İzmir'de İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) tarafından, sağlık turizminde 2023 vizyonuyla ilgili düzenlenen konferansta, sektör temsilcileri Türkiye'de sağlık turizminin geliştirilmesi ve teşvik sistemiyle ilgili bilgi alışverişinde bulundu. İGEME Gene Müdürü Murat Işık, İzmir'in Türkiye sağlık turizminde 8'inci sırada olduğunu belirterek, 'Türkiye'nin en çok hasta alabilecek şehri. Güvenlik, kültür, lokasyon, iklim ve yaşam biçimi olarak İzmir'in hasta sayısının arttırılmasına yönelik çalışmaların arttırılması gerekiyor. Sözünü ettiğimiz sağlık turizminin Türkiye'deki hacmi 2 milyar dolar dünyada ise yaklaşık 100 milyar dolar civarında' dedi.

Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya, İzmir Sağlık Turizmi Derneği ve İzmir Sağlık Turizmi Komitesi üyelerinin yanı sıra sektör temsilcileri de katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan İGEME Gene Müdürü Murat Işık, 'Sağlık turizminde pazarlama yönetişimi ve teşvikler', Hollandalı dijital pazarlama firması Digizoom Genel Müdürü Bilal Sarıöz, 'Sağlık turizminde dijital pazarlama' ve Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı (DEİK) Bülent Cinel ise 'Türkiye'deki sağlık turizmi' konusunda bilgiler verdi.

'İZMİR TERMAL TURİZMİNDE ÖNE ÇIKIYOR'

ABC Health Yönetimin Kurulu Başkanı da olan Dr. Bülent Cinel, firmanın öncelikli alt yapısının turist sağlığı olduğunu, ağırlıklı olarak Ege Bölgesi'nde hizmet verdiklerini ve Türkiye'ye gelen turistlere sağlık sorunu yaşamaları durumunda 24 saat boyunca çözüm ortaklarıyla hizmet verdiklerini söyledi. Turist sağlığıyla ortaya çıkmalarına rağmen sağlık turizmine yöneldiklerini, ancak turist sağlığında elde ettikleri başarıyı sağlık turizminde elde edemediklerini kaydeden Cinel, 'İzmir'in termal turizmde öne çıktığını gördük. Son zamanda terör olayları nedeniyle yurtdışından Türkiye'ye hasta çekme konusunda sorun yaşıyoruz, ancak gelecek yıllarda bu sorunun çözüleceğine inanıyorum. Sağlık turizmi tek başına üstesinden gelinecek bir konu değil. Hem özel hem de kamudaki bütün paydaşları bir araya getirip birlik oluşturduktan sonra sağlık turizmini markalaştırmak için çalışmayı hedefliyoruz. Birlikte hareket edilmesi durumunda hem İzmir hem de Türkiye kazanacaktır' dedi.

'İZMİR ÇOK ŞANSLI BİR COĞRAFYADA'

Yaklaşık 18 yıldır dijital ortamda reklam işleriyle uğraştıklarını dile getiren Bilal Sarıöz, temel işlerinin sağlık turizmi olduğunu kaydetti. Özellikle yurtdışında sağlık turizminde araştırma yapanların büyük çoğunluğunun önceliğinin maliyet olduğuna dikkat çeken Sarıöz, daha çok hastaya ulaşmanın yöntemleri ile bunu ticarete dökmenin yöntemlerini anlattı. Farkındalık yaratmada en önemli etkenlerden birinin reklam olduğuna dikkat çeken Sarıöz, 'Yurtdışında sağlık turizmiyle ilgili hastaların yüzde 95'i internet aracılığıyla arama yapıyor. Yurtdışında İstanbul'la İzmir araması neredeyse eşit durumda. İzmir'i öne çıkartmak için İzmir'deki hastaneler çatı birlik oluşturabilir dijital reklam için bütçe ayırabilirse İzmir aramalarda üst sıralara gelebilir. 6 ay gibi kısa sürede İzmir'i internet ortamında çok bilinir yapabiliriz ancak bunun için bir bütçe gerekiyor' diye konuştu.

'CİDDİ DESTEKLER VAR'

Ekonomi Bakanlığı'nın döviz getirici faaliyetlerle ilgili ciddi desteğinin olduğunu hatırlatan İGEME Gene Müdürü Murat Işık, 'İzmir şu an Türkiye sağlık turizminde 8'inci sırada. Türkiye'nin en çok hasta alabilecek şehri. Güvenlik, kültür, lokasyon, iklim ve yaşam biçimi olarak İzmir'in hasta sayısının arttırılmasına yönelik çalışmaların arttırılması gerekiyor. Sözünü ettiğimiz sağlık turizminin Türkiye'deki hacmi 2 milyar dolar dünyada ise yaklaşık 100 milyar dolar civarında. İzmir'in her şeyi çok güzel ama sistem çalışmadığında sağlık turizmindeki sayı düşüyor. Ekonomi Bakanlığı sağlık turizmi konusunda bir çok kalemde ciddi destekleri var. Bunları değerlendirmek gerekiyorö dedi. Işık sağlık turizmiyle ilgili yurt dışında yapılacak organizasyonlar ve dijital reklamla ilgili de bilgiler aktardı. (DHA)