HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Mayıs 2011 Cumartesi - 11:36

İzmir 'üç fidanı' unutmadı

İzmirli belediyeler, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı etkinliklerle andılar.

İzmir  üç fidanı  unutmadı

İZMİR - Bayraklı Belediyesi, 39 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı Yamanlar Nazım Hikmet Rekreasyon alalında düzenlenen konserle andı.  Gecede sahne alan Alaaddin Us, Nihat Aydın ve Cevdet Bağca türkülerini üç fidan için seslendirdi. Üç fidan’ı unutturmayacaklarını söyleyen Başkan Hasan Karabağ, “Denizlerin isminden korkanlar bu ülkenin aydınlık geleceğinden korkan, karanlık kafalı, faşist ve gerici yobazlardır. Yamanlar Bayraklı’ya, Bayraklı İzmir’e, İzmir Türkiye’ye yön verecektir” dedi.

Anma Konseri hayatlarını yitiren tüm devrimciler adına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından Alaaddin Us sahne aldı. Us, rekreasyon alanını dolduran binlerce Bayraklılıya türkülerle seslendi. Üç fidan için bir araya gelen vatandaşlar Us’un söylediği türkülere hep bir ağızdan eşlik etti. Us, “Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in bugün aslında doğum günü. Her devrimci öldüğünde aslında yeniden doğar. Bunu unutmayın. Onlar şimdi 39 yaşındalar” diye konuştu.  

Denizlerin isminden korkuyorlar
Us’un ardından Başkan Hasan Karabağ Bayraklı Halkına seslendi. Sözlerine Nazım Hikmet’in şiiriyle başlayan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Düşmesin bizimle yola, evinde ağlayanların gözyaşlarını boynunda ağır bir zincir gibi taşıyanlar. Bıraksın peşimizi kendi yüreğinin kabuğunda yaşayanlar. Ve şöyle devam ediyordu. Akın var güneşe akın. Güneşi zapt edeceğiz. Güneşin zaptı yakın. Son günlerde solun kalesi İzmir’i aralarında kadınların da bulunduğu bürokratların ofislerine görüntü alan cihazlar koyarak yıkmaya çalışıyorlar. İzmir’i kimse yıkamaz. İleri demokrasi, namus ve kadın diyeceksiniz. Sonra da kadının odasına gözetleme cihazı koyacaksınız. Hangi anayasada, ileri demokrasilerde var bu. İzmir nasıl ulusal kurtuluş savaşında emperyalizme kurşunu sıkan Hasan Tahsin’in bastığı topraklarsa Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in tam bağımsız ülküsünün doğduğu topraklardır. Denizlerin isminden korkanlar bu ülkenin aydınlık geleceğinden, karanlık kafalılar, faşist, gerici ve yobazlardır. Yamanlar Bayraklı’ya, Bayraklı İzmir’e, İzmir Türkiye’ye yön verecektir” dedi.

Us’un ardından Umuda Ezgi olarak bilinen Nihat Aydın sahneye çıktı. Uzun söze gerek yok diyen Aydın, “Bizler böyle gecelerde bulunmaktan ve sizlerle devrimcileri anmaktan her zaman gurur duyduk. Devrimciler ve niceleri öldürülmüş olsalar bile onların önünde saygıyla eğilmeye devam ediyoruz” dedi. Aydın daha sonra son albümünden seslendirdiği türkülerle kendisini dinleyen binlerce hayranını mest etti.

Anma gecesinin sonunda ise Cevdet Bağca sahneye aldı. “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için ‘Onlar sizleri yıldızlardan izliyor’ diyen Cevdet Bağca “Tüm türkülerimizi bugün devrimciler anısına söylüyoruz.  Geçen yıl yine burada, karakol karşısında mücadele türküleri söyleyeceğim hiç aklıma gelmezdi demiştim. Başkanım da söz vermişti. Ona sözün tuttuğu için teşekkür ederim” dedi. Bağca’nın çıkmasıyla alanın heyecanı doruğa ulaşırken, Türkülere hep bir ağızdan eşlik eden Bayraklılar sık sık üç fidan için slogan attı. 

 

BUCA 'ÜÇ FIDANI' SUAVİ'YLE ANDI
Buca Belediyesi’nin düzenlediği “Emek Haftası” etkinlikleri çerçevesinde Sanatçı Suavi Eski Buca Stadı’nda binlerce genç ile buluştu. 6 Mayıs’ta Buca’da sahne almanın mutluluğunu ve hüznünü bir arada yaşadığını belirten Suavi, “Şarkışla” türküsünü büyük bir koro eşliğinde söyledi.

Suavi, “Tam bağımsız Türkiye” özlemi ile yola çıkan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte bu ülke için yitirilen tüm devrimcileri andığını belirtirken, “Deniz’leri son yolculuğunda uğurlayan Halit Abi’yi (Çelenk) kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum” dedi.

CHP Buca İlçe Başkanı Selim BOzdağ, Belediye ve İl Genel Meclisi üyeleri ve CHP Milletvekili adaylarından Erdal Aksünger’in de izlediği konserde konuşan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, böylesi özel bir günde sanatçı Suavi’yi ağırlamanın onurunu yaşadığını söyledi. Tatı, 40 yıl önce Deniz Gezmiş’in “Koskoca hükümet tüm işini gücünü bırakmış bizi kovalıyor” dediğini anımsattı, 40 yıl sonra Türkiye’nin aynı noktada olduğunu ifade etti. Darağacına giden üç fidan anısına, konsere katılanlara fidan dağıtıldığını söyleyen Başkan Ercan Tatı şunları söyledi:
“Gençliğimiz bizim fidanlarımız. Bu fidanlar büyüyecek ve bizim geleceğimiz olacak. 1971’de sahnede gördüğünüz filmde (Düşünceye Özgürlük) sloganı yazıyordu. O tarihte düşünceye özgürlük yokmuş. Şimdi ise düşünceye özgürlük olmadığı gibi, yazmakta yasak. Peki 40 yıl öncesinden bugünün ne farkı var. Ve 40 yıldır bizi bu insanlar yönetiyor.”
 
Sanatçı Suavi gibi önemli isimleri Buca’da bugüne dek kutlanmayan 1 Mayıs gibi günlerde halkla buluşturduklarını da anımsatan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’ya teşekkür eden Suavi, yıllar sonra ilçede kültürel etkinliklerde önemli bir anlayış değişikliği yaşandığın söyledi. Buca Stadı’nda daha sonra Suavi birçok parçasını kalabalık ile seslendirdi.



NİHAT BEHRAM KARABAĞLAR’DA ‘ÜÇ FİDANI’ ANLATTI
Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen, 68 kuşağının önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın ölüm yıl dönümü etkinliklerine katılan yazar Nihat Behram, haksızlık ve adaletsizlik karşısında tepki göstermenin bir insanlık görevi olduğunu belirtti.
 
CHP İzmir birinci bölge üçüncü sıra milletvekili adayı Prof. Dr. Oğuz Oyan, belediye başkan yardımcıları, il genel ve belediye meclis üyeleriyle vatandaşların katıldığı söyleşi de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının tam bağımsız ülke mücadelesi bir kez daha dile getirildi. Halkın özgür, bağımsız ve demokrat bir ülkede yaşaması için çabalayan üç önderin mücadelelerini ve idama gidiş süreçlerini konu alan, toplumda geniş yankı uyandıran "Darağacında Üç Fidan" adlı kitabın Yazarı Nihat Behram da yaptığı konuşmayla önemli mesajlar verdi.
 
Karabağlar Belediyesi Çalıkuşu Kongre ve Nikah Salonu’nda gerçekleşen söyleşi de Cumhuriyet dönemi toplumsal, siyasi hayatımızı derinden etkileyen ve kendisinden sonraki kuşaklara ilerici, devrimci ve yurtsever görüşleri ile yön veren 68 kuşağının önderlerini bir kez daha saygıyla anıldı. Programda konuşan Behram, haksızlık ve adaletsizlik noktasında kimsenin sessiz kalmaması gerektiğine dikkat çekti. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın onurlu mücadelesine ancak bu şekilde sahip çıkılacağına ve daha ileri bir noktaya taşınacağına vurgu yapan Behram, “Toplumun her alanında mücadele için bir sebep var. Nükleer santraller, çiftçilerin üreticilerin yaşadığı sıkıntılar bunlardan bazıları. Bu sebeple uykuya yatmaya kimsenin hakkı yok. Devraldığımız mücadeleyi daha ileri götürmeliyiz. Yaşadığımız toplumun alçaklarına baş kaldırmak karanlığa ışık olmaktır. Kendimize soracağımız ‘Ben ne yapmalıyım?’ sorusuna muhakkak verilecek bir yanıt vardır” dedi. Deniz Gezmiş’in üniversite yıllarından arkadaşı olduğundan Prof. Dr. Oyan ise tam bağımsız ülke mücadelesinin bugünde devam ettiğini belirtti. Program sırasında yayınlanan görsel sunum da izleyicilere duygusal anlar yaşattı. Etkinlik sonunda Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Üzün, Behram’a çiçek ve teşekkür plaketi takdim etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adil 7 Mayıs 2011 Cumartesi 23:57

Anlamıyorum bazı şeyleri.CHP li başkanlar ne yapsa yaranamıyor bazılarına.Böyle anlamlı bir günü anmak kadar güzel birşey olurmu.Emeği geçen herkese teşekkürler.

Yorumu oyla      23      9  
TAYLAN 7 Mayıs 2011 Cumartesi 15:01

BU BELEDIYE BAŞKANLAR FIDANLARI AGZINA ALMASINLAR.ONLARIN SIRTINDANDA SİYASET YAPMAYA HAKLARI YOKTUR.ONCE KAPININ ONUNE KOYDUKLARI EMEKCILERINE HESABINI VERSINLER.HANI HALKCIYDILAR HANI EMEK EN YUCE DEGERDI,SAYIN KILICTAROĞLUNDA REKLAMLERDA ÇOÇUKLAR AC YATMAYACAKTI.BU İŞÇILERIN ÇOÇUKLARI HEP AC YATIYORKI.

Yorumu oyla      17      18  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'tan annelere özel sergi
Halk Üniversitesi kapsamında Anneler Günü’ne özel olarak hazırlanan “Konaklı ...
Ödemeler artık daha kolay
Konak Belediyesi Konak’ta yaşayanların torba yasası nedeniyle vergi ödemelerini ...
Kocaoğlu yeniden Ege Belediyeler Birliği Başkanı
Ege Belediyeler Birliği’nin 2011 yılı olağan meclis toplantısında yapılan ...
 
Körfez’e “istasyon” kuruluyor
Deniz Bilimleri Enstitüsü ile yeni bir protokol daha imzalayan İzmir Büyükşehir ...
Bu tatlara doyum olmadı
Karşıyaka Belediyesi’nin ikincisini düzenlediği Ege Zeytinyağlı Yemekler ...
Gençlik Haftası fotoğraf yarışmasıyla başlıyor
16-19 Mayıs tarihleri arasında çeşitli organizasyonların düzenleneceği ...
 
Kürüm’ün ‘amatör’ desteği sürüyor
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, amatör spor kulüplerine spor ...
“Kardeş Kitap” kampanyasına destek geldi
Karşıyaka Kent Konseyi öğrenci meclisi üyesi olan beş öğrenci “Kardeş ...
'Arkadaşlarım çete reisi olamaz!'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sabah saatlerine kadar ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva