HABERLER>GÜNCEL
10 Ekim 2012 Çarşamba - 10:01

İzmir’e kötü Ege’ye iyi haber: 10 yeni ilçe!

Kamuoyunda Bütünşehir Yasası olarak bilinen ve meclis gündemine gelen taslakta yer almak için büyük çaba sarf eden İzmir’deki pek çok beldenin talebinin kabul edilmediği, komisyonun Ege’de kurulacak 5 yeni Büyükşehir’e 10 yeni ilçe eklemeyi kabul ettiği öğrenildi.

İzmir’e kötü Ege’ye iyi haber: 10 yeni ilçe!

EGEDESONSÖZ- Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, Ege’nin 5 ile Büyükşehir yapılırken Ege’nin 9 beldesinin de ilçe olması kabul edildi. Ancak İzmir’de başta Özdere-Gümüldür-Ürkmez-Doğanbey olmak üzere Torbalı Ayrancılar, Menemen Ulukent, Dikili Çandarlı, Bergama Zeytindağ, Konak Gültepe gibi belde ve semtlerin ilçe olma hayali bir başka bahara kaldı.
İktidar partisi milletvekillerinden ve yetkililerden alınan bilgiye göre Başbakan Erdoğan’ın nüfusu 50 binin altında kalan hiçbir oluşuma ‘ilçe olarak’ sıcak bakmadığı öte yandan eski Büyükşehir sınırlarındaki hiçbir beldenin ilçe yapılmasının söz konusu olmadığı öğrenildi.
Komisyondan geldiği şekliyle kabul edilmesi beklenen tasarıya göre Büyükşehir sayısı 16’dan 29’a yükselirken, yeni yapılan 13 Büyükşehir sınırlarında 25 beldenin ilçe yapılması konusunda kararı alındı.

GÜMÜLDÜR-ÜRKMEZ-DOĞANBEY-ÖZDERE’DE HAYAL KIRIKLIĞI
İzmir’de ilçe olma hayali kuran ve bu konuda Kültür-Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın büyük desteğini alan Menderes’e bağlı Gümüldür-Özdere ile Sefehirisar’a bağlı Ürkmez-Doğanbey’in birleştirilerek ilçe yapılması konusunda da hayal kırıklığı yaşandı. İlçe olma yolunda farklı siyasi partilere mensup isimlerin bir araya gelerek kurdukları derneğin öncülüğünde yapılan çalışmalar sonuç vermezken, ‘İzmir’in turizm beldelerinin’ ilçe olma talebi İçişleri bakanlığı tarafından da ciddiye alınmıştı. Bu konuda Valilik bünyesinde özel bazı çalışmalar yapılmış hatta İl Genel Meclislerinden karar çıkarılmıştı. İlçe olmalarına neredeyse kesin gözüyle bakılan söz konusu 4 beldenin yaşadığı hayal kırıklığı, kentin farklı noktalarında pek çok belde ve semt için de geçerli oldu. Konak sınırlarındaki Gültepe semti ile Bornova sınırlarında Altındağ’ın birleştirilerek ilçe yapılması, Karşıyaka’da Anadolu Caddesi’nin üzerinden Bayraklı’ya bağlanan mahalleler ve Çiğli’den bazı mahallerin katılımıyla oluşturulan yeni ilçe taslağı, Menemen’e bağlı Ulukent’in yanı sıra Torbalı Ayrancılar, Bergma Zeytindağ, Dikili’ye bağlı Çandarlı beldeleri de benzer taleple Ankara’ya başvuru yapmıştı.
İzmir’den Bergama’nın da il yapılma talebi söz konusuydu. CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam’ın kanun teklifiyle gündeme gelen Bergama’nın il olma talebinin yakın zamanda ele alınmasının beklenmediği öğrenildi.

Kamuoyunda bütünşehir yasası olarak bilinen değişiklik sonrası, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılacak; köyler mahalle olarak, belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak. Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli'ndeki orman köyleri de dahil olmak üzere köylerin tüzel kişiliği kaldırılacak.

EGE’YE 10 YENİ İLÇE

Ege’nin yeni Büyükşehir olacak illerinden Aydın'da Efeler; Balıkesir'de Karesi, Altıeylül ve Altınoluk; Denizli'de Merkezefendi ve Pamukkale; Manisa'da Şehzade, Yunusemre; Muğla'da Menteşe ve Seydikemer beldeleri bütünşehir yasasıyla ilçe olacak.

İŞTE YENİ İLÇELERİN TAMAMI
Diğer ilçe olacak beldeleri ise şunlar: Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu, Önikişubat; Mardin'de Artuklu;, Seydikemer; Tekirdağ'da Süleymanşah, Kapaklı, Ergene; Trabzon'da Yavuzselim; Şanlıurfa'da Eyyübiye, Maliliye, Karaköprü; Van'da Tuşba ve İpekyolu, Hatay'da Antakya, Defne, Arsuz ilçeleri kurulacak. Tasarıyla, büyükşehir ilçe belediyelerine, tüzel kişiliği kaldırılıp mahalleye dönüştürülen köylerde yapılacak yapılar için yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapma ve bu projelerden vatandaşları ücretsiz yararlandırma görevi veriliyor.

29 KENTTE ÖZEL İDARELER KALDIRILIYOR
Tasarıya göre en önemli sonuçlardan biri de 29 büyükşehirde özel idarelerin kaldırılacak olması… Özel idarelerin kaldırılması konusunda mutabakata varıldığı, özel idare yetkisinin Büyükşehir’e devredilmesinin düşünüldüğü belirtiliyor. Yeni yasayla il sınırları olarak tespit edilen Büyükşehir sınırlarında köyler dahil tüm seçmenler Büyükşehir belediyesine oy kullanabiliyor. Dolayısıyla bugüne kadar ağırlıklı olarak özel idarenin yatırım alanına giren köyler de artık Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk sahalarına girmiş oluyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli, vatandaş 10 Ekim 2012 Çarşamba 18:53

Akp Nasıl işine geliyorsa öyle bölecek, böyle bölecek. Vatandaş için değil kendisinin kazanması için her yol mübah.

Yorumu oyla      17      7  
Tolga Karanlık 10 Ekim 2012 Çarşamba 14:23

Kendilerine oy çıkmayacak yerleri ilçe yapmazlar tabi

Yorumu oyla      20      10  
Kösedere Köyü 10 Ekim 2012 Çarşamba 10:33

Hani köylü milletin efendisiydi !

Yorumu oyla      21      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençlerin yüzde 8 tuvalete gitmeden 'net'e giriyor!
26 ilde 3 bin gençle yapılan araştırmaya göre, gençlerin yüzde 8,3'ü sabah ...
Alevi aile 'dil sürçmesi'nden 15 yılla yargılanıyor!
Malatya'da geçen Ramazan'da 'davul çalma' tartışması sonrası evleri taşlanan ...
Bağımlılıktan kurtul Umre biletini kap
Gebze Müftülüğü, 4 sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Madde bağımlılığından ...
 
Bornova'da operasyon: 50 varil sahte içki!
Bornova’da jandarma ekiplerinin düzenlediği baskında, evlerinin bodrumuna ...
Erdoğan'a 'ucube cemevi' sözünü sordu
Almanya ziyareti sırasında bir cemevini ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı ...
TSK’dan 'sınırda yığınak' açıklaması
Genelkurmay Başkanlığı tarafından, Suriye sınırındaki askeri hareketlilikle ...
 
Kaçırdığı kızla evlenen berbere 6 yıl sonra hapis şoku!
Bayındır’da 2 kız çocuğu babası berber 23 yaşındaki Raşit Bayar, 6 yıl ...
Kumar tutkunu müdür 1.7 milyonla kaçtı!
Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, yolsuzluk yaptıktan sonra kaçan Kangal Özel ...
Böylesi görülmedi: Adliyeden 115 kilo eroin çalındı!
Diyarbakır Adliyesi Adli Emanet Bürosu'na bulunan 115 kilo eroin ve henüz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva