HABERLER>GÜNCEL
29 Temmuz 2011 Cuma - 12:19

İzmir'deki ilk 'Türk-İslam' eseri bulundu

İzmir'in Agora ile birlikte antik merkezi olan Kadifekale'de yürütülen kazılarda, kentin ilk Türk İslam eserine ulaşıldı. 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen mescidin kenti fetheden Türkler tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Kazılarda ayrıca Artemis ya da Demeter olduğu tahmin edilen bir heykel başı da bulundu.

İzmir deki ilk  Türk-İslam  eseri bulundu

İZMİR - Kadifekale'de 2 sezondur sürdürülen kazı çalışmalarında gelinen durumla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Symrna Antik Kenti Kazı Başkanı ve DEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, bin 200 metre uzunluk ve 60 metre genişliğindeki surların çevrelediği Kadifekale'nin, 17. yüzyıla kadar kentin merkezi olduğunu, bölgede yaptıkları kazılarda kentin tarihine ışık tutan bulgulara ulaştıklarını ifade etti.
    
Bu yıl yaptıkları kazılarda Türk-İslam tarihi açısından heyecan verici bulgulara rastladıklarını, şapel olarak adlandırılan bölgenin aslında bir mescit olduğunu ortaya çıkardıklarını ifade eden Ersoy, şu bilgileri verdi: ''Geçmişte bu yapının bir mescit olduğu tahminini öne sürenler de yapının manastırdan bozularak yapıldığını söylüyordu. Ancak bir manastır yapısına rastlamadık. Burası Türk İzmiri'nin en önemli yerleşim noktası. Buradaki mescit yapısı da Kale Mescidi olarak değer kazanıyor. Bu yapı, İzmir'in ilk ibadet yapılarından bir tanesi. Sanat tarihçileri bulgular üzerinde henüz çalışıyor. Ancak şu anki bilgilerimiz, bu eserin İzmir'in ilk Türk İslam yapılarından olduğunu gösteriyor.
     


Yapı içinde ibadet yapılan bir kısım, bir avlu var, iki mezarla temsil edilen hazire kısmı var. Minaresini henüz tespit etmiş değiliz. Tüm bulgular bunun en erken Türk İslam yapısı olduğunu gösteriyor. İzmir'de modern yerleşim altında bu kadar erken döneme ait ibadet yapılarını tespit etmek mümkün değil. Mescidin yapımının 14. yüzyıla kadar indiğini düşünüyoruz. Beylikler dönemiyle ilişkilendirmeye çalışıyoruz. Türkler'in burayı ele geçirdiğinde ibadet yeri gereksinimi sonucu bu yapının devreye sokulduğunu tahmin ediyoruz.''
    
''İZMİR'İN YEREBATAN'I''    
Ersoy, kalenin su ihtiyacını karşılayan sarnıç içinde yaptıkları temizlik çalışmaları sırasında ise sürpriz bir esere rastladıklarını ifade etti. Normalde sarnıç içinde bulunması beklenmeyen bir heykel başına rastladıklarını belirten Ersoy, ''Sarnıcın temel bölümünde inşaat malzemesi olarak kullanıldığını tahmin ettiğimiz bir heykel başı bulduk. Artemis ya da Demeter'e ait olduğunu tahmin ettiğimiz eserin M.S 2. yüzyıla yani Roma dönemine ait olduğunu sanıyoruz'' dedi.
    
Kazıda ''İzmir'in Yerebatan'ı'' olarak gördükleri sarnıçla ilgili çeşitli bilgilere de ulaştıklarını ifade eden Ersoy, 40 ayak üzerine kurulu sarnıcın daha önce 7 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu, ayrıca bu kapasitenin 15-16 bin kişiye kadar çıkartılabildiğini saptadıklarını söyledi.



KALENİN SURLARI AYAĞA KALKACAK

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ersoy, kalenin ayakta olmayan güney surlarının bulunduğu bölüme ağırlık verdiklerini, heyelan nedeniyle yıkılan surların temellerinde İskender'den hemen sonraki Antigonos ve Lisimakos dönemlerinde inşa edilen ilk helenistik surlara ulaştıklarını söyledi.
    
Böylelikle surların üzerinde Helenistik, Roma, Bizans ve son olarak Fatih Sultan Mehmet dönemine ait yapıların üst üste gözlenebilir hale geldiğini kaydeden Ersoy, bu çalışmanın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin surları ayağı kaldırmak için hazırladığı projeyi de destekleyeceğini ifade etti.
    
Surların ayağı kaldırılmasıyla ilgili projenin kuruldan geçtiğini, uygulama aşamasına geçilmek üzere olduğunu kaydeden Ersoy, bütçe ve sponsorluk olanaklarıyla bu surların kısa sürede ayağa kaldırılmasını beklediklerini söyledi.
    
İzmir'in antik merkezleri olan Agora ve Kadifekale'nin kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları, Ege Medeniyetler Müzesi'nin kurulması ve kentsel dönüşümle birlikte turizm için önemli bir cazibe yaratacağını ifade eden Ersoy, yaklaşık 10 yıllık süreç içinde bu bölgenin bir cazibe merkezi olabileceğine inandığını sözlerine ekledi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Gazeteciler Cemiyeti 65 yaşında
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti ...
Tutuklu generallere ‘emeklilik’ sürprizi
YAŞ’a 4 gün kala devletin zirvesinde YAŞ kararları için uzlaşma arayışı ...
Dikkatsiz öğrenciler kendilerini yaktı
Urla’da 3 lise öğrencisi, staj yaptıkları okulun deposunda gazete kağıdı ...
 
Bu sefer Maraş: 1 şehit, 4 yaralı
Kahramanmaraş’ta göreve giden askeri zırhlı aracın geçişi sırasında, PKK’lı ...
İÜ'den çift diploma ile mezun olun
Dünyanın dört bir yanından üniversiteler ile ilişkilerini her geçen gün ...
Serada ölü bulundu
Bayındır’da bir serada vücudunun çeşitli yerlerinde bıçak darbeleri bulunan bir kişi ölü bulundu.
 
Termik santrale karşı insan zinciri
İzmir'in Aliağa ilçesinde yapılması planlanan termik santral, çevrecilerin ...
118 bin paket kaçak sigara ele geçirildi
Yurt dışından gelen bir ihbarı değerlendiren İzmir Emniyen Müdürlüığü ...
‘Sipariş bebek’ hayat kurtardı
Lösemi hastası Gizem, kendisini hayata bağlayan 14 aylık kardeşi Gülçin'in ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva