HABERLER>EKONOMİ
5 Ocak 2016 Salı - 16:04

İzmir’de sigorta firmaları isyan etti!

İzmirli sigorta şirketleri kar oranın düşmesi ve yasaların geçmişe dönük uygulanması nedeniyle isyan etti. İzmir’de 1 yılda 300 firmanın kapandığını açıklayan İzmir Ticaret Odası’nın meslek komite üyeleri, sektördeki sıkıntıları anlattı. Yaşanan sorunlar karşısında konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise sektörün zor durumda olduğunu söyleyerek, “Zararlar acentelere yıkılmamalı. Haksız uygulamalara son verilmesi yaşamsal bir durum halini aldı” dedi.

İzmir’de sigorta firmaları isyan etti!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Sigorta acenteleri sektördeki sıkıntılara karşı isyan etti. Zorunlu trafik sigortalarındaki rekabet nedeniyle komisyonların yüzde 20'lerden yüzde 0'lara kadar inmesi ve çıkan yasaların geriye dönük uygulanması sektör temsilcilerini zora soktu.
 
Sıkıntılar karşısında kapanmanın eşiğine gelen İzmir Ticaret Odası Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi düzenlediği basın toplantısıyla sorunlar için çözüm istedi.
 
İTO Mücahit Büktaş Toplantı Salonu’ndaki açıklamaya İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Bülent Gazioğlu Meslek Komitesi Başkanı İTO Sigorta Grubu Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mehmet Özdaş, Komite Üyeleri Zeynep Şebnem Korkut, Emin Melih Çırpar, Hüseyin Saygılı, Cüneyt Güleç, Taşkın Işık, Canan Evren ile İTO Genel Sekreteri Duygu Mutluel katıldı.
 


YASANIN DEĞİŞMESİ LAZIM
Toplantıda ilk olarak İzmir Ticaret Odası Sigorta Grubu Meclis üyeleri sorunları aktardı. İTO Meclis Üyesi Taşkın Işık, “Sektör zarar ediyor kabul ediyoruz ama bunun nedeni sigorta acenteleri değildir. Bu firmalar sadece aracılık eden kurumlardır. Bunların sorumlu bulunmasını doğru bulmuyoruz. Sektörün zarar etmesinin nedeni çıkan yasaların geçmişe dönük olarak işlenmesidir. Yasanın değiştirilmesi lazım... Yoksa sigorta şirketleri finansal hatalar yaparak zarar edecek şirketler değildir. Geçmişe yönelik uygulamalar nedeniyle iki yıl önce kapanmış bir dosya yeniden açılıyor. Tekrar dosya açılarak tazminat isteniyor. Burada bir kamu yararı var diye ses çıkarılmıyor ama artık bu sorun büyümüştür. Sigorta poliçeleri bin TL’ye dayanmıştır” diye konuştu.
 
ARAÇLARA DEĞİL ŞOFÖRLERE SİGORTA
Meslek komite ve İTO Meclis Üyesi Canan Evren ise sorunlar karşısında yeni ehliyet düzenlemesini örnek göstererek, “Burada asıl trafik poliçelerin köklü değişiklikle araçlara değil sürücülere işlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kazayı yapan araç değil, sürücüdür. Yeni ehliyet yasasında aynı suçtan 3 kere ceza alan kişilerin ehliyetini iptal etme hakkı bulunmaktadır. Bu cezalarda bizi de orada caydırıcı unsur olarak koymaları gereklidir.  Sürücüye ait caydırıcı bir sorun olarak kullanılır deniyor” dedi.
 
HAKSIZ UYGULAMAYA SON VERİLMELİ 
Sektördeki sorunlar hakkında konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş sigorta acentelerinin başka iş yapamadıklarını ve İzmir’de Odaya kayıtlı binden fazla acentenin tek geçim kaynağının sigortacılık olduğunu söyleyerek, “Sigorta acentesi olan kurum ve kişiler ek iş yapamazlar. Bu haksız uygulamaya son verilmeli. Kalıcı bir çözüm istiyoruz. Trafik kazası sonrası oluşan tazminatların düşmesi ve dava süreçlerinin kısalması bir nebze nefes aldırabilir. Sigorta acenteleri bir araya gelmelerinin gerekir. Sektörün aktörlerine de buradan sesleniyoruz; Gelin İzmir’de buna bir çözüm arayalım” ifadelerini kullandı.
 


ARTIŞTAN HERKES ŞİKAYETÇİ
İTO Başkanı Demirtaş, “Bir sektör bu kadar karsızlığa ve bu kadar çaresizliğe itilmemeli. Bunun sizlerin aracılığıyla kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Türkiye genelinde 16 bin acentede 50 binden fazla çalışan var. Odamız bünyesinde 48’inci komitemizde 1187 üyemiz var. Bunların çoğu sigorta acentesi. Yani Türkiye sektörünün yüzde 7’si İTO’ya kayıtlı.  Özellikle zorunlu trafik sigortalarında komisyon düşüşleri fiyatın artmasın neden oluyor. Bu artıştan herkes şikayetçi… Ama sigorta şirketleri açısından ortada büyük bir zarar var. Bunda kamu otoritesinin de ihmali var. Komisyon oranları yüzde 20’den yüzde 0’lara kadar indi” diye konuştu.


 
1 YILDA 300 ACENTE KAPANDI
Meslek Komitesi Başkanı Bülent Gazioğlu, tarife değişikliğiyle birlikte sıkıntıların da başladığını vurguladı. Trafik sigortasının zorunlu olması sektörün devamlı zarar etmesi firmaların altından kalkamaz bir hale getirdiğini açıklayarak, “İzmir’de 1500 civarındaki acenteden 250-300 arasındaki acente sırf bu sebeple kapanmak zorunda kaldı” dedi.

 
Serçe içtiği suyla birlikte dondu!
 
Türk Telekom’dan İzmir’de iş zirvesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte zamlı ve AGİ'li asgari ücretler
Asgari ücretin, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 1300 liraya yükselmesiyle ...
Çeşme’deki ‘altın’ arazinin sahibi belli oldu
ÖİB tarafından belediye baypas edilerek imarı dönüştürülen Çeşme Dalyan’da ...
Doların ateşi yükseldi: Kritik eşik aşılacak mı?
Suudi Arabistan-İran arasında artan gerginlik ve beklentileri aşan enflyasyon ...
 
TÜSİAD’tan 2023 uyarısı: 200 milyar bile zor!
TÜSİAD Baş ekonomisti Zümrüt İmamoğlu ve TÜSİAD Başkanvekili Şükrü Ünlütürk, ...
Ege ihracatı 2015’te geri saydı!
2015 verilerine göre Ege 10 milyar 463 milyon 13 bin dolarlık ihracat ...
Merkez Bankası enflasyonu yine ıskaladı: 10’da 10!
Merkez Bankası 10 yıl üst üste enflasyon hedefini tutturamadı. 2015 yılı ...
 
Zam listesi: Köprüden otoyola, sigaradan elektriğe…
2016 yılı beraberinde zamları da getirdi. 1 Ocak itibariyle bir çok şeye ...
CHP’li Başkan’dan İstanbul altını önerisi!
Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Beşiktaş'ta tünel projesinin yap-işlet-devretle ...
2015 raporu: İzmir enflasyon şampiyonu!
TÜİK verilerine göre yıllık ve on iki aylık ortalamalarda en yüksek artış ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva