HABERLER>EKONOMİ
16 Şubat 2012 Perşembe - 14:56

İzmir yerli vagon için ‘babayiğit’leri arıyor!

Başbakan Erdoğan’ın Ankara Metrosu için yerli şartı aramasından sonra İzmirli sanayicilerin gözü vagon imalatına çevrildi.

İzmir yerli vagon için ‘babayiğit’leri arıyor!

ERKAN İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ – Ankara Metrosu ihalesine getirilen "yerli" şartı İzmirli sanayicileri harekete geçirdi. Yerli tramvay ve metro vagonu üretiminden İzmir’in pay alması için kurulan Ulaştırma Sanayi Çalışma Grubu, yerli otomobildeki ‘babayiğitler’ gibi, vagon imalatı için de babayiğitleri bir araya getirecek.
 
Ulaştırma Bakanlığı, Ankara Metrosu'nun 324 setlik vagon ihalesini 14 Şubat'a yapacağını açıklamış ve 29 Aralık'ta yapılan açıklamayla duyurulan ihale şartnamesine göre 324 set 29 ayda teslim edileceğini duyurmuştu. Vagonların ilk 75'inin teslimi 14 ayda yapılacak. Kalan 249'unun teslimi ise kademe kademe 29 ayda tamamlanacak. Ancak bakanlık ihaleye bir de şart koydu; "İlk 75 setin üretiminde yerli katkısı yüzde 30, sonrakilerde yüzde 51 olacak”.
 
İşte bu yerli üretim oranıyla birlikte, 10 yılda 20 milyar dolara yakın bir pazarın sektörde İzmirlilerin pay alması için, Ege Bölgesi Sanayi Odası çatısı altında kurulan, Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği Genel Sekreteri Ahmet Gök, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, EBSO Meclis Üyesi Atilla Üner’den oluşan Ulaştırma Sanayi Çalışma Grubu çalışmalarına hızlı bir şekilde başladı.
 
Bu çerçevede, Ulaştırma Sanayi Çalışma Grubu ve Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği Genel Sekreteri Ahmet Gök, Ankara'daki vagon ihalesini kazanan firmanın temsilcileri ve ile Egeli sanayicileri bir araya getirerek önemli bir işe de imza atmış olacak.
 
20 MİLYAR DOLARLIK BÜYÜK SEKTÖR
Ulaştırma Sanayi Çalışma Grubu’nun başına getirilen EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, vagon imalatının Ege’ye gelmesi durumunda sanayicilere büyük bir çığır açacağını belirtti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın metro aracı ihalelerinde yüzde 51 oranında yerli katkı payı kullanmaları şartının çok önemli olduğunu anlatan Gökçüoğlu, "Çalışma grubu olarak ilk toplantımızı yaptık. Öncelikle bölgemizde bu konuda üretim yapabilecek firmaları ortaya çıkaracağız. İzmirli sanayicilerin 20 milyar dolarlık pastadan pay alacağına inanıyoruz" dedi.
 
TCDD'ye ait halen bin 100 adet yolcu vagonu bulunduğunu, Türkiye'nin demiryolu yük taşımacılığı payının yüzde 3-4 seviyesinde olduğuna işaret eden Gökçüoğlu, 2023 yılı demir yolu yük taşıma hedefinin ise yüzde 15 olduğun söyledi. Bu nedenle 60 bin adet muhtelif yeni yük vagonuna ihtiyaç duyulacağını anlatan Gökçüoğlu, "Yerli üretimin gelişmesi ve bu sayede cari açığında düşürülmesine büyük katkı sağlayacak bir sektörden bahsediyoruz. 2023 yılına kadar 2 bin 600 yeni yolcu vagonunun üretilmesi gerekiyor. Halen 10 bin 800 kilometre olan demiryolu hattı uzunluğunun da 2023 yılında 25 bin 940 kilometreye çıkarılmasını hedefleniyor" dedi.
 
SADECE ADAPAZARI
Türkiye’de sadece Adapazarı’nda, Türk ve Kore ortaklığı ile kurulan EUROTEM A.Ş.’nin hızlı tren setleri ve metro araçları üretim tesislerinin olduğunu ifade eden EBSO Meclis üyesi Atilla Üner ise, “İzmir olarak bu işe öncülük yapalım. Bu yatırımları İzmir’e getirelim. Böylece İzmir’e, Ege’ye değişik bir kapı açmış olacağız. Ayrıca, Irak, Libya, Suriye tamamında yer altı genişleme yok. Oralara yapılacak ihracatla Türkiye’nin cari açığı bile kapatılabilir” dedi.
Üner, Ulaştırma Sanayi Çalışma Grubu olarak bir yol haritası belirleyeceklerini ifade ederek, Egeli sanayicileri bu tür üretimlere yönlendirmek istediklerini anlattı. 10 yılda 20 milyar dolara yakın bir pazarın söz konusu olduğuna işaret eden Üner, yılda 2 milyar dolarlık pastadan Egeli firmaların yüzde 1 pay almalarının bile 20 milyon dolarlık bir iş hacmi yaratacağını vurguladı.
 
İSTİHDAM ARTACAK
Raylı Ulaşım Sistemleri Derneği Genel Sekreteri Ahmet Gök ise, metro ve tramvay projelerinde araçların yerli oranının artırılması için yaptıkları mücadelenin sonucunu aldıklarını belirterek, Binali Yıldırım'a teşekkür ettiklerini söyledi. DLH tarafından ihale edilen Ankara Metrosu'nun 324 metro aracı ihalesinin önümüzdeki günlerde yapılacağını ve ihaleye katılacak firmalardan yüzde 51 yerli katkı isteneceğini açıklayan Gök, özellikle yabancı firmaların bu sayede Türk ortaklık kuracağını ve Türkiye'de bunun için tesis kurmak zorunda kalacağını kaydetti. Bu sayede hem istihdam sağlanacağını hem de ülkenin daha az döviz kaybına uğrayacağını anlatan Gök, öncelikle Ankara'daki vagon ihalesini kazanan firmanın temsilcileri ile Egeli sanayicileri biraraya getirerek işbirliği imkanlarının geliştireceklerini sözlerine ekledi.
 
Dünyada en yüksek üretim Alstom'da
Şirket Üretim*
Alstom 2.500
Mitsubishi 2.400
Bombardier 2.000
Hyundai Rotem 1.000
Siemens 500
Stadler 100
Skoda 100
CAF 100
*Yıllık kapasite Bilgiler ASO'dan derlenmiştir.
 
En çok vagon New York'ta
Paris 3.450
Londra 4.900
NewYork 6.400
İstanbul 280
İstanbul* 3.204
Vagon set sayısı *2023 hedefi

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnternetten alışverişte ilk 10 güne dikkat!
Türkiye'de yüz milyonlarca liralık ciroya sahip olduğu halde, yasal düzenlemeleri ...
İTO üyeleri atık yönetimi konusunda bilgilendirildi
İzmir Ticaret Odası üyelerini, ambalaj ve tehlikeli atıklar konusunda ...
Yerli ilaca devlet desteği geliyor
İlaç üretiminde kullanılan ana girdilere uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı yüzde 8'e çekilecek.
 
İzmirli Aspar'ın alyansları 'dünyanın eline' düştü!
17 sene önce Savaş Kuru tarafından kurulan Aspar Kuyumculuk, 26 deneyimle ...
İzmirli odalar kent projeleri için bir araya geldi!
İzmir Alsancak Kruvaziyer Limanı ve Dalgakıran Projeleri değerlendirme ...
İzmir'in Paris ofisi 10 güne kadar hazır!
EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener, Paris'in en prestijli ...
 
Ege, denizde 'tam yol' gidiyor
Bölgenin limanları, devam eden ve planlanan yatırımlarla 1.5 milyon TEU ...
2011 yılında Yunan adalarına akın ettik
Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris, Türk vatandaşları ...
6. IF Wedding'ten görkemli açılış
İzmir'de altı yıl önce başlayan ve Avrupa çapında bir fuar haline gelerek ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva