HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Ocak 2012 Pazar - 12:27

Bornova Deprem Etüt Merkezi'ne talepler patladı!

Van'da ardarda yaşanan ve 636 kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketleri tüm Türkiye'de olduğu gibi birinci derece deprem kuşağında bulunan İzmir'de de üzüntü ve endişeye neden oldu.

Bornova Deprem Etüt Merkezi ne talepler patladı!

İZMİR - Bornova Belediyesi'nin 29 Haziran 2011'de kurduğu Deprem Etüt Merkezi'ne Van depremine kadar olan 4 aylık süreçte 20 başvuru oldu. Egeli Sabah’ın haberine göre, Van depremi sonrası ise rekor düzeyde başvuru oldu. 3 ayda 600 konut sahibi 'Evimi test edin' diyerek dilekçe verdi. Bu başvurulardan birinin de Van Muradiye Kaymakamlığı'ndan öğretmen lojmanlarının test edilmesi için gelmesi şaşırttı. Deprem Etüt Merkezi görevlileri sadece İzmir sınırları içerisinde görev yaptığı için Van'a gidemedi. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Ulusal medyada Bornova Belediyesi Deprem Etüt Merkezi hakkında çıkan haberler diğer illerden de yapı güvenlik testi için başvurular gelmesine neden oldu. Fakat sadece il sınırlarında görev yaptığımız için Van'a gidemedik. Deprem Etüt Merkezi kurmak isteyen diğer şehirlere teknik ve tecrübe olarak destek vermeye hazırız" diye konuştu.
 
Binaların sağlamlığı 10 liraya ölçülüyor
Bornova Belediyesi binaların sağlamlığını ilçe sınırlarındaki dairelere 10 liraya, diğer ilçelerdeki dairelere ise 15 liraya ölçüyor. Büyükpark içindeki Bornova Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarında donatı tespit cihazı ile betonarmenin içerisinde bulunan demirin konumu, yüzeyden uzaklığı, demir aralıkları ve çapının tespitini yapıyor. Çatlak Mikroskobu ile beton içindeki çatlaklar inceleniyor. Ultrasonic test cihazı ile betonun çeşitli etkiler altında meydana gelen bozulmaları inceleniyor. Ayrıca Ultrasonic cihaz yardımı ile betonun yoğunluğu hakkında da bilgi veriliyor. Beton test çekici cihazı ile betonun belirli bir kuvvet ile vuruşun geri tepmesi prensibiyle sertliğini tespit ediliyor. Karot cihazı ile de betondan numune alarak betonun basınç dayanımı testi yapılıyor. Bütün bu çalışmalar sonucunda binanın depreme dayanıklı olup olmadığı belirlenip, bina sorumlularına bilgi veriliyor. Böylece binada yaşayanlar depreme karşı nasıl bir önlem almaları gerektiğini saptayıp binalarıyla ilgili sağlamlaştırma çalışmalarına başlıyorlar.
İzmir dışından da başvuralar geldi
 
Bornova Belediyesi Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı'na İzmir dışından da başvuralar gelmeye başladı. Van Muradiye Kaymakamlığı öğretmenler lojmanları için, Manisa Sarıgöl Devlet Hastanesi Baştabipliği de hastanenin test edilmesi için deprem etüt merkezine dilekçe yolladı. Devlet kurumlarından gelen resmi başvuruların yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından vatandaşlar ev ve işyerlerinin sağlamlığını kontrol ettirmek için başvuruda bulundu. Fakat deprem etüt merkezi görevlileri sadece İzmir il sınırları içerisinde çalıştığı için şehir dışından gelen talepleri karşılayamadı. Deprem Etüt ve Yapı Kontrol Merkezi'ne İzmir sınırların içerisinden binalarının ya da evlerinin olası bir depreme karşı dayanıklılık durumunu öğrenmek isteyen herkesin başvuruda bulunabileceğini söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Merkezdeki cihazlarla deprem raporları hazırlayıp, tavsiye niteliğinde vatandaşlarımıza sunuyoruz. Merkez'de binaların beton kalitesini, demir varlığını ve dayanıklılığını ölçen gelişmiş cihazlarımız bulunuyor" dedi.
 
'Her türlü desteğe hazırız'
Van, Manisa ya da diğer illerden bizdeki gibi bir merkez kurmak isteyenler olursa teknik ve tecrübe olarak her zaman destek olmaya hazır olduklarını ifade eden Sındır, "Ulusal medyada çıkan haberler değişik illerden yapı güvenlik testi için başvurular gelmesine neden oldu. Arkadaşlarımız sadece il sınırlarında görev yaptığı için Van'a gidemediler. Vatandaşlar barındığı yapıya sağlamlığı konusunda güven duymak için test yaptırıyor. Bornova'da kurduğumuz merkez örnek bir çalışma niteliğinde. Dokuz Eylül Üniversitesi ile işbirliği içerisindeyiz. Onlardan aldığımız destekle bu merkezi kurduk. Etüt merkezinin bir benzerinin Van'da da oluşturulmasına destek vermek isteriz. Burada çok cüzi bir ücretle kamu hizmeti yapıyoruz. Halkın kaynaklarını kullanarak hizmet götürüyoruz. Giderlerimizi karşılayacak kadar para alıyoruz. Son günlerde Amerikalı uzmanların İzmir'de 7.2 şiddetinde deprem yaşanacağını söylemesi İzmir halkını endişeye düşürdü. Van depremi sonrası, böyle söylentiler de eklenince yapı güvenlik testlerinde büyük bir artış yaşandı" dedi. (Egeli Sabah - Ceyhan Torlak)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
egemen 29 Ocak 2012 Pazar 23:26

bornova 220 sokakdaki tunçay apartamnının kesinlikle test edilmesi gerekiyor. salonda otururken kapı kapansın zemin sallanıyor...

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'tan Türkiye'ye örnek proje
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan Konak Atatürk Ticaret Meslek Lisesi ...
Bornova Belediyesi merkezdeki yolları genişletiyor
İlçenin en eski yerleşim yerlerinden olan Bornova’nın merkezi yepyeni bir görünüme kavuşuyor.
İzmir’in yeni akciğerleri büyüyor
İZSU’dan “1 milyon” fidan Tahtalı’dan Sasalı’ya kadar İzmir’in çeşitli ...
 
Üç kuşak bir arada
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başarılı sosyal projelerinden olan ‘Abla-Ağabey-Kardeş’ ...
Büyükşehir'den İzmir tarihi için büyük adım
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 250’den fazla yazarla birlikte hazırlamaya ...
Şal, süt ve mandalinayla adalet istediler!
Büyükşehir operasyonu tutuklularının yakınları iddianameye konu olan ...
 
Kent konseylerinden Termik santrallere eylem kararı
60 yaş kartı uygulamasının yeniden başlatılması için imza kampanyası düzenleme ...
Karabağlar’da mutlu yuva için aile içi iletişim semineri
Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi, Karabağlar Belediyesi ve Rotary ...
Bornova'da kışın yüzme keyfi devam ediyor
Bornova Belediyesi’nin geçen yıl CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva