HABERLER>GÜNCEL
20 Eylül 2024 Cuma - 12:39

İskele faciasında ihmaller zinciri!

Başkentte 3 işçinin hayatını kaybettiği iskele kazasında bilirkişi raporu hazırlandı. Faciada halat ve kemer gibi iş güvenliği ile ilgili hiçbir önlemin alınmadığına dikkat çekildi

İskele faciasında ihmaller zinciri!

Ankara'da inşaatta çalışan işçiler Volkan (34) ve Çetin Buru (39) kardeşler ile kuzenleri Mertcan Buru'nun (27) iskelenin kırılması sonucu düşerek hayatlarını kaybetmesiyle ilgili soruşturmada bilirkişi raporu tamamlandı.

Raporda iskelede yaşam hattı oluşturulmadığı, işçilerde halat ve kemer sistemi bulunmadığı, iskelenin kullanıma elverişli olmadığı, son derece riskli çalışma yapıldığı ve mevzuat gerekliliklerinin neredeyse hiçbirinin yerine getirilmediği ve kazada kaçınılmazlıktan söz edilemeyeceği belirtildi.

Sincan ilçesi Törekent Mahallesi'nde 2 Ağustos günü, 15 katlı inşaat halindeki binanın 13'üncü katında dış cephe boyası yapan işçiler Volkan ve Çetin Buru kardeşler ile kuzenleri Mertcan Buru, iskelenin kırılması sonucu düşerek hayatlarını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş güvenliği uzmanı, firma yetkilisi ve şantiye şefinin aralarında bulunduğu 6 kişiden H.Ç. ve L.F., 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan tutuklandı, O.Y., F.A., H.A. ve F.Ş. adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

YATAY VEYA DİKEY YAŞAM HATTI YOK
Soruşturma kapsamında bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapor tamamlandı. 15 sayfalık ön raporda, platformun düşmeye sebep bölümünde 3 çalışanın, el arabası, 3 torba sıva malzemesi, el aletleri gibi imalat malzemelerinin bulunduğu, iskele üzerinde taşıma kapasitesini belirtir bir ibare, işaret veya levhanın bulunmadığı, platforma ahşap malzeme ile ilave yapıldığı, kenar korkulukların eksik olduğu, yatay veya dikey yaşam hatlarının bulunmadığı, çalışanlar üzerinde emniyet kemeri bulunmadığı ve platformun sağlam olan kısmında inşaat malzemelerinin bulunduğu, bu platformda da ahşap kalıp malzemeleri ile eklemelerin yapıldığı belirtildi.

Raporda çalışan sayısı kadar dikey yaşam hattı oluşturulmadığı, çalışanlara bağlantı aparatları ve halat tutucularıyla beraber tam vücut kemer sistemleri verilerek kullanımının sağlanmadığı, neticede iskelenin kullanıma elverişli olmadığı, son derece riskli bir çalışma yapıldığı ve mevzuat gerekliliklerinin neredeyse hiçbirinin yerine getirilmediği belirtildi. Raporda, olayda kaçınılmazlık bulunmadığı, inşaatı yapan firma sahibi L.F. ile taşeron firma sahibi H.Ç.'nin yerine getirmedikleri yükümlülüklerinin kazanın meydana gelmesinde 'temel etken', şantiye şefinin de aralarında bulunduğu 4 kişinin yerine getirmedikleri yükümlülüklerin de 'yan etken' olduğu belirtildi.

"İSKELE 5 GÜN ÖNCE EĞİŞMİŞTİ"
Soruşturma kapsamında ifadesine yer verilen işçilerden E.B, "İskelede bulunduğumuz sırada platform iskelesinin uç kenarı gürültü sesiyle birlikte yan yattı. Bu kısımda bulunan Volkan Buru Çetin Buru ve Mertcan Buru aşağıya düştü. Ben ve Ö.A. platformun diğer tarafında olduğumuz için kurtulduk. Biz burada çalışırken herhangi bir güvenlik önlemi alınmadı, emniyet kemer sistemini kullanmıyorduk, emniyet kemer sistemini takabileceğimiz güvenlik halatı da bulunmuyordu. Bu platformu yaklaşık 5 gün önce su tesisatında olan arızayı gidermek için tesisatçılar kullandı. O gün olayın olduğu bölümü eğilmişti. Olay günü sorumlu bize ‘biz tadilatını yaptık, bu şekilde kullanabilirsiniz’ dediği için bizde çalışmaya devam ettik" dedi. (DHA)

 
THY'nin İstanbul-Santiago seferleri başlıyor
 
116 suçtan aranıyordu: Adliye otoparkında yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY'nin İstanbul-Santiago seferleri başlıyor
Türk Hava Yolları (THY), Amerika kıtasındaki 26. destinasyonu olan Şili'nin ...
Narin, oksijensiz bırakılarak öldürülmüş
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni ...
MSB: 1 PKK’lı terörist teslim oldu
Terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonları artarken örgütteki çözülmeler ...
 
ANKA 3, ilk atışta hedefi başarıyla vurdu
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız ...
TEM'de trafik kilitlendi: Kamyonetin motoru fırladı!
İstanbul'un Avcılar ilçesi TEM Otoyolu'nda şoförün direksiyon hakimiyetini ...
İş makinesiyle 4 araca çarpıp kaçtı!
Hatay'da, park halindeki 4 araca çarpan iş makinesi operatörü, arkasına ...
 
KPSS ön lisans sonuçları açıklandı
2024 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ön lisans sonuçları açıklandı.
3 milyon lira değerindeki vanaları çaldılar
İstanbul'un Maltepe ilçesinde bir inşaat şantiyesinden 3 milyon lira değerinde ...
Utanın be!
Okulların açılmasıyla birlikte temizlik krizi yaşanmaya başladı. Yeterli ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva