HABERLER>GÜNCEL
17 Kasım 2011 Perşembe - 10:43

İzmir'de binaların yüzde 80 çürük mü?

Deprem kuşağında bulunan İzmir’de, belediyeler bünyesinde kurulan deprem etüt merkezleri korkunç tabloyu gözler önüne serdi. Üzerinde araştırma yapılan binaların sadece yüzde 5’inin iyi durumda olması ‘Yetkililer uyuyor mu’ sorusunu gündeme getirdi.

İzmir de binaların yüzde 80 çürük mü?

CAN ÖZLÜ/ EGEDESONSÖZ - Van’da yaşanan deprem felaketi sonrası meydana gelen yıkımlar, bina güvenliğini ve zemin etütlerini yeniden gündeme getirdi. Depremin hemen ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında İzmir’i de pilot bölgeler arasında göstermesi, dikkatleri bu kente yöneltti. Deprem profesörlerinin, 7 şiddetindeki bir sarsıntı ile yerle bir olma ihtimalinin yüksekliğine dikkat çektiği İzmir’de yapılan bina testleri de korkunç tabloyu gözler önüne serdi. Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka Belediyeleri bünyesinde kurulan deprem etüt merkezlerinin yaptıkları incelemeler ürkütücü boyutlara ulaşan ihmalleri ortaya çıkartırken, çözüm konusunda somut adımların henüz atılmamış olması kafalarda soru işaretleri yarattı. Belediye yetkilileri, deprem konusundaki resmi analiz ve güçlendirme yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu belirtirken, belediyelerin sadece tavsiye kararı alabildiği ancak vatandaşları harekete geçirme konusunda somut adımlar atılması gerektiği ifade edildi.

Gönül Soyoğul'un "Kılıçdaroğlu söylerse mübah, Erdoğan söylerse tu kaka!" yazısı için tıklayın

ÇÜRÜK BİNALARDA OTURUYORUZ!

Deprem Etüt Merkezleri ve Yapı Kontrol Laboratuarlarının incelemeleri, İzmir’deki ruhsatlı binaların sadece yüzde 3’lük kısmının iyi durumda olduğu gerçeğini ortaya çıkardı. Yaklaşık iki yıl önce belediye bünyesinde Deprem Etüt Merkezi oluşturan Bayraklı Belediyesi, kent genelinde yüz elliye yakın bina ve bin beş yüzün üzerinde dairede incelemelerde bulundu. Elde edilen veriler doğrultusunda incelenen binaların yüzde 80’inin kötü durumda olduğu ortaya çıktı. Üzerinde araştırma yapılan bina sayısının yüzde 35 çok zayıf, yüzde 65’i ise vasat olarak tanımlandı.

Bornova Belediyesi de Deprem Etüt Merkezi’ni geçtiğimiz aylarda devreye soktu. Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda, bina ve daire bazında incelemeler yapan yetkililer şimdiye kadar yüzün üzerinde binanın depreme dayanıklılık incelemesini tamamladı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda bu binaların ancak yüzde 10’u iyi durumda çıktı. İncelenen binaların yüzde 80’inin orta seviyenin altında olduğu bildirilirken yüzde 10’luk kısmın da oturulamayacak kadar kötü durumda olduğu tespit edildi. Orta seviyedeki binaların yapılacak ikinci bir testten sonra güçlendirmeye alınması gerektiği, kötü binaların ise yıkılmasından başka seçeneğin bulunmadığı ifade edildi.


SONUÇLAR NEGATİF!

Karşıyaka Belediyesi bünyesinde geçtiğimiz yıllarda oluşturulan deprem etüt merkezinin incelemeleri de ürkütücü tablonun sınırlarını genişletti. Başkan Durak’ın, olası bir deprem sonrası, İzmir’in ve ilçenin Van’dan beter olacağına yönelik açıklamaları da olayın önemini gözler önüne sererken, yetkililerce atılması beklenen somut adımların gecikmesi endişeleri artırdı. İzmir Valiliği ve İnşaat Mühendisleri Odası gibi kurumlar tarafından yürütülen çalışmalar ile birlikte, son iki yılda kent genelinde iki bine yakın binanın incelendiği ve deprem risk kategorisi “Orta” ve “Kötü” olarak tanımlanan bina sahiplerinin de Dokuz Eylül Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (DAUM) yönlendirildiği ifade edildi. Öte yandan BAY-DEM tarafından yapılan incelemeler, kamu binalarının güçlü olmadığı yönündeki değerlendirmeleri de doğru çıkardı. BAY-DEM tarafından yapılan başvuru çerçevesinde kentin çeşitli bölgelerinde incelenen 15 kamu binasının tamamı kötü durumda çıktı.

“3 MAYMUNU OYNAYAMAYIZ”
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, vatandaşların talepleri doğrultusunda incelemeler yaptıklarını ve çıkan analiz raporlarını bina sahiplerine verdiklerini söyledi. Belediyeler bünyesinde açılan deprem etüt merkezlerinin, tavsiye niteliğinde kararlar aldığına dikkat çeken Başkan Sındır “Belediyeler olarak sadece analizleri yapıyoruz ve sonuçları bir tavsiye raporu şeklinde iletiyoruz. Rapor doğrultusunda hareket edecek olan vatandaşların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan akredite bir kurumla irtibata geçmesini ve güçlendirme tasarruflarını o şekilde kullanmasını tavsiye ediyoruz. Bu konuda direk yetkili değiliz ancak sakıncalı gördüğümüz yapılarda ‘üç maymunu’ oynayamayız. Önümüzdeki süreçte, ilçemizin yapı envanterini çıkartıp, vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERCÜMENT ŞAHİN 17 Kasım 2011 Perşembe 17:14

yapılaşma ,imar belediyenin yetkisindedir.isimsis arkadaşa duyurulur.

Yorumu oyla      14      6  
AREN 17 Kasım 2011 Perşembe 17:12

bostanlı merkezinde binalar yatmış durumda ,kimse hiçbir şey yapmıyor.ileride deprem olursa suçlu arayıcagız ama iş işten geçmiş olacak.

Yorumu oyla      15      6  
İzmirliyim 17 Kasım 2011 Perşembe 16:10

Belediyelerin yaptıkları değerlendirmeler bilimsel kriterlere yürürlükteki deprem yönetmeliğine uygun değerlendirmeler mi ?.İzmirliler biraz araştırırlarsa bu merkezlerin ciddiye alınacak nitelikte personel ve cihazla donatılıp donatılmadığını anlıyabilirler...

Yorumu oyla      15      7  
17 Kasım 2011 Perşembe 12:14

Ercüment Bey..yetkili olan yerler belediyeler değil, bakanlık..belediyeler, bünyelerinde kurdukları deprem merkezleri ile bakanlığın yapması gereken işi yapıyorlar bir nevi...

Yorumu oyla      14      8  
ERCÜMENT ŞAHİN 17 Kasım 2011 Perşembe 11:30

laf degil icraat dönemi.acil eylem planı yapılması lazım.en kötüsü ise bugüne kadar hiçbirşeyin yapılmamış olması,yapıcak teknik kadronun belediyelerde olmaması.

Yorumu oyla      19      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bedellide yaş 30, bedeli 25 bin
Gelecek hafta Meclis gündemine gelmesi beklenen bedelli askerlik teklifinde ...
HSYK: Cinsel tercihten hâkim ihraç edilmez
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), cinsel tercihi nedeniyle meslekten ...
Eski genelkurmay başkanlarına takipsizlik
Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik’in başvurusu üzerine eski Genelkurmay ...
 
Muş'ta 4.5 büyüklüğünde deprem
Muş'un Varto ilçesinde 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Mizahçıların gözünden gündem!
Mizah dergileri, bu haftakikapaklarına deprem bölgesinde yaşananları ve bedelli askerliği taşıdı.
Baran Tursun'un babasına 11 ay hapis
İzmir'de, 'Dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle polisin açtığı ateş sonucu ...
 
Liseli oğlunu örgütten kurtarmak için karşı eylem yaptı
Marmaris’e tatile gideceğini söyleyen 17 yaşındaki lise öğrencisi oğlu ...
Olay kitap piyasaya çıktı
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın "İmamın ...
Davutoğlu, 'Esad büyük bedel ödeyecek'
Fas'ta Türk-Arap İşbirliği Forumu'nda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva