ettik. Bunlar bizim için büyük şans oldu. Çünkü yerinde korunmuş olarak bu eserleri bulmak İzmir arkeolojisi ve tarihi açısından çok önemliydi’” diye konuştu.
 
Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, geçtiğimiz yıl gün yüzüne çıkarılan mozaik yer döşemeleri ile grafitilerin de konservasyon çalışmalarının devam ettirildiği bilgisini verdi. Büyükşehir Belediyesi’’nin son yaptığı yıkımlarla kent merkezindeki en büyük tarihi Agora olarak adlandırılan bölgede yıkılan bina sayısı 105’’e yükselmişti.
 
opus sectile* : Mimari anlamda büyük parçalı yer döşemesi tekniğine verilen isim. Özellikle Roma döneminde oldukça sık kullanılan, çeşitli büyüklerde ve genellikle dairesel formda olan geometrik biçimli taşların düzenlenmesiyle oluşturulmaktadır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Metro vites büyütüyor
Üçyol-Üçkuyular hattı, iki müteahhit tarafından yapılacak olmasına karşın ...
Çevre hareketinde son durak Kemalpaşa
Büyükşehir Belediyesi, 6.5 milyon liralık Kemalpaşa Arıtma yatırımını ...
Gaziemir’’de barış korteji
Gaziemir’’de 13’’üncüsü  yapılan Uluslararası Çocuk Şenliği’’ne ...
 
Gönüllerin şampiyonu oldular
Bu yıl 13.’’sü yapılan Uluslararası Çocuk Şenliği kapsamında yabancı ...
Nikah törenleri internetten izlenebilecek
Karabağlar’’daki iki nikah salonunda yapılan nikah törenleri belediyenin ...
Konak'a mektup yağıyor
Konak Belediyesi’’nin düzenlediği ’’Ataya mektuplar’’ konulu yarışmaya ...
 
Mask ve kostüm müzesi hazırlıkları sürüyor
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, önümüzdeki aylarda açılması planlanan ...
Gaziemir Semt Garajı bitiyor
Vatandaşların özel araçlarını otoparka bırakarak raylı sistemi kullanma ...
Kiraz Belediyesi’’nden İZKA’’ya iki proje
Kiraz Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'nın açtığı Turizm ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva