HABERLER>GÜNCEL
4 Kasım 2011 Cuma - 14:25

İzmir'de dava sayısı yüzde 60 düştü

Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK), 1 Ekim 2011 itibarıyla yürürlüğe girmesiyle birlikte ülke genelinde dava sayısı önemli ölçüde düştü. Tanık, bilirkişi, keşif ve tebligat ücretlerini peşin ödeneceğinden habersiz adliyeye dava açmaya gelen bir çok vatandaş, üzerlerinde para olmayınca adliye kapısından geri dönüyor.

İzmir de dava sayısı yüzde 60 düştü

İZMİR - Asliye Hukuk ve Aile Mahkemeleri'ne eskiden bir mahkemeye günde 14 ile 18 arasında dava dosyası düşerken, bir öy önce başlayan yeni uygulamadan sonra bu sayı 4 ile 8 arasında değişti. Uygulamanın ilk başladığı hafta bir mahkemeye ortamala 1 ile 3 dosya düştü. 2. hafta ise bu sayı 3 ile 5 arasında oldu. Bir aylık değerlendirmeye göre ise bir mahkemeye 4 ile 8 arasında değişen dosya sayısı düştü.
 
Tepki çeken yasayla ilgili Adalet Bakanlığı, taraflarca aksatılan giderler nedeniyle uzayan dava sürelerini kısaltmak olduğu belirtilmişti. Bakanlık, davalarla ilgili her türlü tebligat ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri gibi giderlerin, davacı tarafından avans olarak yatırılması zorunluluğunun, halen tahsil edilmekte olan giderlere bir ek yük getirmediğini, baştan toplu tahsili yapıldığını belirterek tepkilerin haksız olduğunu
belirtmişti.
 
Parası olmayan Adliye'den geri dönüyor
Hakimlere bile yasa çıkmadan bir kaç gün önce düzenlenen panelle anlatılan Yeni "Hukuk Muhakemeleri Kanunu'ndan vatandaşın haberi bile yok. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de kabul edilerek kanunlaştırılan kanunu apar topar uygulamaya sokulmasından haberdar
olmayan bir çok vatandaş, dava açmak için geldiği Adliye'ye, peşin para denilince geri dönmek zorunda kalıyor. Bu durum vatandaşları olduğu kadar avukatları da zor durumda
bırakıyor. Bir çok vatandaş Adliye kapısından geri dönüyor.
 
"Sen masrafı yatır dava bitince parayı kesersin"
Yeni sisteme göre, her türlü tebligat ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri gibi giderleri karşılayacak tutarın, avans olarak davacı tarafından dava açılırken yatırılması zorunluluğu vatandaşı olduğu kadar avukatları da zor durumda bıraktığını belirten Avukat Mustafa Tekin, "Eskiden vatandaş 50 ile 200 arasında cebine para koyduğu zaman dava açıp hakkını arayabiliyordu. Şimdi ise bize gelip, sen bu masrafı yatır, dava bitince alacağım paranın içinden tahsil edersin diyor. Bu yasanın çıkmasından sonra bir çok kişi dava açıp hakkını arayamaz hale geldi. Örneği işten çıkarılan ve maaşını ve tazminatını alamayan bir vatandaş, nasıl dava açabilecek. Bu vatandaşın dava açmaya kalksa nerden baksanız cebine en azından 300 ile 500 TL.cebine para koyması gerekir" dedi.
 
Emekli Hakim Kerim Çallı:"Sistem oturana kadar mağduriyetler olur"
Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK), 1 Ekim 2011 itibarıyla yürürlüğe girmesiyle birlikte ülke genelinde dava sayısı önemli ölçüde düşmesini yorumlayan eski Hukuk Hakimi Kerim Çallı, "Sistem belki ileride çok faydalı olacak. Ancak, apar topar uygulanmaya başlanan sistem yüzünden karmaşa yaşanıyor. Hakimler eski ile yeni dosyalar arasında şaşırmış durumda. Kalem çalışanları yeni yasa için yetersiz. Vatandaş ise dava açarken paranın peşin yatırılacağından haberi bile yok. Bir çok kişi para olmadığı için dava açamıyor. Mağduriyetler olacak" dedi.
 
VATANDAŞLAR
 
Mustafa Kumru:(Kaynakçı) "Paranın peşin alındığından haberi yok"
İşten çıkarıldığını ve dava açmak için Adliye'ye geldiğini belirten kaynak işçisi Mustafa Kumru, "Ben dava açılırken paranın peşin alındığından haberim yoktu. Benden yaklaşık 350 TL.istediler. Bu parayı duyunca şok oldum. Neden diye sorduğumda ise bana yeni uygulamanın böyle olduğunu söylediler. Dakikalarca kuyrukta bekledim ve böyle bir olayla karşılaşınca sinirlendim. Cebimde para olmadığı için dava açamadan Adliye'Den geri döndüm" dedi.
 
Adem Bilir(Tekstil işçisi)."Ben de dava açamadım"
Yaklaşık 7 yıldır çalıştığı tekstil fabrikasından kriz bahanesiyle çıkarıldığını belirten Adem Yavuz, "Ben de bir dilekçe yazdırıp Adliye'nin yolunu tuttum. Sıraya girdikten sonra sıra bana geldiğinde benden 300 TL.civarında bir paranın peşin yatması gerektiğni söylediler. Bende bu kadar param yok sonra verebilirim dedim. Ancak, yeni kanunun çıktığını ve peşin para yatırmayanın dava açamıyacağını söylediler. Bende geri döndüm. Şimdi borç bulup davayı açmaya çalışacağım" dedi.(Cumhur Erkek/İzmir)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 4 Kasım 2011 Cuma 20:47

HUKUK DEVLETİNDEN , AŞİRET DEVLETİNE HIZLA YOL ALIYORUZ, ATATÜRK CUMHURİYETİNDEN MUZ CUMHURİYETİNE. DÜŞÜNCEYE İPOTEK, İFADEYE İPOTEK YAŞASIN İLERİ DEMOKRASİ PARAN VARSA SAĞLIK , PARAN VARSA ADALET, PARAN VARSA EĞİTİM.

Yorumu oyla      13      6  
Işık Dikicigil 4 Kasım 2011 Cuma 20:36

"YARGININ İŞ YÜKÜNÜ AZALTACAĞIZ" DEMEMİŞLERMİYDİ. GÖRDÜNÜZ MÜ? ADAMLAR DEDİĞİNİ YAPTI. BİRDE YARGIYI HIZLANDIRACAĞIZ DEMİŞLERDİ . ONUDA ŞÖYLE YAPTILAR YARGITAYDA VE DANIŞTAYDA YENİ DAİRLER AÇTILAR VE YANDAŞLARI ATADILAR. EMİNAĞAOĞLU VE OSMAN KAÇMAZ GİBİLERİ DÜZ SAVCILIĞA ATADILAR. YANDAŞ OLMAYANLAR YA EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ YA DA İSTİFA ETTİ BU ARADA BİZİM GENEL KURMAY BAŞKANIMIZ HALA SABAHLARI SÜTÇÜ GELECEK DİYE BEKLİYOR. BANA GELİNCE ADIM HIDIR ELİMDEN GELEN BUDUR. YAZIYORUZ HUKUK FAKÜLTELE

Yorumu oyla      13      6  
Işık Dikicigil 4 Kasım 2011 Cuma 15:48

TAMAM İŞTE AKP NİN DEDİĞİ GİBİ , ARTIK ADALET VE HUKUK HIZLI ÇALIŞMAYA BAŞLADI. DAVA AÇMAZSAN, YARIGNIN SORUNLARI ÇÖZÜLÜR.

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bedellide üç farklı öneri
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili çalışmaların ...
O kışlanın adı artık Muğlalı değil
Van’da 58 yıl önce 33 kişinin kurşuna dizilmesi emrini verdiği belirtilen ...
Yasak aşk cinayeti karara kaldı
Menderes’te bir yıl önce, sütçülük yapan Oktay Aydın'ı yakarak öldürmekle ...
 
İzmir'in okulları depreme hazır mı?
Van depreminde kamu binalarının ağır hasar görmesi, risk altındaki iller ...
Askerde işkence iddiası
20 yaşındaki Er Emrah Başta’nın İzmir’de vatani görevini yaparken aç bırakıldığı, ...
‘Çatışmadan kaçan militanlar var’
TSK’nın Kazan Vadisi ve Irak sınırında yürüttüğü operasyonlarda ağır kayıplar ...
 
'Kemik yaşı 14 çıkınca onadık'
Türk halkını derinden yaralayan ‘13 yaşındaki N.Ç.’ye rızasıyla 26 kişi ...
9 yaşındaki Nurten'e çarptı kaçtı
Bornova’da, kırmızı ışıkta geçtiği ileri sürülen otomobilin sürücüsünün, ...
Terk edilen 3 çocuğa Torbalı Kaymakamı sahip çıktı
Torbalı, kocası cezaevine giren F.Ç., iddiaya göre yaşları 4 ile 9 arasındaki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva