HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
15 Ocak 2010 Cuma - 00:00

İyi ki doğdun Nazım!

Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet, doğumunun 108. yılında tüm ülkede, düzenlenen etkinliklerle anılıyor. ’

İyi ki doğdun Nazım!

Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet, doğumunun 108. yılında tüm ülkede, düzenlenen etkinliklerle anılıyor. ’ 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet’’i, doğumunun 108. yılında düzenlediği etkinliklerle anıyor. Etkinlik programında, Vasıf Çınar Meydanı’’nda Nazım Hikmet şiirleri sergisi’” açıldı. Kültürpark’’taki Nazım Hikmet Anıtı önünde  de ’“Şiirlerle, anılarla Nazım Hikmet’” etkinliği düzenlenecek.
 
Türkçe'nin en büyük şairlerinden biri olan Nazım Hikmet bundan 108 yıl önce, yani 15 Ocak 1902'de Selanik'te doğdu. İlköğrenimini İstanbul'da Göztepe Taşmektep, Galatasaray Lisesi ilk bölümü (1914), Nişantaşı Numune Mektebi'nde tamamladı, orta öğrenimi ise, daha 12 yaşında iken yazdığı "Bir Bahriyelinin Ağzından" adlı bir şiirini dinleyip çok beğenen Bahriye Nazırı Cemal Paşa'nın öğüdü üzerine geçtiği Heybeliada Bahriye Mektebi'nda yaptı.  (1918). Nazım Hikmet Bahriye'yi bitirdikten sonra Hamidiye Kruvazörü'ne stajyer güverte subayı olarak verilmiş, bir gece nöbetinde üşütüp zatülcemp olmuş (1919), sağlığını kazanamayınca askerlikten çürüğe çıkarıldı. (1920).
 
Askerlikten ayrıldıktan sonra, İstanbul'un işgaline çok üzülen Nazım Hikmet Millî Mücadele'ye katılmak üzere Anadolu'ya geçti, Bolu Lisesi'nde kısa bir süre öğretmenlik yaptı. (1921). Rus devrimiyle ilgilenen şair, bir süre sonra Batum'dan Moskova'ya gitmiş ve Doğu Üniversitesi'nde ekonomi ve toplumbilim okudu. (1922-1924). Yurda dönüşünden sonra Aydınlık dergisine katıldı, burada çıkan şiirlerinden ötürü hakkında "gıyaben" mahkumiyet kararı verildiğine öğrenince yeniden Rusya'ya geçti, af çıkması üzerine Türkiye'ye döndü ve bir süre Hopa cezaevinde tutuklu kaldı.  (1928).
 
Nazım Hikmet daha sonra İstanbul'a yerleşmiş, çeşitli gazete ve dergilerle film stüdyolarında çalışmış, ilk şiir kitaplarını çıkardı ve oyunlarını yazdı (1928-1932). Bir ara yine tutuklanmış, Cumhuriyet'in 10. yılı dolayısıyla çıkarılan af yasası ile özgürlüğüne kavuştu. Akşam Son Posta, Tan gazetelerinde Orhan Selim takma adıyla fıkra yazarlığı ve başyazarlık yaptı. (1933).
 
Kara Harp Okulu öğrencileri arasında propaganda yaptığı iddiasıyla yargılanan Nazım Hikmet, Harp Okulu Askeri Mahkemesi'nce 15 yıl, ardından Donanma içinde faaliyette bulunduğu iddiasıyla da Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nce 20 yıl olmak üzere toplam 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası Türk Ceza Kanunu'nun 68 ve 77 maddeleri uyarınca 28 yıl dört aya indirildi (1938). Demokrat Parti'nin iktidara gelmesinden sonra çıkarılan af yasası (1950) kapsamına alınması için aydınlar tarafından açılan büyük bir kampanyanın ardından, hukukçular yasal yollara başvurmuş, bu arada Nazım Hikmet'de hapishanede açlık grevine başladı. Sonunda Nazım Hikmet'in geri kalan cezası affedildi ve şair 13 yıl hapislikten sonra özgürlüğüne kavuştu.
 
Serbest bırakıldıktan sonra iş bulamayan, kitap çıkaramayan şair için bu kez askerlik kararı alındı, 50 yaşında ve hasta olan Nazım Hikmet çok zor durumda kaldı. Öldürülmekten korkan şair, kendisine hayran olan Refik Erduran’’ın (sonranın ünlü oyun yazarı ve gazetecisi) önerisini kabul etmiş, onun yardımıyla bir motorla Karadeniz'de seyreden Romanya bandıralı bir gemiye binerek Türkiye'den ayrıldı. Nazım Hikmet, 3 Haziran 1963’’te Moskova'da öldü.
 

 
KÜLTÜRPAR’’TA TÖREN YAPILDI
Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet, doğumunun 108. yılında şiirlerle anıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir’’i Sevenler Platformu, Kültürpark’’ta İzmir Sanat’’ın bahçesinde bulunan Nazım Hikmet Anıtı’’nda Nazım dostlarını bir araya getirdi.

’“Şiirlerle, Anılarla Nazım Hikmet’” programında İzmirli yazarlar, şairler ve tiyatrocular Nazım Hikmet şiirleri okuyarak anılarını paylaştılar. Anma programında bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Nazım Hikmet’’in dünyaya bir armağan olduğunu söyleyerek ’“Nazım, bizi onurlandıran, şereflendiren Türklerin de böyle sanatçılar yetiştirebildiğini tüm dünyaya gösteren bir sanatçımızdır’” dedi.


Büyükşehir Başkanlık Danışmanı Muzaffer Tunçağ da konuşmasında, ’“Son zamanlarda Nazım Hikmet’’e başka anlamlar yüklenilmeye, ismi kullanılmaya çalışılıyor. Bu Nazım Hikmet’’in büyüklüğünün göstergesidir’” diye konuştu.
 
Anma töreninde Aktivist Sanatçılar Birliği, Pen Yazarlar Derneği İzmir Temsilciliği, Türkiye Yazarlar Derneği, Kadın Yazarlar Derneği Nazım ile ilgili konuşmalar yaparak, şiirler okudular.
 
Anma töreninde ayrıca, Prof. Dr. Veli Lök’’e 68’’liler Platformu adına ’“Barış Ödülü’” verildi. Prof. Dr. Lök’’e ödülünü sunan Dr. Sırrı Aydoğan, ’“Veli Lök, tıbbıyeden hocamdır. Ama bundan da önemlisi, o insanlık yürüyüşünde bizim hocamız’” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
’“Avatar kadar başarılı olacağız’”
Hong Kong'un megastarı Chow Yun-fat, başrolünü oynadığı 'Konfüçyüs'ün ...
Romantik Türk’’ten 4.yıl sürprizi
İzmir’’in tek Türkçe slow radyosu olma özelligine sahip, Ege Bölgesi’’nde ...
Oyun ve oyuncak müzesi açılıyor
İzmir’’i kültür başkenti yapma adına ’‘butik müze açılımının’’ önemli ...
 
İzmir haftasonu ünlüleri ağırlayacak
Sahne ve müzik dünyasının ünlü şarkıcı ve grupları, İzmir'i mesken tuttu.’
’“Pourville Plajı’” bulundu
Polonya polisi, ülkenin batısındaki Poznan'da yaklaşık 9 yıl önce ...
Eurovision’’a resmen Manga gidiyor
55. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi Manga Grubu temsil ...
 
’“Modern Şair Eşref’” ayakta alkışlandı
Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi’’nde iki tiyatro oyununun dört gösterimi aynı gün gerçekleşti.’
’‘Vavien’’ 10 yıl sonra bir ilki başardı
Taylan Biraderler'in yönettiği 'Vavien' SİYAD ödüllerine ...
Tarih ve zarafet APİKAM’’da
İzmir’’de 1930’’lu yıllarda kullanılan gelinlik ve damatlık, İzmiroğlu ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva