HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Temmuz 2024 Pazar - 10:47

Başkan Işık'tan 'İzmir'in Çernobil'i için çağrı: Kamuoyuna şeffaf bir şekilde temizlenmelidir!

“İzmir’in Çernobil’i” olarak bilinen nükleer atıkların temizlenmeye başlandığı yönünde çıkan haberler üzerine açıklama yapan Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, “Temizlik süreci uzmanlardan oluşacak komisyonun denetiminde, bilimsel yöntemlerle ve yerel yönetimler, kamuoyu bilgilendirilerek şeffaf şekilde yürütülmelidir” çağrısı yaptı.

Başkan Işık tan  İzmir in Çernobil i için çağrı: Kamuoyuna şeffaf bir şekilde temizlenmelidir!

Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, “İzmir’in Çernobil’i” olarak bilinen ve 500 bin tondan fazla olduğu tahmin edilen tehlikeli atıkların, Ekovar firması tarafından temizlenmeye başlandığı haberleri üzerine, bölgede açıklama yaptı. Ekovar firmasının, Temmuz ayının başında belediyeye gönderdiği yazıda, 8 Temmuz itibariyle alanı temizlemeye başlayacakları bilgisini paylaştığını söyleyen Belediye Başkanı Ünal Işık, “23 Temmuz Salı günü itibariyle çalışmaların başladığını, iş makinelerinin alanda çalışma yaptığını görüyoruz. Yürütülen çalışmalar hakkında ne Gaziemir Belediyesi’ne ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bilgilendirme yapılmadı. Bizim talebimiz ile Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nün yönlendirmesiyle firma yetkilileri, Cuma günü belediyemize gelerek yüzeysel bilgi verdiler ve 30 Temmuz Salı günü bilgilendirme toplantısı yapılacağının bilgisini paylaştılar. İlgili kurumlardan isteğimiz, çalışmalar hakkında bizi ve kamuoyunu aydınlatıcı bir şekilde açıklama yapmalarıdır” diye konuştu.



'Temizlik bilimsel yöntemlerle yapılmalıdır'
“Gaziemir halkının, İzmir halkının sağlığı her şeyden önemlidir. Bu atıklar mutlaka temizlenmelidir. Ancak bu işlemler bilimsel yöntemlerle yapılmalıdır” diyen Başkan Ünal Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilimsel yöntemlerin dışında, vahşi bir şekilde çalışma yürütüldüğüne dair şüphe duyuyoruz. Son günlerde bu bölgeden yükselen kokuda ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz ve yurttaşlarımızdan şikâyetler alıyoruz. Gaziemir halkının, temizlik sürecinde ortaya çıkacak sızıntıdan etkileneceğini düşünüyoruz. Bu bölgede yapılan radyasyon taramasında, atıkların normal değerin 7 bin 291 katı oranında radyasyon yaydığı tespit edilmişti. Bu da tehlikenin boyutlarını gözler önüne sermektedir. Temizlik sürecinde yaşanacak sızıntıların, kimyasal etkileşimlerin insan ve çevre sağlığına etkisi hakkında bakanlıkların kamuoyuna net bilgi vermesi ve gerekli önlemleri alması gerekmektedir.”

'Kamuoyunun vicdanı rahatlatılmalıdır'
Alanın temizleneceği yönünde birçok kez sözler verildiğine dikkat çeken Başkan Işık, “500 bin tondan fazla nükleer atığın olduğu bu alanda yapılan temizlik işlemi, kamuoyu vicdanını rahatlatmalıdır. 3-5 kamyon toprak taşıdıktan sonra ‘alanı temizledik’ denilmesi ihtimali de kafamızı kurcalıyor. Çünkü bugüne kadar defalarca sözler verildi, ‘alanı temizliyoruz’ denildi. Ancak 17 yıl boyunca hiç bir şey yapılmadı” dedi. 

'Denetim için komisyon kurulmalı'
Alanda yürütülen çalışmaların denetlenmesi için komisyon kurulması önerisinde bulunan Başkan Ünal Işık, şunları söyledi: “Burada yürütülen temizlik çalışmaları denetim altında olmalıdır ve mutlaka yerel yönetimlere düzenli olarak bilgi verilmelidir. Çevre mühendislerinin, kimya mühendislerinin, bilim insanlarının, meslek odalarının, yerel yönetimlerin de dâhil olduğu bir komisyon oluşturulmalıdır.  Bu komisyon, alanda yürütülen temizlik çalışmalarını denetlemeli ve süreç hakkında düzenli olarak kamuoyunu bilgilendirmelidir.”
Belediye Başkanı Ünal Işık, tüm canlıların yaşamını tehdit eden bu atıkların tamamının bilimsel yöntemlerle temizlenene kadar mücadele edeceklerini söyleyerek sözlerini tamamladı.

 
Milli kürekçi Elis Özbay çeyrek finalde!
 
CHP'li Nalbantoğlu’ndan yasa teklifine tepki: Yaşatmak varken öldürmek niye?
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SÖZÜNÜN ERİ 30 Temmuz 2024 Salı 14:44

BAŞKAN MEMUR TOPLU SÖZLEŞMESİNE NEZAMAN OTURACAKSINZ. SEÇİMDEN ÖNCE ÇÖZECEĞİM DEMİŞTİNİZ.

Yorumu oyla      0      0  
Çarşıcı 29 Temmuz 2024 Pazartesi 16:31

Daha önce de tehlikeliydi bölge ama sizin umurunuzda değildi. Şimdi hayırdır birden bir aydınlanma mı yaşadınız? Samimi değilsiniz, inandırıcı hiç değilsiniz!

Yorumu oyla      1      0  
Emrezli 28 Temmuz 2024 Pazar 21:27

Hiç samimi değilsiniz Ünal bey, Halil Arda duran adam eylemi yaparken, meclis üyesiydiniz ve asla destek vermediniz eyleme, bırakın şimdi şov yapmayı, sizi Emrez mahallesinde hiç görmedim.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İskelede kıyıya vurdu... Yardım eli uzatıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Körfez temizliği sırasında Pasaport ...
Çerçioğlu çocuklara doğa sevgisini aşılıyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezleri’nde eğitim gören öğrenciler, ...
Büyükşehir'den köy yollarına yenileme... 3 ayda 40 kilometre!
İzmir Büyükşehir Belediyesi kırsal mahallelerde ulaşımı kolaylaştırmak ...
 
ESHOT'un kadın istihdamına Avrupa'dan hibe desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, kadın şoför istihdamını ...
Gökdere’de aşure buluşması
Bornovalılar, Gökdere Köyü’nde düzenlenen Geleneksel Aşure Etkinliği’nde ...
Büyükşehir'den 'adliye çıkışı' için açıklama ve AK Partili vekillere yanıt: Suç atma telaşındalar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, elektrik faciası sonrası yaşanan gözaltılar ...
 
Başkan Yıldız'dan o haberlere tepki: Hayal ürünü!
Akrabalarını işe soktuğuna dair haberlere tepki gösteren Çiğli Belediye ...
Çiğli'de ek işçilere ek zam... En düşük maaş 42 bin TL!
TÜİK’in Temmuz ayı enflasyon rakamını açıklamasının ardından, ilk zam ...
Karşıyaka'da el emekleri görücüye çıktı!
Karşıyaka Belediyesi tarafından, ilçenin vitrini konumundaki Karşıyaka ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Vasiyetini ne zaman yazmaya karar verdi?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva