HABERLER>SAĞLIK
30 Mart 2011 Çarşamba - 12:19

İzmirli doktorların önemli buluşu

Asistan Doktor Savaş Düzel, kemik kırıklarının tespitinden sürekli x ışınlarına mağruz kalmadan kırık tespiti yapmaya yarayan yeni bir buluş gerçekleştirdi.

İzmirli doktorların önemli buluşu

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı profesörlerinden Önder Baran'ın kemik kırıklarının tespitinde sürekli x ışınına maruz kalarak beyninde tümör oluşması, asistan öğrencilerinden birinin yeni buluşa imza atmasına neden oldu. DEÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, yaptığı açıklamada uzun kemik kırıklarının tespiti için yapılan ameliyatlarda kırık bölgesini tespit için x ışınına maruz kalındığını anlattı.

Ekip arkadaşlarından Prof. Dr. Önder Baran'ın bu tür ameliyatları sürekli yaptığını ve maruz kaldığı x ışınları nedeniyle beyninde tümör oluştuğunu anlatan Havıtçıoğlu, asistan doktorlardan Savaş Düzel'in hocasının durumuna üzülerek, ışına maruz kalmadan kırık tespitinin yapılabilmesini sağlayan yeni buluşa imza attığını kaydetti.
 
AVRUPA PATENT OFİSİNDEN PATENT ALINDI
Eski yöntemle kullanılan çivilerde kırık bölgesinin tespitinin daha zor olduğunu, x ışınlarına maruz kalındığını, bölgenin bazen bulunmasındaki sıkıntıdan dolayı kemiğin tahribata uğradığını, çeşitli komplikasyonların oluşabildiğini ifade eden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, şöyle konuştu:
''Eski çivilerde kırık bölgeler ışın verilerek tespit ediliyor ve daha sonra vidalanıyordu. Bundaki en büyük sıkıntı ışınlara maruz kalınmasıydı. Önder Hocamız da bu ameliyatları sık yapan bir arkadaşımızdı. Hocamızın rahatsızlığında bu ışınların büyük etkisi var. Yeni genç doktor arkadaşımız hocasının bu durumundan etkilenerek konuya yoğunlaştı ve bu çiviyi geliştirerek yeni bir buluşa imza attı.

Yeni sistemde çivinin içerisinden geçen teller herhangi bir ışın vermeden kırık bölgeyi buluyor. Radyasyon verilmeden daha hızlı şekilde, komplikasyonsuz operasyonun yapılma imkanı doğuyor. Daha önceki çiviyle bunun malzemesi aynı. İç dizaynı yaptık, biyomekanik araştırma grubuyla mekanik yüklemelerini yaptık ve prototipler üzerinde deneyler yaptık. Kesilmiş insan bacaklarında ön denemeler yapıldı. Hayvan deneyi çalışmalarıyla birlikte bu geliştirildi. Çok Kanallı, Kendinden Kılavuzlu İntramedüller Tespit Çivisi için TÜBİTAK'ın desteğiyle Avrupa Patent Ofisi'nden patent aldık.''
    
ÖNCEDEN 3-4 SAAT SÜRÜYORDU ŞİMDİ YARIM SAATTE YAPILABİLCEK
Prof. Dr. Havıtçıoğlu, daha önceki çivide kırık bölgesini bulup orayı vidalamanın 3-4 saati aldığını, yeni buluşma ameliyatın yarım saat gibi kısa bir sürede tamamlanabildiğini söyledi.
Yeni sistemle çivi içerisindeki kanallardan geçen tellerin, kırık bölgesini radyasyona maruz kalmadan bulacağını belirten Prof. Dr. Havıtçıoğlu, şöyle devam etti:

''Hem kemik tespit problemleri önleyecek, hem çeşitli komplikasyonların oluşmasının önüne geçecek. En önemlisi de x ışınlarına maruz kalınmayacak. Yurtdışında yeni geliştirilen sistemlerden bu sistem daha kolay ve güvenli. Üstelik daha ucuz olabilecek. Böylece ekonomik katkıda bulunulacak. Bundan sonraki aşamada bu ürünün sanayiye dönük olarak üretilmesi aşamasına gelindi. İnsanlarda kullanımı için Etik Kurul kararını bekliyoruz.''
    
''SAVAŞAN ÖNDER ÇİVİSİ''
Prof. Dr. Baran'ın beyin tümörüyle mücadele ettiğini ve ameliyat edildiğini, kemoterapi, radyoterapi aldığını anlatan Havıtçıoğlu, ''Bu yeni buluşa ''Savaşan Önder Çivisi'' adını vererek hocamıza ithaf ettik. Hocamıza hastalığında destek vermek için bu buluş ortaya çıktı. Hocamız benim beynimin yarısı diyebileceğim kadar değerli bir bilim adamıdır. Kendisinin sağlığına kavuşmasını diliyoruz. Bir hastalık, bir buluşa neden oldu'' dedi.

Dr. Savaş Düzel ise bu tür ameliyatlarda sürekli radyasyona maruz kalınması ve hocasının da ışınlar sonucunda beyin tümörü rahatsızlığına yakalanmasının kendisini etkilediğini anlattı. Radyasyonsuz yeni bir yöntemin olabileceği düşüncesini sürekli taşıdığını ve bunun üzerine çalışma yaptığını dile getiren Düzel, yeni buluşa imza atarak bunu hocasına ithaf etmelerinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Önder Baran'ın eşi Mine Baran da ''Eşime ekip arkadaşlarının yaptığı buluşu anlattım ve bunu kendisine ithaf ettiklerini söyledim. Çok mutlu oldu'' dedi. Öte yandan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ile DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, buluşa imza atan Havıtçıoğlu ile Dr. Savaş Düzel'e ve Prof. Dr. Önder Baran'ın eşi Mine Baran'a teşekkür belgesi verdi. (AA Razaman Ercan)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
günter okur 30 Mart 2011 Çarşamba 21:34

bu ülkenin böyle doktorlara ihtiyacı var kutluyorum

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Radyasyon aşısı bulundu
Rus bilim adamlarının geliştirdiği aşı nükleer santral yüzünden radyasyon ...
Alerjisi olanlar sabah pencere açmasın
Pek çok insan sabahları uyanır uyanmaz ortamı havalandırmak için pencereleri ...
Bedava ilaca yoğun talep
Sağlık Bakanlığı’nın sigara bırakma ilaçlarını ücretsiz vermesi, sigara ...
 
Gırtlak naklinin de önü açıldı
Türkiye'de ilk çift kol naklini Doç. Dr. Ömer Özkan, ‘Kompozit Doku Nakli ...
Hepatit B hızla artıyor
Kronik Hepatit B, yaklaşık 400 milyon vaka sayısıyla dünyanın en yaygın enfeksiyonlarından biri.
SSPE önlenebilir bir hastalık
Çocuk Nöroloğu Prof. Banu Anlar, kızamık geçiren çocuklarda görülen ve ...
 
Yüz ve kol nakline onay
Ulusal Organ ve Doku Koordinasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, ...
Kanseri yavaşlatan bileşen keşfedildi
Johns Hopkins Medicine’da görevli bilim insanları kanserli hücreler üzerinde ...
En büyük onkoloji hastanesi yapılıyor
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İnciraltı Yerleşkesi Sağlık Kampüsü'nde ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva