HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Kasım 2009 Cuma - 00:00

İsimsiz dilekçenin sahibi Bozoğlu’’nun komşusu!

Can güvenliği olmadığı için yasadaki acil durum maddesinden yapılan metro ihalesinin KİK tarafından isimsiz bir dilekçeye dayanarak iptal ettirildiği ve iptal ettiren Makro Yapı’’nın Bozoğlu’’nun komşusu olduğu ortaya çıktı. ’

İsimsiz dilekçenin sahibi Bozoğlu’’nun komşusu!



Yusuf Kırbiç/Egedesonsöz - Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından Makro Yapı Ticaret şirketinin itirazı üzerine iptal edilen İzmir Metrosu’’nun Üçyol-Üçkuyular arasındaki istasyon inşaatları ve tünelin tamamının kalıcı betonlama işleri üzerine ilginç senaryolar konuşulmaya başlandı.

Beş yıl önce Bayındır İnşaat’’la başlayan süreçte hükümet kontrolündeki Vakıfbank’’ın teminatı nedeniyle başlayan AKP Çankaya Belediye Başkan adayı Çağlar Mesut Bozoğlu’’nun şirketi Bozoğlu İnşaatla devam eden talihsizlik, KİK’’in verdiği son iptal kararı ile daha da tartışmalı hale geldi.

KARAR SİYASİ Mİ?
Daha önce Aliağa-Menderes Projesi kapsamında yapılan işlere itiraz eden Reno Mais Firması ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek’’in oğlunun adının geçtiği KİK iptaline sahne olan İzmir Metrosu bu kez isimsiz ve yasal olmayan bir dilekçeye dayandı. Resmi dayanakları tam olarak anlaşılamayan itirazların KİK tarafından kabul edilip işlem yapılması metrodaki gecikmenin altındaki siyasi baskıyı adeta gözler önüne serdi.

Bozoğlu İnşaat’’ın işi yarım bırakması ve ihalenin feshedilmesinden sonra şirketin yönetim kurulu üyesi Çağlar Mesut Bozoğlu tarafından ortaya atılan ’‘Üçyol-Üçkuyular Metro Tünelleri çökebilir’’ iddiasının teknik raporlarda da desteklenmesi üzerine yarım kalan tünel inşaatları için Kamu İhale Yasası’’ndaki 21 B maddesinden ihaleye çıkan Büyükşehir Belediyesi yasa uygun yaptığı ihalenin iptaliyle şok yaşadı.
 

 
SADECE SEKRETER DURUYOR!
’‘Hakkımızı hukuken arayacağız’’ diyerek yarım kalan işleri bitirmek için KİK kararını tanımayacağını açıklayan Büyükşehir Belediyesi, ihalenin iptaline neden olan şirketin neredeyse tabela şirketinden farksız olmasıyla iyice şaşkına döndü. www.egedesonsoz.com Genel Yayın Yönetmeni Ümit Yaldız’’ın araştırma yazısıyla başlatılan araştırmada ’‘çökebilir’’ raporu bulunan metro inşaatı iptal ettiren Makro Yapı Ticaret adlı İzmir firmasının resmi adresine ulaştığımızda şirket kapısının kapalı olduğu ortaya çıktı. Çevrede yaptığımız araştırmada şirkete sadece sekreterin geldiği, yöneticilerin çok sık uğramadığı öğrenildi.
 


MAKRO’’NUN KOMŞUSU BOZOĞLU
Firmanın Alsancak’’taki merkezinde yapılan araştırmada tabelası bile olmayan sadece kapı zilinde adı olan firmanın üst komşunun metro ihalesi iptal edilen ve hukuk mücadelesi başlatan Bozoğlu firmasının olması dikkat çekici bulundu. Mehmet Ağar’’ın dünürü ve Bozoğlu Şirketler Grubu’’nun Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Bozoğlu’’nun bürosunun iki kat altında bulunan Makro Yapı’’nın ihaleye davetli bile olmaması, idareye şikayet maddesine de hiçbir şekilde olmadığı öğrenildi.
 


DİLEKÇE YASAL SÜREDE VERİLMEDİ
Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre Makro Yapı firmasının 5 Ekim’’deki ihaleye 2 Ekim 2009 saat 15,58’’de genel dilekçe ile başvurduğu, dilekçenin altında sadece isimsiz imza bulunduğu, 10 gün sonra verilen dilekçe de Reyhan Ferahlı isminin olduğu ancak şirketteki unvanının yazılı olmadığı öğrenildi.

Büyükşehir yetkilileri, göre can ve mal güvenliği olmadığı gerekçesiyle Kamu İhale Yasası’’ndaki 21 B maddesine göre yaptığı ihaleye 3 firmanın bile davet edilmesinin yeterli olduğunu, kendilerinin 7 firmayı davet edip, 5 firmadan da teklif aldıklarını belirterek, ’“Yasa açık. Üç firmanın daveti halinde iki firmadan teklif alınmasa dahi ihale teklif veren tek firmada kalabiliyor. Çünkü ortada can ve mal güvenliği gibi aciliyet gerektiren bir durum var. Kamu İhale Kurumu isimsiz ve usülen hatalı bir dilekçeyle ihaleyi iptal ederek kafalarda soru işareti yaratmıştır’” dediler.

KİK KARARI TARTIŞMALI
İsimsiz dilekçenin veriliş tarihine de dikkat çeken Büyükşehir Yetkilileri, ’“Yine Kamu İhale yasası diyor ki; 21 B maddesine göre yapılan ihalelerde idareye şikayet 5 iş günü öncesinden yapılır. Şirket isimsiz dilekçesini 2 Ekim’’de veriyor. İhale 5 Ekim Pazartesi günü. Araya Cumartesi Pazar da giriyor. Yani şirket isimsiz dilekçesini ihaleden 1 iş günü öncesinden vererek yasal olarak geçersiz bir işlem yapmış oluyor. Zaten belediye olarak şirkete verdiğimiz yanıtta ihalenin davet usulüyle yapıldığı hatırlatıldı, kendilerinin davetli olmadıklarının altını çizdik. Ve ihaleye girmeye hakları olmadığını, şirket hakkında idare olarak hiçbir fikrimizin olmadığını söyledik. Ancak firma ikinci kez itiraz etti. O itiraz da ikinci ihaleden sonraya denk düşüyor. Kamu İhale Kurumu’’nun yasal sınırları zorlayan bu kararı acilen bitirmeye çalıştığımız bir işi engellerken, yasal sınırları zorlayan bir yorumun eseridir’” diye konuştular.

BOZOĞLU KUŞKUSU
www.egedesonsoz.com olarak şirketin resmi adresinde yaptığımız araştırmada Üçyol-Üçkuyular, Bornova Metrosu’’nun ihalesini alıp, işleri zamanında bitirmediği gerekçesiyle ihalesi iptal edilen Bozoğlu firmanın İzmir’’deki merkeziyle aynı binada alt-üst komşu olması da yaşanan soru işaretlerini arttırdı. Bozoğlu firmasının sahibi ve Mehmet Ağar’’ın dünürü Hasan Bozoğlu ve şirket ortağı Utku Bozoğlu’’nun bürolarının alt katında bulunan Makro Yapı’’nın metro ihalesini hukuksal sürece taşıyan Bozoğlu firmasınca kullanılmış olabileceği iddia ediliyor. Şirketin telefonlarını arayan muhabirimiz Yusuf Kırbiç hiçbir yanıt alamazken, şirket hakkında internette yapılan araştırmada da hiçbir dokümana ulaşılamadı.


İŞTE O FİRMANIN ORTAKLARI
2004 yılında 5 milyon TL sermayeli görünen Makro Yapı’’da Büyükşehir Belediyesi’’ne ikinci müracaatta ismi olan Reyhan Ferahlı’’nın 2006 yılında 10 yıllığına şirket müdürü ilan edildiği Ticaret Sicil Gazetesi’’nden öğrenilirken, resmi belgelerde şirketin diğer ortakları olarak Ednan Gülbahar, Kadri Ziya İşkan, Mehmet Haluk Köker, Bekir Sıtkı Esendir gibi isimler görünüyor. Son 6 yıldır ortaklar arasında hisse devri dışında bir işlem gözükmeyen şirkete ilişkin yaptığımız tüm araştırmalara rağmen herhangi bir belge ya da bilgiye ulaşılamadı.

Metro'da AKP kokusu... Ümit YALDIZ yazdı... tıklayınız...

Facebook harekete geçti... haberi için tıklayınız...

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yenişehir’’de 70 yıllık bayram geleneği
İzmir'in Konak ilçesine bağlı Yenişehir semtinde yaklaşık 70 yıldır ...
Konak yeni projelerle rengarenk
İlçe bir dizi kampanyayla renkli günler yaşayacak’… Konak, ’‘Şimdi Kemeraltı ...
Cenneti herkes tanıyacak’…
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kuş Cenneti'ni tanıtmak ...
 
Duygulandıran ziyaret
Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu Zübeyde ...
’‘Bu ekmeğimizi, tuzumuzu paylaşma bayramı’’
Tüm belediye personeliyle bayramlaşan Başkan Sındır, bayramlaşmada yaptığı ...
Buca’’da sular durulmuyor
Buca Belediyesi önünde açıklama yapmak isteyen ancak belediye çalışanlarının ...
 
Başkan Çalkaya bayramlaştı ve uyardı’…
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, belediyedeki bayramlaşma ...
Karşıyaka’’da ’‘bayram veznesi’’
Karşıyaka Belediyesi, emlak, çevre temizlik ve ilan reklam vergilerini ...
Başkan Solak’’ın ilk bayramı’…
’‘Olaylı seçim’’ sonrası Çiğli’’nin yeni başkanı olan Metin Solak, belediye ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva