HABERLER>GÜNCEL
4 Haziran 2011 Cumartesi - 11:50

İzmir’in yarısını ilgilendiren karar

Bornova’da yaşanan hava kirliliği nedeniyle vatandaşların sürekli tepki gösterdiği Çimentaş beton fabrikası 20 milyon dolarlık teknoloji yatırımı yapacak.

İzmir’in yarısını ilgilendiren karar

Fatih Yapar/Egedesonsöz - Resmi kayıtlara göre 470 bin insanın yaşadığı üniversiteler başta olmak üzere alışveriş merkezleri ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte 1 milyon hareketli nüfusun olduğu İzmir’in en önemli ilçelerinden olan Bornova’nın hava kirliliğini önleme yolunda önemli bir karar çıktı. Türkiye’nin en büyük çimento fabrikaları arasında yer alan Bornova Işıkkent’teki Çimentaş’ın yaptığı modernizasyon başvurusunun ardından Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan beklenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna onay geldi.
 
20 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Bakanlığa İzmir Çimento Fabrikası Modernizasyon ve Çevre Yatırımı adı altında yapılan başvuru iki ayrı bölüme ayrıldı. Modernizasyon ve çevre yatırımına 5 milyon dolar kaynak aktarılırken enerji ve çevre yatırımlarına ise 15 milyon dolar olmak üzere toplamda 20 milyon dolarlık bir kaynak aktarılacak. Fabrikanın tüm birimlerinde uygulanması planlanan yatırım sonucunda atık ısıdan enerji elde edilmesi planlanırken kömür stokholünün de üzeri kapatılacak. Böylece açık alanda depolanan kömürün üzeri örtülürken çevreyi etkileyen toz miktarı da en aza indirilmiş olacak. Havaya salınan ısının enerjiye döndürülmesi projesinde ise 27 bin tonluk yeni kömür depolama kapasitesinin oluşturulması planlanıyor. Fabrikada bulunan fırınların çıkış bölgelerinde bulunan filtreler de değiştirilecek. Projede halen kullanılmakta olan ve zaman elektrik kesintileri ve dalgalanmaları nedeniyle devre dışı kalan filtrelerin Elektrostatik Presipitatör (EPS) sistemi ile değiştirilmesi öngörülüyor. Yılda 2,5 milyon ton çimento, 1 milyon 800 bin ton da klinker (çimento yapıştırıcısı) üreten şirketin aldığı ÇED onayının ardından kısa zamanda çalışmalara başlaması bekleniyor.

 
TAŞINSALAR DAHA İYİ OLUR
Bornova’da bulunan Çimentaş ve Batıçim beton fabrikalarının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, iki fabrikanın da artık ilçenin ortasında faaliyet gösterdiğini söyledi. Bu tür proje ve modernizasyon çalışmalarının sadece günü kurtarmaktan ibaret olacağını anlatan Sındır, “Kent içinde üretime devam edilmesi Bornova halkında ciddi rahatsızlık yaratıyor. Yatırımın kesinlikle sorunu kökten çözeceğine inanmıyorum. İleriye dönük yatırım yapmak isteyen şirketler daha uygun ve insanların yaşam alanlarının dışında bir yerlere taşınmalıdır. Aktaracakları kaynakları taşınmak için kullansalar daha iyi olur” dedi. Sındır ayrıca Bornova’nın hakim rüzgarlarının Turfgutlu üzerinden geldiğini ifade ederken, “Toz bulutları ve kirli hava doğrudan kente ulaşıyor. Bornova’da yaşayanlar da bu durumdan etkilenmek zorunda kalıyor” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yurttaş 5 Haziran 2011 Pazar 11:03

Şehrin içinde çimento fabrikası olur mu ?Ege üniversitesi astım ve benzeri hastalıkların kaynağının bu tür üretimlerden kaynaklandığına dair araştırma yapmalıdır.

Yorumu oyla      13      6  
HASAN VARDAR 5 Haziran 2011 Pazar 01:39

Birde taş ocakları konusu.yeşil alanların içerisinde sırıtıyorlar bir taraftan ağaçlandırma çalışmaları başlayamazmı.

Yorumu oyla      12      6  
toztoprak 4 Haziran 2011 Cumartesi 12:35

teknoloji yatırımı yetmez, izmirin yarısını ısırılmış elma gibi ortada bırakanlar artık terkedin buraları. kamil sındırı pek sevmem ama bu kez dğru söylüyor.

Yorumu oyla      16      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir semalarında akrobasi bayramı
Türkiye Hava Gösterisi 2011 -Türk Hava Kuvvetleri'nin 100. kuruluş yıl ...
Sınavsız, ilansız rektör oldular
Meslek odalarından torpilli kadrolarla ilgili yeni iddialar var. Klinik ...
Dahi çocuklar geliyor
Gediz Üniversitesi, robot yapımında dünya çapında dereceleri bulunan ABD ...
 
1 milyon 70 bin öğrenci ter döktü
İzmir'de, ilköğretim 8. sınıf öğrencileri için düzenlenen Seviye Belirleme ...
‘Mezuniyete geleceğim bekleyin’
Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Haberal, kurucusu ...
Büyükşehir Arşivi’ne polis baskını
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Balıkhali’ndeki arşiv binasına baskın ...
 
Çeşme otobanında bir gişe faciası daha
İzmir-Çeşme Otobanı Narlıdere gişelerinde, KGS kartı almak için otomobilden ...
Genelkurmay’dan 'Başbuğ' açıklaması
Genelkurmay, bugün bir gazetede eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ hakkında ...
Ege-Koop'tan ortaklara para iadesi
Kooperatifçilik sektöründe genelde konutlar 10-15 yılda zar zor tamamlanırken; ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva