HABERLER>GÜNCEL
23 Haziran 2011 Perşembe - 13:26

İzmir'deki binalar depreme dayanıklı mı?

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi tarafından, il genelindeki 3 ayrı bölgede yapılan incelemede, binaların büyük bir bölümünün kalitesiz ve depreme karşı zayıf olduğu belirlendi.

İzmir deki binalar depreme dayanıklı mı?

İZMİR - İzmir Valiliği için yürütülen çalışma kapsamında 3 pilot bölgedeki bin 490 binada yapılan inceleme sonunda ''inşaat kalitesi iyi'' olan binaların oranı yüzde 2 ile 4 olarak tespit edildi.
    
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Hüseyin Çatal ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi üyeleri Abdullah İncir, Jale Alel, Ahmet Ermin ve İbrahim Özmen tarafından yapılan çalışma kapsamında, Manavkuyu semtinde 696, Alaybey semtinde 259, Basınsitesi'nde 535 bina tarandı.
    
Alaybey semtindeki 259 binanın ortalama yaşının 29 olduğu belirlenirken, 10'unun inşaat kalitesinin iyi, 105'inin orta, 144'ünün ise kötü olduğu sonucuna varıldı. Manavkuyu'daki 969 binanın ortalama yaşı da 15 olarak belirlendi. Bu binalardan da 15'inin inşaat kalitesinin iyi, 377'sinin orta, 304'ünün ise zayıf olduğu tesbitinde bulunuldu.
    
Basınsitesi'nde yapılan incelemede de binaların ortalama yaşı 22 olarak hesaplandı. İncelenen binaların 14'ünün inşaat kalitesinin iyi, 295'inin orta, 226'sının ise zayıf olduğu saptandı. Çalışmanın sonuç bölümünde ise incelenen bin 490 binanın beton kalitesinin yetersizliğine işaret edilerek, projelerinin 1975 yılandaki deprem yönetmeliğine göre hazırlandığı bilgisine yer verildi.
    
''TÜRKİYE DEPREME HAZIRLIKLI DEĞİL''
İnşaat Mühendisleri Odası Onur Üyesi ve DEÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Zafer Alku, deprem kuşağında yer alan Türkiye'nin depreme hazırlıklı olmadığını söyledi.
    
Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depremin çok büyük bir deprem olmadığını, buna rağmen yapıların büyük hasar aldığını kaydeden Prof. Dr. Alku, Türkiye'nin birçok bölgesinde binaların birbirine benzediğini ve zayıf olduğunu ifade etti.
    
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından 3 pilot bölgede yapılan denetimin yeni bir çalışma olduğunu ve İzmir Valiliği'ne sunulduğunu bildiren Prof. Dr. Alku, ''Türkiye'de deprem yönetmeliği 1974 yılında çıktı, 1975 yılında uygulamaya başladık ama yerinde, sahasında uygulayamadık. Projeler depreme dayanıklı oldu ama binalar olmadı'' diye konuştu.
    
Zeminin özelliğine göre bina yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Alku, şunları kaydetti: ''Zeminin özelliğine göre bina yapmazsanız her yer tehlikeli, yaparsanız her yer güvenli. Mavişehir ya da Bornova Ovası gibi alüvyon ya da yumuşak zeminlerde deprem dalgası yavaş geçiyor. Daha fazla sallanıyor ve bu da korku yaratıyor. Mavişehir'de depremi çok hissediyorsunuz.''
    
BÜYÜK ŞEHİRLERDE KAÇAK YAPI ORANI YÜZDE 50 ORANINDA
Prof. Dr. Alku, Türkiye'de tüm şehirlerde kaçak yapı bulunduğunu, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerdeki kaçak yapı oranının ise yüzde 50'nin üstüne olduğunu bildirdi.

Kaçak yapıyı ''mühendislik hizmeti almamış, mühendis tarafından üretilmemiş'' binalar olarak değerlendiren Prof. Dr. Alku, kaliteli bina için öncelikle bölgede jeolojik araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti.
    
Prof. Dr. Alku, ''Zemin etüdü yapılması gerekiyor. Ayrıca teknik elemanlar tarafından proje üretilecek. Bina yapılırken de denetimden geçecek. O zaman binanın iyi olduğundan emin olabilirsiniz'' dedi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
çetin 23 Haziran 2011 Perşembe 13:59

bu çok değerli araştırma ve bu konuda haber yaptığınız için çok teşekkür ederim... hiç kuşkusuz ürküten bir sonuç.peki bu konuda hata ve bu konuya duyarsız kişiler ve kurumlar kim...her seferinde izmirimize dokunmayın belediyelertimiz çalışıyor ve bize yardım gelmiyor denilen sebepler doğru diyelim....bu konudada hükümet mi suçludur? denetim mekanizmaları belediyelerin yetkisin dedir, bina ruhsatlarına ve deprem yönetmeliklerine göre denetim yapması gerekende belediye birimleridir, ancak; bunu izmirli iyi bilmelidirki belediye yetkilileri bu konuda hiç duyarlı olmamakla beraber gayet gayri ciddi tavırlar sergilemektedırler denetimlerin ve yapı denetim ruhsatlarının iyi incelenmesi gerekmektedir evrak imzalamak doğru anlamı taşımaz yapılan binaların etutleri belediye imar görevlileri tarafından yerinde incelenir.....

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da kalıp ustası 12. kattan düştü
İzmir'in Bornova ilçesi Evka-3 semtinde, çalıştığı inşaatın 12. katında, ...
İzmir'de iki orman yangını
İzmir'in Bayındır ilçesi Kızılkeçili mevkisinde ve Menemen'deki Görece ...
Elazığ 5.4’le sallandı
Elazığ’ın İçme beldesinde 5,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
 
Şifre skandalında karar
YÖK, skandallarla gündemden düşmeyen ÖSYM’nin Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’e ...
EXPO 2020 süreci neden yavaşladı?
İzmir’de gözler EXPO 2020 adaylığına çevrilirken, kamu kurum ve kuruluşlarının ...
‘Dön’ çağrısına yanıt verdi
ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’e Türkiye’ye dönmesi için çağrıda bulunduklarını ...
 
Ferda Eser ilk davayı kazandı
Aziz Kocaoğlu’nun yetkilerini alıp Kent Kütüphanesinde görevlendirdiği ...
Banka kuyruğu dolandırıcıları yakalandı
Basmane’de bankalarda sıra bekleyen kişilere kendilerini banka görevlisi ...
İzmir'de bakanın oğlunun evi soyuldu
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün oğlu Prof. Dr. Ali Saffet Gönül'ün ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva