HABERLER>DÜNYADAN
4 Şubat 2010 Perşembe - 00:00

İran uzaya kaplumbağalarla çıktı

İki yıl önce kendisini ’“nükleer güç’” ilan eden İran, içinde canlıların bulunduğu ilk kapsülünü uzaya fırlattı. İçinde fare, soluncanlar ve kaplumbağaları taşıyan Kavoşger-3 adlı roket dünyaya döndü.’

İran uzaya kaplumbağalarla çıktı

İki yıl önce kendisini ’“nükleer güç’” ilan eden İran, içinde canlıların bulunduğu ilk kapsülünü uzaya fırlattı. İçinde fare, soluncanlar ve kaplumbağaları taşıyan Kavoşger-3 adlı roket dünyaya döndü.’
 
TAHRAN - İran, Kavoşger-3 (Kaşif-3) roketini fırlatarak ilk kez uzaya canlı gönderme deneyimini yaşadı. Devlet televizyonu ağzından tüpler çıkan bir sıçanın konteynerdeki görüntüsünü yayınladı. Roketteki diğer iki konteynerde ise birkaç siyah kurtçuk ile küçük kaplumbağaların yer aldığı belirtildi.
 
Resmi haber ajansı ISNA, canlıları taşıyan kapsülün U şeklindeki seyahatten sonra dünyaya döndüğünü açıkladı. Ancak hayvanların durumu hakkında bilgi vermedi. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise düzenlenen tanıtım töreninde ’“Canlı organizmaların uzaya gönderilebilmesi büyük bir başarı’” diye konuştu. İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi de ’“hayvanların biyolojik verileri değerlendirme için bize yollanacak’” dedi.
 

 
ZÜMRÜDÜANKA VE UYDULAR
İran ayrıca, Simurg (Zümrüdüanka) adlı uydu taşıyıcısıyla Tulu (Şafak), Nevid (Müjde) ve Misbah-2 adlı haberleşme uydularını da tanıttı. Süt şişesi şeklinde ve üzerinde ’“Uydu Taşıyıcısı Zümrüdüanka’” yazılı mavi armayla süslü roket 100 kiloluk bir uyduyu yörüngenin 500 kilometre yukarısına taşıyabiliyor.
 
Ahmedinejad bu konuda da, ’“İran uzayın 500 kilometre yukarısında uydu gönderecek. Bir sonraki adım 700 ve 1000 kilometre. 1000 kilometreye ulaşmak tüm yörüngelere ulaşmak demektir’” dedi.
 

 
2020’’DE HEDEF İNSANLI YOLCULUK
İran, 2020’’ye kadar ilk astronotunu uzaya göndermeyi hedefliyor. ’“Sefir’” adlı ilk yerli uydu taşıyıcısını 17 Ağustos 2008’’de fırlatan İran, ’“Ümit’” adlı ilk yerli haberleşme uydusunu da ’“Sefir-2’” uydu taşıyıcısıyla 3 Şubat 2009’’da başarıyla fırlatmıştı.
 
TÜRKİYE’’YE İRAN URANYUMU SEVKIYATI OLASILIĞI GÜÇLENDİ
İran, Batı ile süren nükleer krizde çözüm olarak elindeki uranyumu yurtdışına gönderebileceğini açıklarken gözler yeniden Türkiye’’ye çevrildi. Televizyonda önceki gün konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ’“Bazıları boş yere yaygara yapıyor. Bir kontrat imzalarız. Onlara (dünya güçlerine) yüzde 3.5 (düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum) veririz. Onlar da bize yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum verirler’” dedi. Ahmedinejad’’ın açıklamasının dün İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki’’nin Ankara’’da meslektaşı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme sırasında da gündeme gelmesi dikkat çekti. Geçen yıl uranyum takasının Türkiye’’de yapılabileceğini söyleyen Mottaki dün de Ankara ziyaretinde ’“müzakereler sürüyor, bizi iyi bir formüle ulaştıracak’” diye konuştu. ABD ise ’“resmi teklif gelmeli’” açıklaması yaptı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lieberman’’dan Suriye’’ye ağır tehdit
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman,"Savaş çıkarsa Suriye kaybeder. ...
İşe giderken oğlunu zincirliyor!
Çin’’de yaşayan bir fayton sürücüsü işe giderken oğlunu bileğinden bir ...
Ayna: PKK terör örgütü değil!
Brüksel'deki 6. Kürt konferansında konuşan BDP milletvekili Emine ...
 
Netanyahu, Berlusconi’’yi çok duygulandırdı...
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İsrail ve Filistin topraklarını kapsayan ziyaretini tamamladı.’
Fransa’’da demiryolu işçileri grevde
Türkiye yarınki genel greve hazırlanırken, bir işçi direnişi haberi ...
Ülkesinde araç sürmesi yasak, ABD’’de savaş pilotu!
Suudi Arabistan'da kadınların araba sürmesi yasakken ilk Suudi kadın ...
 
Almanya şantaj cd'si satın alıyor
Almanya, vergi kaçıran ve İsviçre'de hesap açtıran kişilerin isimlerinin ...
Fransa’’da çarşafa vatandaşlık yasağı
Fransa Başbakanı François Fillon, karısına zorla çarşaf giydiren göçmene ...
El Beşir için yeniden soykırım incelemesi
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Sudan lideri Ömer El Beşir hakkındaki soykırım ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva