HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Temmuz 2024 Pazartesi - 08:53

İzmir'in ağaçları enerji verecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle mücadele çalışmaları kapsamında karbon salınımı önleyerek temiz enerji elde etmeyi sağlayan hibrit güneş ağacı projesini devreye aldı. Bostanlı’da oluşturulan İklim Nötr Noktası’nda hem güneşten hem de rüzgardan elde edilen enerji sayesinde küçük elektrikli araçlar, bisikletler ve elektronik cihazlar şarj edilebiliyor.

İzmir in ağaçları enerji verecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in iklim nötr ve akıllı kent hedefine hizmet edecek örnek bir projeyi daha hayata geçirdi.  Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında kente hibrit güneş ağaçları monte edilmeye başlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) iş birliği ile kentin ilk İklim Nötr Noktası Karşıyaka Bostanlı’da oluşturuldu. Yurttaşların yoğun olarak kullandığı lokasyonda hibrit güneş ağacı (ağaç şeklinde güneş paneli direği) kuran Büyükşehir, hem rüzgardan hem de güneşten elde ettiği enerjiyi, elektriğe çevirerek İzmirlilerin kullanımına sundu. İklim kriziyle mücadele kapsamında geliştirilen ve karbon salımını önleyerek temiz enerji elde edilmesini sağlayan yatırım sayesinde yurttaşlar; cep telefonlarını, diz üstü bilgisayarlarını, elektrikli bisikletlerini, akülü tekerlekli sandalyelerini ücretsiz olarak şarj edebiliyor.  Hibrit güneş ağacı kurulan nokta kentliler için gölge alan da yaratıyor. Projenin ilerleyen zamanlarda kentin farklı noktalarında yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Bir hanenin yıllık tükettiği enerjiyi üretiyor
İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Ahmet Toker, proje uygulama yeri olarak Bostanlı Vapur İskelesi, ESHOT durakları, tramvay ve bisiklet yollarının kesişiminde bir bölgeyi tercih ettiklerini söyledi. Toker, “Stratejik bir nokta burası. Yurttaşların gölge altında bekleyebilecekleri hem de elektronik eşyalarını şarj edebilecekleri bir nokta. Hibrit güneş ağacı üzerinde her biri 155 watt gücünde 5 panel var. Ayrıca bir de rüzgar türbini bulunuyor. Bu bütünleşik sistem 1.75 kilovatlık (kW) kurulu güce sahip. Bir hanenin yıllık olarak tükettiği enerjiyi üreten bir tesis. Bu proje ile temiz enerjinin toplumsal olarak gündelik hayata girmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

'Gelecek nesillere katkısı büyük'
Hibrit güneş ağacından faydalanan Faria Turmanidze, “Doğaya çok büyük bir faydası var. Benim her zaman önceliğim doğa. Bütün enerji kaynaklarını çok hızlı bir şekilde tüketiyoruz. Bu durum yaşadığımız hava sıcaklığından tutun da hayvanlara kadar her şeyi etkiliyor. Ben güneş panellerini her zaman çok destekliyorum. Hayatımızı kolaylaştırdığı doğru ama bizden çok gelecek nesillere ve dünyaya katkısı olduğuna inanıyorum” dedi.

Şarj noktası aramayacaklar
Mahsun Tamur da bu örnek projenin insanların hayatına dokunduğunu vurgulayarak, “İnsanlar elektronik eşyalarını şarj edebilmek için kafelerde dolaşmak zorunda kalıyor. Buna gerek duymadan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmasından faydalanarak, temiz enerji ile rahat bir şekilde telefonlarını veya tabletlerini şarj edecekler” dedi.

Kesintisiz ve sağlıklı iletişim
Öğrenci Gökdeniz Toprak da, “Dışarıda olduğum zaman telefonun şarjı bittiğinde zorlanıyordum. Bizim için çok faydalı oldu” diye konuştu. Ahmet Çağan Karlı ise çalışmanın günlük hayatını çok kolaylaştırdığını anlatarak, şunları söyledi: “Telefonumum şarjı bittiği zaman ailemle iletişim kurmakta zorlanıyordum. Genelde buralarda oluyorum. Şarjım bittiği zaman bu noktada sorunu gideriyorum. Yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması açısından da çok güzel bir çalışma. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.”

 
Körfezde temizlik seferberliği
 
Bornova’da afetlere karşı ortak çalışma
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Körfez 29 Temmuz 2024 Pazartesi 13:59

Her dönem böyle enerji projeleri çıkar..güneş enerjili engelli şarj ünitesi, güneş panelli oturma bankı vs..bu sene de bu çıkmış, iki aya çöp olacak ayağı yere basmayan projeler..Bu malzemenin fiyatı nedir bir de onu yazsalar..bir ton gereksiz para harcansın, neymiş telefon şarj edecekmiş vs..gereksiz işler,boşuna harcanan paralar..

Yorumu oyla      2      1  
Tacettin Aşağı 29 Temmuz 2024 Pazartesi 13:54

Bomboş işler. Çirkin çirkin saşma sapan işler.

Yorumu oyla      2      1  
Çiğlili 29 Temmuz 2024 Pazartesi 11:25

Neden herşey Karşıyakaya?

Yorumu oyla      1      3  
Citizen 29 Temmuz 2024 Pazartesi 10:46

Bu çirkin görünümlü uygulamaya ancak şu söylenebilir: Belediye harikalar diyarında... İnovatif bir fikir ve modern çözüm olarak gösterilen bu panelleri yurtdışından ithal edip üzerine kazançlarını ekleyip belediyeye satanlar şu an mutlu mutlu geziyorlar.

Yorumu oyla      5      4  
sadece bizde olur 29 Temmuz 2024 Pazartesi 09:54

tamam iyi fikir ona katılıyorum ama estetik sıfır yani bu kadar çirkin olur. papatya modeli yapmak istemişler garip gurup birşey olmuş göze hoş gelen bir şey yapılabilir bunun birçok örneği var.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Körfezde temizlik seferberliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri sadece şehrin sokaklarını değil deniz ...
Dikili'de Kitap Günleri şenliği
3. Dikili Kitap Günleri’nin 8. gününde ülkenin önde gelen siyasetçileri ...
Karabağlar'da öğrencilere YKS desteği
Karabağlar Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi (KARBEM), ücretsiz eğitim ...
 
Karşıyaka’da can dostlar yeni yuvalarına kavuştu
Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği sahiplendirme etkinliğinde can dostlar ...
Başkan Işık'tan 'İzmir'in Çernobil'i için çağrı: Kamuoyuna şeffaf bir şekilde temizlenmelidir!
“İzmir’in Çernobil’i” olarak bilinen nükleer atıkların temizlenmeye başlandığı ...
İskelede kıyıya vurdu... Yardım eli uzatıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Körfez temizliği sırasında Pasaport ...
 
Çerçioğlu çocuklara doğa sevgisini aşılıyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezleri’nde eğitim gören öğrenciler, ...
Büyükşehir'den köy yollarına yenileme... 3 ayda 40 kilometre!
İzmir Büyükşehir Belediyesi kırsal mahallelerde ulaşımı kolaylaştırmak ...
ESHOT'un kadın istihdamına Avrupa'dan hibe desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, kadın şoför istihdamını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva