HABERLER>GÜNCEL
23 Haziran 2011 Perşembe - 09:58

EXPO 2020 süreci neden yavaşladı?

İzmir’de gözler EXPO 2020 adaylığına çevrilirken, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, üniversite rektörleri, TOBB’a bağlı odalar, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan Geçici Takip Kurulu’nun en son toplantısını Nisan ayının sonuna yapmış olması dikkat çekiyor.

EXPO 2020 süreci neden yavaşladı?

Soner Çağlar / Egedesonsöz - Genel seçimlerinden ardından İzmir’de gözler EXPO 2020 adaylığına çevrildi. EXPO 2020 adaylığı için İzmir’deki kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, üniversite rektörleri, TOBB’a bağlı odalar, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan Geçici Takip Kurulu’nun en son toplantısını Nisan ayının sonunda yapmış olması dikkat çekiyor.
 
EXPO 2020 Geçici Takip Kurulu, 2015 EXPO’sunda Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (BIE) danışmanı olarak görev yapmış olan İspanyol Juan Correas’ın Şubat ayında katıldığı toplantı ile ‘iç değerlendirme’ olarak yaptığı son toplantı oldu. Daha sonra yapılan toplantılar ise ‘süreç değerlendirme’ olarak kayıtlara geçti. Genel seçimler öncesinde Nisan ayı sonunda İzmir milletvekillerinin de katıldığı toplantı ‘siyasi içerikli’ tartışmalara da sahne olmuştu.

Kayıtlara geçen en son toplantı olarak bilinen Balçova Termal Otel’deki bu toplantının ardından Takip Kurulu tekrar biraraya gelmedi. İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Paris’e giderek, BIE delegelerine İzmir’in adaylığını sözlü olarak anlatmaları son gelişme olarak gündeme geldi. Genel seçimlere kilitlenen İzmir kamuoyu şimdi ise EXPO sürecinin nasıl ilerlediğini merak ediyor.
 
EXPO alanının İnciraltı olup olmaması konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın açıklamaları sonrasında yeni bir sıkıntı gündeme geldi. Bakan Günay’ın İnciraltı’na şüpheli yaklaşması ile önceki adaylık döneminde olduğu gibi Buca tekrar devreye girerek, yer konusundaki tartışmalara bir yenisini daha ekledi.
 
BUCA’DA EXPO KARDEŞLİĞİ
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, bir basın toplantısı düzenleyerek EXPO için en uygun bölgenin Buca olduğunu söyledi. Buca’nın AK Partili eski belediye başkanı Cemil Şeboy da, EXPO 2015 adaylık sürecinde söz konusu organizasyon Buca’da yapılması için ciddi girişimlerde bulunmuştu. Tatı ile Şeboy’un bu konudaki ısrarları ‘EXPO Kardeşliği’ olarak yorumlanırken Urla, Seferihisar ve Gaziemir ilçeleri de EXPO’ya ev sahipliği yapmak istiyor. EXPO’ya taliplilerin artması dikkat çekiyor.
 
BAKAN GÜNAY EN SON NE DEDİ?
Önceki gün Bakan Ertuğrul Günay’ın, EXPO için belirlenecek yer konusunda bir gelişme olup olmadığı yönündeki soruya, “İnciraltı’nı gündemden çıkarmış değiliz ama acaba daha kapsamlı bir alan, trafik açısından ulaşım açısından daha kapsamlı bir alan bulabilir miyiz, buna bakacağız. Fazla uzamadan bu konuyu kesin karara önümüzdeki günlerde bağlamaya çalışacağız. Birkaç ay içinde hızla çalışacağız. Fazla uzamayacak” şeklinde yanıt vermesi de dikkat çeken gelişmeler arasında yer aldı.
 
Bu tartışmalı sürecin önümüzdeki günlerde yapılacak bir toplantı ile çözümlenmesi bekleniyor. Ayrıca yakın tarihte yapılacak bir toplantı ile EXPO 2020 adaylığı sürecinde gelinen nokta ve nelerin yapılması gerektiği konularının da masaya yatırılması isteniyor.
 
ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜL YOK
EXPO 2020 Geçici Takip Kurulu üyesi EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak, EXPO adaylığı konusunda hızlı davranılması gerektiğini belirterek, Paris’te Kasım ayının son haftasında yapılması beklenen BIE Genel Kurulu’nda İzmir’in adaylık ile ilgili bir dosya sunması gerektiğini vurguladı. Dosyanın içermesi gereken bilgiler konusunda bilgi veren Temizocak, “Dosyada yer, ulaşım, tahmini katılım, tahmini ziyaretçi, tahmini gelir gibi konularda ayrıntılı bilgilerin yer alması gerekiyor. Bunun için de öncelikle EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu oluşturulmalı. Çünkü Kasım ayında BIE’ye sunacağımız dosyada mimari özelliklere kadar ayrıntıların verilmesi gerekiyor. Daha önceden hazırlanmış dosyamız var ancak yeni tema ile ilgili değişiklikler yapılması gerekiyor. Aynı dosyayı vermeyeceğiz. Bunun içinde ‘resmiyete’ ihtiyaç var. Yeni hükümet kurulur kurulmaz, seçim öncesinde TBMM’den aldığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkartma yetkisi ile İzmir’in EXPO adaylığı için gereken kanun veya kanunlar çıkartılmalıdır. KHK yetkisi bildiğimiz kadarıyla Ekim ayına kadar devam ediyor. Bu konuda hükümet hızlı davranmalıdır” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın EXPO alanı olarak ‘İnciraltı’ndan başka bir yer olup olamayacağı’ yönündeki değerlendirmelerine dikkat çeken Temizocak, İnciraltı spekülasyonlarının rahatsızlar verdiğini ifade etti.
 
“KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK”
Seferihisar Belediye Başkanı ve EXPO 2020 Geçici Takip Kurulu Üyesi Tunç Soyer, EXPO 2015 Genel Sekterliği yaptığı dönemden örnekler vererek, önceki adaylık sürecinde de benzer zaman kayıplarının yaşandığını hatırlattı. Soyer, “Aslında şuanda sayın Valimiz başkanlığında geçici olarak bir takip kurulu oluşturuldu. Bu yapının değişikliğe çok fazla ihtiyacı yok gözüküyor. Bu zaman kaybını yaşamamak için kurulun resmi kurum gibi çalışması gerekiyor. İnciraltı konusunda olsun, diğer konularda olsun kararlar almalı. Yeni hükümetin kurulması beklenerek zaman kaybedilmemeli. Bizim için her geçen gün çok önemli” diye konuştu.
 
“SÜREÇ NORMAL İŞLİYOR”
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk ise, “EXPO 2020 adaylık süreci ile ilgili bir sıkıntı yok. Her şey rayında gidiyor. İZKA’nın genel sekreterliğinde süreç işliyor. Ne yapılması gerekiyorsa o yapılıyor. Bu nedenle paniğe gerek yok. İnciraltı’nın uygun olup olmaması konusunda önemli değil. Sayın Bakan sanırım yanlış anlaşıldı. Ne olur ne olmaz, alternatif bir yer bulunması gibi algılanabilirdi. Bunlar çözülür. Hükümette elindeki Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi ile gerekli yasal düzenlemeleri yapar” şeklinde konuştu. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alper 24 Haziran 2011 Cuma 13:02

Expo 2020 için İzmirde en son düşünülmesi gereken yer Bucadır... Bir liman kentinde deniz görmeyen bir yer düşünülmesi çok saçma...

Yorumu oyla      13      7  
göçmen 24 Haziran 2011 Cuma 11:07

expo siyasi bir yem olarak kullanıldı. ilk expo serüveninde bu hükümet kılını kıpırdatmamıştı. şimdi ne değişti.... kullandılar bitttiii....

Yorumu oyla      13      6  
Ozan 23 Haziran 2011 Perşembe 22:39

hüseyin ahmetoğlu, toz kondurmadığınız ertuğrul günay'ın izmir'e ilk zararı seçimden hemen sonra başladı. yazık...

Yorumu oyla      15      7  
hüseyin ahmetoğlu 23 Haziran 2011 Perşembe 11:55

haydi beyler uyanalım.sonradan pişmanlık fayda etmez.

Yorumu oyla      17      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Dön’ çağrısına yanıt verdi
ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’e Türkiye’ye dönmesi için çağrıda bulunduklarını ...
Ferda Eser ilk davayı kazandı
Aziz Kocaoğlu’nun yetkilerini alıp Kent Kütüphanesinde görevlendirdiği ...
Banka kuyruğu dolandırıcıları yakalandı
Basmane’de bankalarda sıra bekleyen kişilere kendilerini banka görevlisi ...
 
İzmir'de bakanın oğlunun evi soyuldu
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün oğlu Prof. Dr. Ali Saffet Gönül'ün ...
Sirke yerine ‘ölüm’ ürettiler
Buca’da, operasyon düzenlenen depoda kaçak vokta üreten şebeke çökertildi. ...
Katip Çelebi’ye jet hızıyla tıp fakültesi
Kuruluş süreci rektör atamasından, ismine kadar her yönüyle tartışılan ...
 
Tunceli'de hain tuzak: 2 şehit
Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde polis aracının mayına çarpması sonucu meydana ...
İzmir’de gündem kentsel dönüşüm
Seçim süresince AKP ve CHP arasında proje yarışına dönüşen İzmir’de Kentsel ...
Umut tacirlerine 18 yıl hapis
İzmir'in Urla ilçesinde 2007 meydana gelen olayda kaçak taşırken batan ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva