HABERLER>EKONOMİ
16 Ocak 2012 Pazartesi - 09:19

İzmir’de 'lojistik' sektörü canlanmaya başladı

Çandarlı Limanı, İzmir-Ankara hızlı tren projesi, İstanbul-İzmir Otoyolu ve lojistik köy projeleri ile çok kısa sürede sektörün gözdesi haline gelecek olan kentte hareketlilik şimdiden başladı.

İzmir’de  lojistik  sektörü canlanmaya başladı

İZMİR - İstanbul-İzmir Otoyolu, Çandarlı Limanı, İzmir-Ankara hızlı tren ve lojistik köy projeleri ile lojistik üs haline gelecek olan İzmir'de firmalar yatırım sırasına girdi. Mevcut firmalar yeni yatırımlarla tesislerini büyüterek, filolarını genişletirken, farklı sektörlerdeki firmalar da bu alanda yatırım yapmaya başladı. İzmir'de sektörün öncü firmalarından biri olan Elmas Lojistik bu yıl yaklaşık 4 milyon euro yatırımla Kemalpaşa'daki tesislerini büyütürken, Metin Akdurak Lojistik firması da geçen yıl inşa ettiği silonun ardından, bu yıl da yatırımlarına devam edecek. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi olan ve gıda sektöründe un üretimi yapan Haluk Tezcan ise HYT lojistik firması ile geçen yıl 4 milyon euro yatırımla sektöre adım atarken, bu yıl da 4 milyon euro yatırımla TIR filosunu büyütecek. Ulusal taşımacılık yapan Nak Kargo ise bu yıl içinde antreponun temelini atmayı planlarken İstanbul'da yapılanmaya gidecek. İzmir'de sadece 4 firmanın toplam yatırımları en az 13 milyon euro seviyesinde yani 30 milyon TL'nin üzerinde olacak.
 
HYT'den 8 milyon euro yatırım
Işıkkent'te İzmir'de tek ruhsatlı konteyner parkına sahip tesislerinde hizmet vermeye kısa bir süre önce başladıklarını dile getiren EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve HYT Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, ilk etapta yaklaşık 4 milyon euro yatırım yaparak, 20 TIR'dan oluşan bir filo kurduklarını söyledi. İhracatçı ve ithalatçı firmalara çözüm ortağı olarak çalıştıklarının altını çizen Tezcan, "Mermer ve krom işi yapan ihracatçılar bizden hizmet alıyor. Çandarlı'daki Nemrut Limanları'ndan işlemlerini yapan firmaların lojistik ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Şu anda 7 gemi acentası firmaya hizmet veriyoruz. Yeni kurulan bir firma olmamıza rağmen 50 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu yılda yine 4 milyon euro yatırım gerçekleştirerek TIR filomuzu büyüteceğiz. Çalışan sayımızı da ikiye katlamayı planlıyoruz" dedi. Hükümetin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu, bu pastadan Ege'nin de 100 milyar dolarlık pay almasının öngörüldüğünü belirten Tezcan, "Nemrut Körfezi'nde limanların kapasitesi sürekli artıyor. Çandarlı Limanı'nın temeli atıldı. İstanbul-İzmir Otoyolu inşaatı devam ediyor. İzmir'de lojistik köy kurulacak. Bütün bunlar sektörün potansiyelini büyütüyor. Amacımız pastayı büyütmek. Büyüyen pastadaki payımızı da sürekli artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
 
Elmas'tan farklı bir kampus
Kemalpaşa'daki lojistik tesislerinde 2. ve 3. etap yatırımlarını sürdürdüklerini dile getiren Elmas Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, 150 bin metrekare alanda her türlü hizmetin sunulduğunu bir lojistik kampüs kurduklarını söyledi. Çandarlı Limanı ve İzmir-İstanbul Otoyolu'nun tamamlanması ile İzmir'in lojistik pazarının büyüyeceğini, bu yüzden yatırıma hiç ara vermediklerini vurgulayan Elmasoğlu, "Biz halen Kemalpaşa'da 70 bin metrekare alanda hizmet veriyoruz. Bu hizmet alanımızı 150 bin metrekareye çıkartacağız. Bu yıl sonuna kadar 70 bin metrekarelik hizmet alanımızın tamamında inşaat çalışmalarını bitirmeyi planlıyoruz. Bunun için yaklaşık 4 milyon euro yatırım yapacağız. 150 bin metrekarenin tümündeki yatırımları da 2013 yılında tamamlamak istiyoruz. Böylelikle lojistik ile ilgili her türlü ihtiyacın karşılanacağı bir kampüs haline geleceğiz" diye konuştu.
 
Akdurak, silo kurdu
İzmir'de lojisitk sektörünün önemli oyuncularından biri olan Akdurak Lojistik'in Yönetim Kurulu Başkanı Metin Akdurak ise büyük bir rekabetin yaşandığı sektörlerinde yatırımlarını sürdürdüklerini kaydetti. Avrupa'da yaşanan krizin sıkıntılarına rağmen İzmir'in lojistikte pazar payının artacağını dikkate alarak yatırım yaptıklarını açıklayan Akdurak şöyle konuştu: "Geçen yıl hizmet alanımızı genişletmek için silo kurduk. Silo için 2 milyon euronun üzerinde yatırım yaptık. Bu yıl da yatırım planlarımız var. Öncelikle Avrupa'daki ekonomik duruma göre yatırımlarımızı şekillendireceğiz. Maliyetlerimiz çok yüksek. Birçok sorunumuz var ama buna rağmen yatırımlarımızı sürdürmekte kararlıyız."
 
Nak Kargo'dan antrepo yatırımı
Çandarlı Limanı ve İzmir-İstanbul Otoyolu projelerinin ardından İzmir'in lojistikte daha da avantajlı hale geleceğine dikkat çeken Nak Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Koç Ali Al, bu avantajı değerlendirmek için büyüme kararı aldıklarını kaydetti. Bugüne kadar yurtiçi taşımacılık yaptıklarını, bundan sonra uluslararası taşımacılığı da düşündüklerini belirten Al, öncelikle İzmir'de bir antrepo kurmayı planladıklarını kaydetti. Otoyol sayesinde İstanbul ile yakınlaşacaklarını, birçok İstanbullu ve Bursalı firmanın da artık İzmir Limanı'nı bu yatırım sayesinde etkin bir şekilde kullanacağını ifade eden Al, "Bu nedenle İstanbul'da da yapılanmayı düşünüyoruz. Bu konuda ortaklarımızla bir araya gelerek kısa süre içinde karar alacağız. Liman ve otoyol ile İzmir'in de potansiyeli daha da artacak. Yurtiçi taşımacılık hareketlenecek. Biz de bu pazardan pay almak için yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Antrepo yatırımı için bütçeyi de en kısa sürede yönetim kurulunda belirleyeceğiz" dedi. (Yeni Asır – Murat Şahin)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İF Wedding gelinlik fuarına yeni kardeş geliyor
Detay Fuarcılık, Antalya'da düzenlediği "Biz Evleniyoruz Fuarı"nın tarihini ...
İZSİAD’da Baran ikinci kez başkan
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nde Ayhan Baran, 3 yıllığına yeniden koltuğa oturdu.
Denizcilerin sıkıntıları Çeşme'de masaya yatırıldı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Eğitimi İzleme ...
 
Binali Yıldırım'dan sürpriz 3. köprü açıklaması
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Boğaz’a 3. ...
3 milyon emeklinin beklediği haber geldi
2 milyon 743 bin SSK emeklisinin intibak düzenlemesiyle maaşlarına gelecek ...
5 bin çiçek üreticisi perişan durumda
İzmir kent merkezindeki İnciraltı bölgesi ile Seferihisar, Urla, Bayındır ...
 
Yerli tohuma eroin muamalesi yapıyorlar
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ...
Yeni nesil Sony Bravia TV fark yaratıyor
Sony, dünyanın en önemli tüketici elektroniği fuarı CES 2012’de tanıttığı ...
Yatırımcıların ''meleği'' oldular
ESİAD Başkanı Bülent Akgerman ve Yönetim Kurulu Üyesi Alphan Manas, 3 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva