HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Ekim 2011 Cuma - 19:13

İzmir-Manisa ve Kütahya Planı’na yargı şoku

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

İzmir-Manisa ve Kütahya Planı’na yargı şoku

Fatih Yapar/Egedesonsöz- İmar planları açısından bölgesel bazda bakıldığında en üst ölçekli plan olan Çevre Düzeni Planları ile ilgili yaşanan sorunlar devam ediyor. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan 1/100 bin ölçekli İzmir-Manisa ve Kütahya illerini kapsayan Çevre Düzeni Planı hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verildi.
 
İŞLEMLER DONDU
TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan davada çok önemli bir gelişme yaşandı. Üç ilin planlarını ilgilendiren en üst ölçekli planın işlemlerinin tamamı durduruldu. İzmir-Manisa ve Kütühya Belediyeleri tarafından yapılan 1/25 bin ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar Planı ve 1/5 bin ölçekli imar planları tamamen etkisiz hale geldi. Üç ili ilgilendiren planda yürütmenin durdurulması kararı problem yarattı.
 
GEREKÇE: “BÖLGE FARKI”
Çevre düzeni planı için verilen yürütmenin durdurulması kararında en büyük gerekçeyi üç ilin birbirinden bağımsız olması yer aldı. Kütahya’nın hem ekonomik hem de sosyal olarak İzmir ile aynı planda gösterilemeyeceği ifade edildi. Kütahya’nın yaptığı alt ölçekli planlar ile İzmir ve Manisa’nın yaptığı alt ölçekli planlarda doku uyuşmazlığının oluştuğu fikri ortaya çıktı. Ayrıca İzmir ve Manisa’ya sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan en yakın yerin Uşak ve Afyon olmasının da altı çizildi.
 
PLAN İKİ İLİ KAPSAYABİLİR
Plana her açıdan ciddi eleştirilerin olduğunu ifade eden Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Gökhan Erkan, “Yürütmenin durdurulması kararından sonda planın iptalini bekliyoruz. Üç ilin her şeyi birbirinden farklı. Kütahya’nın planlardan çıkartılması gerekir. Planlara sadece arazi kullanımı açısından bakılmış. Plan yapılırken bölge tanımlanması yanlış yapıldı. Kütahya, İzmir’in etki alanında değil. Belki de 100 bin ölçekli plan sadece Manisa ve İzmir illerini ilgilendirecek. Plandan Kütahya’nın çıkartılması gündeme gelebilir. Bizim için bu çok önemli bir gelişme. Üst ölçekli planların alt ölçekli planlara uyumu konusunda ciddi sıkıntılar ve büyük problemler vardı” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mustafa şenbahar 29 Ocak 2012 Pazar 20:57

ben size katılmıyorum nedeni karaburun ilçesi yayla köyünde izmir il özel idaresi chp nin çoğunlukta olduğu il meclis üyeleri tarafından kabul edilen rüzgar enerji firması lehine yapılan plan tepeboz yayla parlak köyleri hudutları içine alan plan bilirkişi raporunda şehircilik ilkelerine aykırı mera bötünlüğünü bozan tarım arazilerini bozan sosyal yaşamı döşünülmemiş başka firma yatırım yapmasın diye kamu yararı yoktur denilmiş 2080 adet zeytinimiz söküldü zeytin yasasına rağmen ağaçlandırmaya v

Yorumu oyla      13      6  
mustafa şenbahar 29 Ocak 2012 Pazar 20:32

iptal davası çok iyi olmuş izmir ili karaburun ilçesi yayla köyünde izmir il özel idaresi rüzgar enerji firması lehine parlak tepeboz yayla köylerini kapsıyacak şekilde imar ve revizyon planları yaptı hem imar yasasına eklenen 2008 tarihinde ağaçlandırmaya verilen hazine arazileri imar planıyla başka amaca ayrılamaz hökmüne rağmen önüne gelen firmalar lehine plan yapıyor allah aşkına karaburunda enerji savaşı başladı firmalar arasında başka firma bu sahalara girmesin diye sehircilik ilkesine so

Yorumu oyla      13      6  
hüseyin ahmetoğlu 22 Ekim 2011 Cumartesi 09:35

yetti ama ya bu stk lılardan bıktık ama ya .bu kadarı da fazla .mahkemeler zaten böyle bir şey beklıyor.savcı ne anlar tapudan, imardan,çevreden,yapıdan,projeden sırf hükümete balta olsun diye engel koyuyorlar yazıklar olsun bu tür anlayışa.kremlim yıkıldı bunlar bunların kalıntılarını sürdürüyorlar

Yorumu oyla      13      11  
nilaysermikökkılınç 21 Ekim 2011 Cuma 23:01

Çevre Ve Orman Bakanlığının yaptığı 1/100.000 lik Kütahya-Manisa-İzmir çevre düzeni planına karşı Odalardan başka İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kendi ilçeleri kapsamında İlçe Belediyeleri de iptal davası açmıştı.2010 yılı başlarında açılan davada yürütmeyi durdurma kararı 2011 yılı sonunda neredeyse iki yıla yakın bir süreçte verilmiş oluyor. Davanın esası hakkında yargı süreci ne kadar zamanda tamamlanabilir ? hukukçular iyi bilir ! Yerinden yönetim ilkelerine uyulmadığında ,STK ların ve yerel yönetimlerin kent hakkındaki plan kararlarında söz hakkı olmayınca ve kentlere sadece Merkez’den bakıldığında daha önce de belirtmiştik İzmir –Manisa ve Kütahya bir görülebiliyor ne yazık ki ! Bugün ise Bakanlıklar da ikiye bölündü.Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman Ve Su İşleri Bakanlığı oldu.Bana göre kenti kilitlememek adına yapılacak en doğru şey,davanın sonlanmasını beklemeden mahkemenin yürütmeyi durdurma karar gerekçelerini yerine getirmek ve yeni bir Çevre Düzeni Planı yapmak olabilir ancak !

Yorumu oyla      18      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta inanç turizmine ilk adım
Konak’ta bulunan Ets Hayim Sinagogu için Konak Belediyesi, ABD Ankara ...
Karşıyaka ve Medical Park el ele verdi
Karşıyaka’da yeni hizmete giren Medical Park, Karşıyaka Belediyesi ile ...
Kadınlar Güzelyalı’da buluştu
Başkan Tartan: “Kadınımızın sorunlarını çözmeye yönelik, kadını yücelten, ...
 
İlçe belediyelere SGK uyarısı
SGK prim borcu olan ilçe belediyeler, haciz tehlikesi ile karşı karşıya ...
Kocaoğlu'dan 5 aylık ulaşım ricası
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmirlilerden beş ay boyunca ...
Selçuk Kaymakamı Boyacı’dan belediyeye ziyaret
Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı Selçuk Belediyesi’ni ziyaret etti. Tüm birimleri ...
 
Balçova Kız Yurdu'nu Kılıçdaroğlu açacak
Türkiye’de bir belediye tarafından yapılmış en büyük kız öğrenci yurdu ...
Konak’tan önemli sempozyum
Konak Belediyesi Toplumsal Cinsiyet eşitliği Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor.
Otobüsten define çıktı
Belediye otobüslerinde unutulan ya da düşürülen ve yıllardır sahibi çıkmayan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva