HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Aralık 2011 Cumartesi - 19:33

İşte operasyondaki son 13 tutuklamanın gerekçesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik ikinci şok operasyonda önce gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan 13 kişi hakkında verilen tutuklama kararının gerekçesi ortaya çıktı.

İşte operasyondaki son 13 tutuklamanın gerekçesi

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ  - Dün akşam saatlerinde ‘tutuklama kararını’ veren hakimin 2 Mayıs’taki ilk operasyonda hem gözaltı kararının hem de tutuklama kararının altına imza atıp, daha sonra Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Ali Sayın olduğu ortaya çıkarken, kamuoyundan, sanık avukatlarından bile gizlenen kararın gerekçesi, bugün yapılan ilk tutuklamalarda ortaya çıktı.
 
Karara gerekçe olarak ‘kaçma ve delilleri karartma ihtimali’ gösterildi ve şu ana kadar tutuklanan 7 üst düzey bürokratın yüzüne okundu. 22 Kasım’daki ikinci dalga operasyonda gözaltına alınan 44 kişiden 33’ü serbest bırakılmıştı. Gözaltına alınan isimlerden 5’i savcılar tarafından serbest bırakılırken 28’i hakim tarafından bırakılmıştı. Özel Yetkili İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sorgu hakimlerince verilen ‘tutuksuz yargılanma’ kararına karşı özel yetkili savcıların 28 kişi için yaptığı itirazının görüşülmesi üç kez ertelenmiş, erteleme kararları başta itiraza konu olan 28 kişi olmak üzere Büyükşehir avukatları tarafından soru işaretiyle karşılanmıştı.
 
HAKİM TANIDIK: İLK OPERASYONDA ONUN İMZASI VARDI
CHP’nin İzmir mitinginden sonra başlayan HSYK-Kılıçdaroğlu polemiğinin de etkili olduğu savunulan son tutuklama kararlarını hayata geçiren hakim de tanıdık çıktı. Mayıs ayındaki ilk operasyonun hem gözaltı hem de tutuklama kararlarına imza attığı için İzmir Barosu tarafından eleştirilen hakim Ali Sayın’ın nöbetçi olduğu gün yapılan değerlendirmede 8’i üst düzey bürokrat 5’i organizatör 13 kişi için tutuklama kararı verildi.
 
MAHKEME SALONUNDA İLGİNÇ DİYALOGLAR
Haklarında tutuklama fezlekesi çıkarılan 13 kişi olduğu söylenen liste hakkında hala net bir bilgi verilmezken 7 üst düzey bürokratın haklarındaki kararın yüzlerine okunduğu sırada mahkeme salonunda ilginç diyaloglar yaşandı. Tutuklama kararını veren hakim Ali Sayın’ın bulunmadığı mahkemede nöbetçi hakim Cemil Uzun, kararı ve gerekçesini Büyükşehir Belediyesi’nin üst düzey bürokratlarının yüzüne okudu. Hakim Uzun, verilen kararda sanıkların kaçma ve delilleri karartma ihtimaline karşı ihtiyati olarak tutuklandığının altını çizerken, şüpheli avukatları bu gerekçeye isyan etti.
 
KAÇMA GEREKÇESİNE İSYAN ETTİLER
Dün akşam verilen ancak kamuoyuna açıklanmamasına karşın iktidar partisine yakın medya organlarında yayınlanan ’13 kişi tutuklanacak’ haberlerine karşın Büyükşehir bürokratlarının kaçmadığı, davet üzerine kendi istekleriyle adliyeye geldiğini vurgulayan avukatlar, karara itiraz edeceklerini söylediler. Süreci Büyükşehir Belediyesi adına izleyen ve kendisi de avukat olan Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan hem tutuklama kararını hem de gerekçesini eleştiren bir açıklama yaptı.

İŞTE MURAT BAKANIN O AÇIKLAMASI:
Bugün tutuklama için yakalama emri verilen ve yakalama emirleri yüzlerine okunan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları, ilk operasyonun yapıldığı ve tüm kayıtlarda suç örgütü kurulduğu tarih olarak geçen 2 Mayıs 2011’den itibaren görevlerinin başında ve İzmirlilere hizmet vermeye devam etmişlerdir.
Bu arkadaşlarımız ikinci operasyonda olduğu gibi bugün de kendi istekleriyle adliyeye geldiler. Her biri 30 yıllık bürokrat olan bu kişilerin kaçma ihtimalinden bahsetmek tamamen sübjektif bir değerlendirmedir. 10.Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına dayanılarak alınan delilleri karartma iddiası, tüm delillerin toplanmış olması hatta bu her iddiaya ilişkin bilirkişi raporlarının bile tamamlanmış olması bakımından mümkün değildir. En kısa sürede karara itiraz edip, tutuklanan arkadaşlarımızın serbest kalmasını isteyeceğiz”
 
ERHAN BEY’DEN KAYIT DIŞI VERYANSIN!
Tutuklama kararlarının şüphelilerin yüzlerine okunduğu esnada genellikle hakim, şüphelilerin avukatlarıyla muhatap olurken Büyükşehir Belediyesi’nin Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, ayağa kalkarak mahkemeye karşı sert bir konuşma yaptı. Kayıtlara geçirilmeyen o konuşmada Genel Sekreter Yardımcısı Bey, “Operasyonun hukuki olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Şu anda burada bulunan bürokratlar Büyükşehir Belediyesi’nin en üst düzey bürokratlarıdır. Bu operasyonun arkasında seçimlere gidilirken belediyenin işlevselliğini azaltmaktan menfaat bekleyenler olabilir. Bu karar hukuki değil siyasidir’ dedi.
Erhan Bey’in bu sözleri mahkeme heyeti tarafından kayıtlardan çıkarıldı.
 
KARARI AVUKATLARA VERMEK BİLE SORUN OLDU
Müvekkilleri tutuklanan avukatlar, tutuklama kararı ve gerekçesinin yazılı olduğu mahkeme başkanı Ali Sayın’ın imzaladığı kararı almakta zorlandı. Hakim önce ‘kararın örneğini veremeyiz’ derken avukatların ısrarı sonucu, tutuklama kararını içeren belge avukatlara dağıtıldı. Ancak henüz tutuklama işlemi tamamlanmamış olan şahısların adının yazıldığı bölümler siyah kalemle karartılarak, henüz yakalanmamış olanların bilgi almasının önüne geçilmeye çalışıldı.

İZDİHAM YAŞANDI
Haklarında tutuklama kararı verilen isimlerin araçlarla cezaevine götürülüşü sırasında arbede yaşandı. Adliyenin arka kapısından çevik kuvvet kontrolünde çıkartılan belediyşe bürokratlarına yüzlerce kişi destek verdi. Solaganlar atarak araçların içinde bulunanlara destek olan dışardaki kalabalıktan bazıları polis araçlarının üzerine atladı. "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek, İzmir sizinle gurur duyuyor" sloganları atan kalabalık daha sonra dağıldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TUFAN 12 Aralık 2011 Pazartesi 10:19

sevgili alicim gördügün gibi büyükşehir belediyesinde çalışan hiç bir kişi yargıdan yargılanamaktan kaçmaz derbentoğullarıda teslim olmuş gözün aydın.

Yorumu oyla      17      7  
Sadece Adalet 11 Aralık 2011 Pazar 19:58

Bu insanlar 2 Mayıstan beri işlerinin başında. Hangi kaçma ihtimali? Savcılık 7 aydır belediyeyi didik didik etti. Hangi deliller karartılacak? Hal böyleyken tutukluluk kararının gerçek dayanağı ne? Peki biz adalete nasıl güveneceğiz? İnsan Hakları Gününde bizi böyle adalete güvenemez hale getirmeye kimin hakkı var?

Yorumu oyla      19      8  
cevdet 11 Aralık 2011 Pazar 19:52

küçük hırsızlar el feneri büyük hırsızlar deniz feneri kullanırlar .

Yorumu oyla      19      7  
yorum 11 Aralık 2011 Pazar 18:54

ali aş bu hassasiyetini kayseri,istanbul ,ankara belediyeleri vede DENİZ FENERİ için de gösterrrr.....

Yorumu oyla      22      8  
ozan 11 Aralık 2011 Pazar 14:26

adalete güven kalmamıştır kaçma ihtimalinden bahsediyorlar erhan bey hüseyin kırmızı gibi çoğu kendileri adliyeye gitmiştir nerede kaçma ihtimali 10 aralık insan hakları gününde yaşananlar insan haklarının akepe iktidarında tamamen yok olduğunun göstergesidir ....

Yorumu oyla      26      9  
ali aş 11 Aralık 2011 Pazar 14:13

arkadaşlar chp liler akıllı olun ,birşey varki olay bu boyutta,yargıçlarımız hakimlerimiz işi biliyor,bundan önceki dönemlerdeki hakimleride gördük,eminağaoğlu,tarhan vs. ülkemiz hukuk devleti herkes saygılı olsun,büyükşehirin içinde zaten bir sürü sorun var yöneticiler birbirleri ile kavgalı

Yorumu oyla      13      20  
Sadece Adalet 11 Aralık 2011 Pazar 11:40

Ali bey, o şahsın suçsuz olup adalete güvenmediği için derdini anlatamama korkusuyla kaçmadığını nerden biliyorsunuz? Bu bir ihtimal tabii ama mümkün. Herkes suçu sabit olana kadar suçsuzdur hukuk ilkesini siz vatandaş olarak gözetmezseniz, gün gelir adalet size de gerekli olduğunda (ki bunu hiç istemem)başkalarından nasıl beklersiniz?

Yorumu oyla      22      8  
partili 11 Aralık 2011 Pazar 09:59

önce herkes dürüst olacak chp li olan herkes bilirki gül şener partililerden nefret eder o zaman bu kadını savunmak sahtekarlık olur yanlışmı bayraklılı tufan yallakalıkla hiç bir yere varılmaz seni dün savunmayanları sende savunmayacaksın kardeşim...

Yorumu oyla      22      8  
tufan 11 Aralık 2011 Pazar 06:53

bu insanların şuan içerde olmasının tek nedeni hakimlerin operasyonu çete örgüt kılıfına sokmalarıdır. (kaçma süphesi ve delilleri karatma itirazlara verilen cevap) bu insanlar kaçacak olsa ilk operasyondan sonra hepsi kaçardı kendileri gidip teslim olmazlardı. delilleri karatma şüphesi daha komik ilk operasyon olalı 8 ayolmuş 2. operasyon oluyor sizi tutukluyacaz diyorlar adliyeden salınıyorlar 1 hafta sonra tekrar aynı kişileri tutukluyorlar o deliller hala toplanamadı 1 yıldır helal olsun

Yorumu oyla      24      11  
tufan 11 Aralık 2011 Pazar 06:46

sayın alicim ; derbentoğulları kaçtı kesin suçlu imasını vurguluyorsun, insanların suçsuz yere bile bile cezaevine girecegi psikolojisi kolay değildir bence sen olsan sende kaçardın dahada kaçtıgıda meçhul belki yarın öbürgün gelir teslim olur

Yorumu oyla      21      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bugün Türkiye'nin en önemli ihtiyacı adalettir'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ''Bugün Türkiye'nin, ...
Narlıdere geleneksel aşure gününde buluştu
Tahtacı Kültür Derneği Narlıdere Şubesi tarafından düzenlenen geleneksel ...
Kadifekale'ye 200 milyon liralık yatırım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent dönüşümünde Türkiye’ye örnek bir model ...
 
Büyükşehir Operasyonu'nda flaş gelişme: 13 tutuklama
Özel yetkili savcıların itirazı sonrası, operasyon hakiminin dün akşam ...
İzmir’in yeni gemileri için 9 Türk firması dosya aldı
İzmir’e getirmek istedikleri modern yolcu gemilerini Türkiye’de yapacak ...
‘Sağlıkta Buluşma Günleri’ devam ediyor
Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü semt merkezlerinde ‘Sağlıkta ...
 
Sındır Bursa’da Bornova’yı anlattı
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Bursa’da düzenlenen ...
‘Adil yargılanma hakkı ihlal ediliyor’
CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
İzmirli başkanların ameliyat kardeşliği
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ile Bayraklı Belediye Başkanı Hasan ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva