HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Temmuz 2011 Pazartesi - 11:16

İzmir Kent Konseyleri Birliği’nden önemli karar

Bornova’da toplanan İzmir Kent Konseyleri Birliği, kent içinde kalan kum ve taş ocağı işletmeleri ile çimento fabrikalarının kapatılarak yerleşim yerleri dışına taşınması için yerel yönetimlere tavsiye kararı aldı.

İzmir Kent Konseyleri Birliği’nden önemli karar

İZMİR - İzmir Kent Konseyleri Birliği”nin 10. toplantısı Bornova Evka4’deki Şahin Tepesi Restoran’da yapıldı. Aliağa, Bayraklı, Balçova, Bornova, Buca, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar ve Urla Kent Konseyleri Başkanları ile Genel Sekreterlerinin katıldığı toplantının ev sahipliğini Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır yaptı. İzmir Kent Konseyleri Birliği Genel Sekreteri Deniz Tolga İnci’nin yönettiği toplantının ana gündem maddelerini taş ve kum ocağı işletmeleri ile çimento fabrikalarının kent dışına çıkarılması, Aliağa Termik Santrali ve EXPO 2020 adaylığı konuları oluşturdu.
 
Kent içinde kalan taş ve kum ocakları ile çimento fabrikalarının büyük bir çevre kirliliğine yol açtığı yönünde görüşler açıklayan kent konseyleri başkan ve temsilcileri bu konuda harekete geçilmesini istedi. Toplantıda taş ve kum ocakları ile çimento fabrikalarının kent dışına taşınması konusunda yerel yönetimlere tavsiye kararı alındı. EXPO 2020 adaylığının da İzmir için öneminin gündeme geldiği toplantıda birlik olarak bu organizasyona İzmir’in ev sahipliği yapması için yapılacak tüm çalışmalara destek olunacağı belirtildi. İzmir’in en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan kent konseylerinin kararları yerel yönetimler tarafından öncelikli olarak ele alınarak değerlendiriliyor.
 
Kent Konseylerinin büyük emeklerle oluştuğunu ifade eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Bizler Belediye Başkanları seçimle gelip yasalara tüzüklere bağlı olarak çalışırız. Biz, kentimizi katılımcı bir anlayışla yönetmek istiyoruz. Halkın yönetime doğrudan katılımını sağlayacak yapıları oluşturup destekliyoruz. İşte kent konseyleri de bu yapıların en önemlileri arasında yer alıyor. Bu yüzden kent konseylerinin aldığı kararlar çok önemli. Biz, Bornova’da onların kararlarını belediye meclisine getirip gündeme alıyoruz” dedi.
 
Taş ocakları sorununun İzmir’de uzun yıllardır çözüm beklediğini hatırlatan Bornova Kent Konseyi Başkanı ve Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi şöyle konuştu: “Buradaki sıkıntı ruhsatlandırmanın il genel meclisinden il özel idaresine geçmiş olmasıdır. Bu sorun tüm İzmir’in sorunudur ve acilen çözülmelidir.” Çiftçi, EXPO 2020’nin ev sahipliğinin ülkemizin ve İzmir’in tanıtımı ve ekonomisi için bir dönüm noktası olabileceğini sözlerine ekledi.
 
Birlik Üyeleri toplantının ardından İzmir’de yerleşik yaşamın en az 8500 yıl öncesine dayandığını kanıtlayan kalıntıların çıkarıldığı Yeşilova Höyüğü’nü, Kazı Başkanı E.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin’in rehberliğinde gezdi. Gezi sonrasında EXPO 2020 sunumunda Yeşilova Höyüğü’nün de olmasının önerilmesi kararlaştırıldı.
 
Birlik toplantısı, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın da katıldığı Şahin Tepesi Restoran’da yenilen akşam yemeği ile sona erdi. Yemek esnasında Birlik Dönem Sözcüsü Aliağa Kent Konseyi Başkanı Yakup Öztürk, Başkan Sındır’a demokrasiye katkıları nedeniyle birlik adına plaket sundu.

İŞTE ALINAN KARARLAR
EXPO 2020’nin İzmir’e Kazandırılması için İzmir Kent Konseyleri Birliği üzerine düşenleri gençlik ve kadın meclisleri başta olmak üzere tüm dinamikleri ile yapmaya hazırdır. Öncelikle EXPO konusunda bilgilenme yapılacak ve EXPO 2020 Birliğin sürekli gündem maddesi olacaktır. Bu süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde birlikte hareket etmeli, organizasyon da çok başlı bir görüntü vermemelidir.
 
İzmir’de özellikle Bornova’da yer alan ve günlük yaşamda kum ve taş ocakları olarak ifade edilen kırma eleme ve mıcır tesisleri ile Çimento fabrikaları halk ve çevre sağlığını olumsuz etkilemektedir. Halk sağlığı ve çevre sağlığını ciddi derecede tehdit eden, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen ve yerleşim yerleri ile iç içe olan, bu tesisler bir an önce kapatılmalı, kapasite artırım talepleri reddedilmelidir. Yerleşim alanlarına dışına çıkartılacak bu tesislerin taşınacağı yerler su havzaları doğal ve kültürel sit ile tarım alanlarına etki etmeyecek yerler olmalı, en iyi teknolojiler kullanılarak işletmeye açılmalıdır. Ruhsatlandırmalarda İl Özel İdaresi İl Genel Meclisinin görüşünü alacak şekilde mevzuat değişikliği yapılmalıdır.
 
Aliağa’da ENKA Holding tarafından kurulacak Termik Santrali ile ilgili süren davanın keşfinin yapılacağı 28 Temmuz Perşembe Günü Kent Konseyleri Pankartları ile keşif mahallinde izleme yapılacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir'de 'hep beraber spor'
Belediye tarafından eğitmen ve müzik eşliğinde yapılan spor etkinliği, ...
Büyükşehir desteğe devam ediyor
Dini bayramlar öncesinde ekonomik gelir düzeyi iyi olmayan ailelere yardımı ...
İZSU'dan 280 milyonluk kredi isteği
İZSU Genel Müdürlüğü il genelinde yapacağı yatırımlar için İller Bankası’ndan destek istedi.
 
Bayraklı’nın çocukları sanata çok meraklı
Bayraklı Belediyesi Kültür Müdürlüğü Drama Kursiyeri çocuklar, Heykeltraş ...
Evden 7 ton çöp çıktı!
Çiğli Belediyesi tarafından Köyiçi Mahallesi’ndeki bir çöp ev saatler ...
31 kuyu açıldı Torbalı susuz kalmadı
Büyükşehir su sıkıntısı çeken Torbalı’ya son 7 yıl içinde 31 kuyu birden ...
 
'Ekmeğe zam yapanı yakarım'
Çeşme’de ekmek 1 lira olunca İzmir’de de zam kıpırdanmalarının başlaması ...
Yassıcada'ya 5 haftada 30 bin kişi geldi
Büyükşehir günübirlik tatil merkezi Yassıcaada’ya sürpriz bir ziyaret ...
Kıyı belediyecilerinin Alanya çıkarması
Türkiye Belediyeler Birliği, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Doğu - Batı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva