HABERLER>GÜNCEL
11 Kasım 2011 Cuma - 15:48

Jeoloji Mühendislerinden deprem mevzuatı önerisi

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dikilikaya:''Depremle doğrudan veya dolaylı ilişkili tüm mevzuat, 'Afet ve İmar Kanunu' ana ekseninde düzenlenecek çerçeve yasaların altında yeniden oluşturulmalıdır''. Oda Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Kazanasmaz:''Yapı denetiminde muhakkak bizim meslek disiplinimizin de yer alması lazım''.

Jeoloji Mühendislerinden deprem mevzuatı önerisi

doğrudan veya dolaylı ilişkili tüm mevzuatın, ''Afet ve İmar Kanunu'' ana ekseninde düzenlenecek çerçeve yasaların altında yeniden oluşturulması gerektiğini söyledi.
    
Dikilikaya, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, depremde zemin-temel ilişkisinin önemini vurguladı. 4708 Sayılı Yapı Denetimi Kanunu hakkındaki değişikliğe ilişkin tasarının Meclis'te olduğunu hatırlatan Dikilikaya, yapı denetiminde jeoloji mühendisi şartı olmadığını, yeni düzenlemeyle bunun ortadan kaldırılacağını dile getirdi.
    
Dikilikaya, ''DASK ve yapı denetim sistemi ile afet ve imar hizmetleri ticarileştiriliyor. Böylesine önemli bir konu, piyasaların ve özel işletmelerin kontrolüne terk edilmemeli. Yapı denetimi ve DASK'ın kamusal denetimde olması, halkın müşteri gibi görülmemesi gerektiği düşüncesindeyiz'' dedi.
    
Yerel yönetim kadrolarında jeoloji mühendisi bulundurulmasının önem taşıdığını ifade eden Dikilikaya, depremi riskli kılan şeylerin insan, jeolojik yapı ve bina olduğuna işaret etti. İzmir Körfezi çevresinin alüvyon arazi olması nedeniyle, bu bölgelerde deprem titreşiminin ve yıkıcı etkisinin daha fazla olacağını vurgulayan Dikilikaya, şu görüşleri dile getirdi: ''Bu nedenle, sıvılaşma riski olan bu alanlarda jeolojik ve jeoteknik etütlerin, yani zemin etütlerinin meslektaşlarımız tarafından yapılması önemli bir husus. Bunların denetimi oda tarafından yapılıyor. Ama hem kadro yetersizliği, hem de yerel yönetimlerle ilişkilerin istenen düzeyde olmaması, bazı aksaklıklara yol açıyor. Yapılar inşa edilirken zemin etütlerine önem verilmeli, sıvılaşma riskleri göz önüne alınmalı.''
    
Dikilikaya, hala daha deprem stratejisi belirlenemediğini kaydederek, ''Depremle doğrudan veya dolaylı ilişkili tüm mevzuat, 'Afet ve İmar Kanunu' ana ekseninde düzenlenecek çerçeve yasaların altında yeniden oluşturulmalıdır'' dedi.
   
''Körfez'deki binaların tümü gözden geçirilmeli''
Oda Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Kazanasmaz, İzmir'in yaklaşık üçtü birinin alüvyon zemin üzerinde kurulu bulunduğunu, bu alanların onda birinin Körfez civarında olduğunu söyledi.
    
Bu bölgedeki çoğu binanın 30-40 yıllık binalar olduğuna dikkati çeken Kazanasmaz, şöyle devam etti: ''Bu binaların inşa edildiği dönemde, zemin etüdü anlamında bir çalışma yapılmamış. Yüzde 99'unun, zemin profili ortaya konulmadan inşa edilmiş yapılar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu binaların zeminleri deniz suyunun korozit etkisine de maruz. Karşıyaka, Alsancak sahilindeki tüm binaların tamamen gözden geçirilip, depreme karşı duyarlılıklarının, dayanıklılığının tespit edilmesi şart.''
    
Kazanasmaz, bu tür zeminlere bina yapılırken, binalar arasında salınım boşluğu bulunması, bina yükseldikçe, salınım boşluğu mesafesinin artırılması gerektiğini belirterek, çok katlıdan ziyade az katlı binaların yapılması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Özellikle alüvyon kesim olan Körfez'de binaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Kazanasmaz, ''Yapı denetiminde muhakkak bizim meslek disiplinimizin yer alması lazım'' dedi.
    
Oda üyesi Tümay Tunca Işık da yapılan zemin etütleri kapsamında, zeminde oluşabilecek her türlü problem konusunda bilgi verildiğini, oturma, şişme, sıvılaşma, taşıma gücü gibi donelerin zemin etüt raporunda yer aldığını anlattı.
    
Çalışma konularının zemin-temel ilişkisi olduğunu kaydeden Işık, ''Bundan sonra yapılacak olan uygulama, projelerinin yeterliliği ve yapılıp yapılmadığının kontrolü. Ama yapı stoklarının kontrol edilmesi, bunların, özellikle de kamu binalarının ne kadar sağlam olduğu, eski yapıların günümüzde daha uzun süreli depremlerde ne gibi hasarlar görüleceği konusunda kesinlikle bir araştırma yapılması gerektiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.(AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kontör yerine 'Nah' çıktı
İzmir'de cep telefonuna para yüklemek için marketten aldığı kartı kazıyan ...
Meyve suyundan dolandırırken yakayı ele verdi
İzmir’de meyvesuyu dolandırıcılığı yapan ve hakkında üç suçtan yakalama ...
11.11.2011’de çiftler ‘EVET’ dedi
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu özel günde evlenmek isteyen çiftler ...
 
Eşit işe eşit ücret memuru memnun etmedi
Düzenlemenin daha çok yönetici mevkiinde olanların maaşlarında artış sağladığı ...
Ameliyattan çıktı yavrularını emzirdi
İzmir'de yaralı halde bulunup, Konak Belediyesi Hayvan Bakım Merkezi'ne ...
PKK'dan Kürt halkına tehdit mektubu
PKK terör örgütünün Kürt halkına nasıl zulmettiği her geçen gün daha net ...
 
Rabia'nın canının bedeli 6 yıl...
İnciraltı semtinde, bir sokak köpeğinin tel örgülerin ardından havlamasından ...
Peki sağlam raporunu kim verdi?
5.6'yla enkaza dönen Bayram Otel hakkında 'oturulabilir' raporu olduğunu ...
Üniversiteli gencin akıl almaz ölümü
Üniversitesi öğrencisi Gencay Ozan Birdal, odasında deney yaparken karıştırdığı ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva